کوددهی توت فرنگی ( افزایش گلدهی و درشت شدن میوه)
کوددهی توت فرنگی جهت رشد مطلوب و بهرهمندی از محصول با کیفیت از اهمیت بالایی برخوردار است. بوته توت فرنگی مانند سایر گیاهان به برنامه کودی مناسب نیاز دارد، برای مثال کود برای توت فرنگی که دارای مقادیر فراوانی فسفر است میزان رشد و توسعه ریشه را افزایش خواهد داد. همچنین عنصر منگنز منجر به بهبود عمل فتوسنتز در گیاه خواهد شد. بنابراین کشاورزان باید استفاده از برنامه کودی توت فرنگی را در اولویت کار خود قرار دهند. چنانچه قصد دارید به پرورش توت فرنگی مشغول شوید لازم است که انواع کود مناسب توت فرنگی را بشناسید.با توجه به اهمیت نقش عناصر غذایی روی عملکرد مطلوب بوته توت فرنگی سایت جوانه بان در این مقاله در رابطه با جدول کوددهی توت فرنگی، معرفی کودآهن، مرغی، سه بیست برای توت فرنگی و همچنین کود برای درشت شدن آن مطالبی را گردآوری کرده است.
کوددهی توت فرنگی
در حال حاضر کوددهی توت فرنگیبه دلیل ظاهر بازار پسند و تقاضای بالای آن از اهمیت بالایی برخوردار است.علاوه بر تامین شرایط محیطی مطلوب این گیاه جهت افزایش رشد و باردهی مناسب به کوددهی احتیاج دارد. کود مناسب توت فرنگی باید دارای عناصری نظیر کلسیم، منیزیم، فسفر، منگنز، مولیبدن، آهن و ریزمغذیها باشد. اگر یکی از عناصر ضروری این گیاه تامین نشود عوارضی کمبود عناصر غذایی در گیاه بروز خواهد کرد. برای مثال اگر برنامه کودی توت فرنگی شامل عنصر ازت نباشد برگهای پیر گیاه به رنگ سبز روشن تغییر خواهند کرد. همچنین در صورتیکه کود برای توت فرنگی فاقد پتاسیم باشد پهنک برگ گیاه قهوهای رنگ میشود. لازم به ذکر است که تامین پتاسیم در این گیاه منجر به خوشطعمی میوهخواهد شد. به علاوه جهت بهرهمندی از بوته توت فرنگی شاداب و برداشت محصولات باکیفیت لازم است کلیه شرایط مورد نیاز رشد گیاه نیز فراهم شود. توت فرنگی از جمله گیاهانی است که در خاک شنی و نرم به خوبی رشد خواهد کرد. همچنین میزان ph مناسب برای این گیاه در محدوده 5.5 تا 6.5 است. باید به این نکته توجه کنید که میزان آهک خاک بیش از حد نباشد زیرا منجر به بروز کلروز در برگهای گیاه خواهد شد. چنانچه توت فرنگی در محیط گرم کاشته شود میزان محصول بیشتری خواهد داد.
زمان کوددهی توت فرنگی
اگر بخواهید در پرورش توت فرنگی و تولید محصول با کیفیت موفق شوید لازم است که از یک برنامه کودی مناسب استفاده کنید. در شرایطی که عناصر کلسیم، روی و منیزیم مورد نیاز گیاه تامین نشود محصولاتی با شکل نامناسب برداشت خواهید کرد. به علاوه میزان مقاومت گیاه به آفات و بیماریها کم میشود و در صورت بروز بیماری باید به دنبال بهترین سم برای توت فرنگی باشید.از این رو کود مناسب برای توت فرنگی را باید در زمان مناسب استفاده کنید. به طور کلی توت فرنگی در تمام مراحل رشد و نمو خود به کوددهی نیاز دارد. برنامه کودی توت فرنگی به 8 مرحله تقسیم میشود بنابراین کشاورزان با افزایش اطلاعات خود در زمینه مراحل رشد توت فرنگی و آشنایی با نیازهای گیاه در هر مرحله قادر خواهد بود که کود مناسب برای توت فرنگی را جهت افزایش عملکرد و بالا بردن کیفیت محصولات خریداری کند.
مرحله اول تامین مواد غذایی طبق جدول کوددهی توت فرنگیمصرف کود پیش از کاشت است. در این مرحله لازم است پیش از استفاده از کود مناسب توت فرنگی آزمایش خاک انجام شود و بر طبق نتایج آن کودهای مورد نیاز پیش از کاشت به خاک تحت کشت اضافه شوند. عمده کودی که در این مرحله استفاده میشود کود اوره برای توت فرنگی ، کودهای حیوانی نظیر کود مرغی و گوگرد جامد است.حسن انجام آزمایش خاک در این مرحله کاهش هزینههایکود شیمیایی است.
مرحله دوم: تامین مواد غذایی موقع کاشت
قبل از آنکه بذر توت فرنگی کاشته شود و یا به سینی نشا انتقال یابد باید با کودهای تحریک کننده رشد نظیر هیومیک اسید وجلبک دریایی بذرمال شود تا میزان جوانهزنی و سرعت آن افزایش یابد.
مرحله سوم: نیاز غذایی پس از منتقلسازی از مرحله نشاء به زمین
در این مرحله به هر میزان که گیاه ریشههای محکمتر و گستردهتری داشته باشد مقاومت بالاتری خواهد داشت.بنابراین تاثیر استفاده از کود ریشهزایی توت فرنگی مانند هیومیک اسید در بالا بردن قدرت نفوذ ریشه درون خاک، میزان جذب و منتقلسازی عناصر معدنی، اصلاح بافت خاک و کم شدن میزان اسیدیته خاک پیرامون ریشه افزایش خواهد یافت. پیشنهاد ما به کشاورزان این است که در مرحله آبیاری ابتدایی مصرف کود هیومیک اسید را فراموش نکنند.
مرحله چهارم: تامین عناصر غذایی بیست روز پس از نشاء
در این مرحله از کوددهی توت فرنگی مصرف کودهای ازته منجر به بهبود سبزینگی گیاه میشود. همچنین با استفاده از کودهای فسفردار موقع رشد رویشی گیاه، میزان ریشه زایی را بیشتر خواهید کرد. بکارگیری کود پتاسیم در این مرحله نیز گیاه را تقویت کرده و منجر به رشد یکنواخت آن خواهد شد.
مرحله پنجم: مصرف کود پیش از به گل رفتن
مصرف کودهای فسفر بالا به همراه ریزمغذیها در این مرحله از برنامه کودی توت فرنگی روی فرآیند به گل رفتن گیاه بسیار اثرگذار است. در واقع تامین فسفر منجر به افزایش گلدهی توت فرنگی خواهد شد.اگر هم از اسیدآمینه در این مرحله استفاده کنید بسیار فوقالعاده خواهد بود زیرا این امر منجر به جذب بیشتر دیگر عناصر توسط ریشه خواهد شد.
مرحله ششم: عناصر غذایی جهت شکیلگیری میوه
گیاه توت فرنگی در طی مرحله میوهدهی شبیه به دیگر گیاهان به سه عنصر غذایی ضروری نیتروژن، فسفر و پتاسیم نیاز دارد از این رو کود مناسب توت فرنگی در این مرحله باید دارای هر سه عنصر ضروری باشد. مصرف کودهای NPK به همراه آمینواسید جهت افزایش جذب کود راهکار مناسبی است. بایستی خاطر نشان کرد که برای تولید محصولاتی با بافت محکم و همچنین جلوگیری از بروز بیماریهای قارچی مصرف کود کلسیم ضروری است.
مرحله هفتم: مصرف کود دو هفته پس از شکلگیری میوه
کود مناسب توت فرنگی در این مرحله باید آهن فراوانی داشته باشد چرا که گیاه جهت خوشرنگ شدن و بهبود طعم میوه به آهن نیاز دارد. از این رو خرید کود آهن برای توت فرنگی را باید در اولویت قرار داد. البته مصرف کود پتاسیم در کنار آهن منجر به بالا بردن میزان قند میوه و افزایش اندازه آن نیز خواهد شد. لازم به ذکر است که وجود کودهای پتاسیمی در برنامه کودی توت فرنگی بسیار مهم هستند. زیرا تامین عنصر پتاسیم گیاه به مقدار کافی سبب بالا رفتن قند میوه برداشتی، خوش طعم شدن، افزایش میزان ویتامین ث و همچنین بالا رفتن مدت زمان ماندگاری آن خواهد شد.
مرحله هشتم: کوددهی زمان پس از برداشت
کوددهی پس از برداشت برای گیاه توت فرنگی بسیار ضروری است. انتخاب نوع کود و زمان مناسب مصرف آن نیز بسیار اهمیت دارد. بهترین کود برای توت فرنگی در این مرحله کودهای فسفر بالا و پتاس بالا هستند.
انواع کود برای توت فرنگی
گیاه توت فرنگی در تمام مراحل رشد خود به تامین عناصر غذایی از طریق کوددهی نیاز دارد. در واقع کلیه فرآیندهای مربوط به رشد، میزان عملکرد و کیفیت محصول تولیدی در گرو تغذیه مناسب گیاه است.البته برنامه کودی توت فرنگی در مناطق مختلف و بسته به نوع روش کشت متفاوت خواهد بود و باید میزان کوددهی گیاه توسط آزمون خاک تعیین شود. از این رو آشنایی بیشتر با عناصر غذایی مورد نیاز و اثرات آنها رویگیاه به کشاورزان در انتخاب کود مناسب توت فرنگی کمک خواهد کرد. یکی از عناصر ضروری در تغذیه توت فرنگی نیتروژن است. نیتروژن نقش مهمی در تولید ترکیبات از جنس پروتئین مانند اسیدهای آمینه و همچنین کربوهیدراتها دارد. بهبود رشد رویشی، افزایش گلدهی، شکلگیری و رسیدن میوه تنها بخشی از اثرات ازت در توت فرنگی است. اگر نیتروژن گیاه تامین نشود بخش انتهایی برگها و دمبرگهای گیاه قرمز رنگ خواهد شد. به محض مشاهده این علائم بایستی از کودهای ازته استفاده کرد. لازم به ذکر است که برای تحریک گلدهی در این گیاه میتوان از هورمون گلدهی توت فرنگی (سیتوکنین) نیز استفاده کرد.
عنصر فسفر یکی دیگر از عناصر مورد نیاز توت فرنگی است که در فتوسنتز گیاه نقش مهمی برعهده دارد. مقدار تجمع این عنصر در بافتهای جوان گیاه بسیار زیاد است. کوددهی توت فرنگی با فسفر از همان شروع رشد تا مرحله گلدهی و موقع تشکیل میوه ضروری است.در ارتباط با عنصر فسفر باید گفت که آثار کمبود آن منجر به ارغوانی شدن قسمت پهنک برگهای انتهایی گیاه خواهد شد.
کود پتاسیم برای توت فرنگی
استفاده از عنصر پتاسیم برای توت فرنگی بسیار حیاتی است. اگر پتاسیم گیاه تامین باشد آبرسانی به ریشه گیاه به خوبی انجام خواهد شد. در اصل عمل پتاسیم شبیه به کاتالیروز است و در گیاه مانع از دست رفتن آب خواهد شد. مصرف به موق کود پتاسیم منجر به افزایش تولید قند و خوش طعمی میوه میشود. بالا رفتن میزان مقاومت گیاه در برابر سرما و سایر تنشهای محیطی از دیگر اثرات مثبت عنصر پتاسیم در توت فرنگی است. در صورتی که به تامین پتاسیم گیاه توجهی نشودعلائم کمبود پتاسیم مانند کوتاه و ضعیف شدن بوته، کاهش سرعت رشد و کوتاه شدن فواصل بین گره نمایان خواهد شد.
کود آهن برای توت فرنگی
آهن یکی از عناصری است که گیاهان جهت تولید کلروفیل، انجام فتوسنتز و عمل تنفس به آن نیاز دارند. چنانچه بوته توت فرنگی دچار کمبود آهن شود رنگ سبز برگهای جوانتر به رنگ تغییر خواهد کرد در حالیکه رگبرگها هنوز سبز هستند. بهترین زمان کوددهی توت فرنگی با آهن زمان خواب گیاه و شروع رشد رویشی در فصل بهار است.
کود حیوانی برای توت فرنگی
یکی دیگر از کودهای مناسب این گیاه کود حیوانی برای توت فرنگی است. کود مرغی بهترین نوع در بین انواع کودهای حیوانی محسوب میشود، به دلیل اینکه دارای مقادیر زیادی اوریک اسید است که سبب شده ازت آن در مقایسه با سایر کودهای حیوانی با سرعت بیشتری جذب خاک شود. به علاوه میزان پتاسیم بالای این کود باعث شده است که کمتر از کود کبوتر برای توت فرنگی استفاده شود. لازم به ذکر است که کود مرغی برای توت فرنگی اگر به مقدار اصولی استفاده شود هیچ ضرری نخواهد داشت. بایستی خاطر نشان کرد که جهت پرورش این گیاه از کود انسانی زیادی استفاده میشود، در واقع مصرف کود انسانی برای توت فرنگی الزامی است از این رو قبل مصرف باید به خوبی ضدعفونی شود.
کود برای درشت شدن توت فرنگی
اگر به پرورش توت فرنگی مشغول هستید حتما این سوال برایتان پیش آمده که مصرف کدام کود منجر به درشت شدن توت فرنگی خواهد شد؟ در پاسخ به این سوال میتوان گفت که قرار داد کود هیومیک اسید در برنامه کودی توت فرنگی منجر به درشت شدن میوه خواهد شد. اصلاح بافت خاک، گسترش ریشه و بالا رفتن میزان جذب مواد آلی از دیگر اثرات مصرف کود هیومیک اسید است. مصرف حدود 5 تا 10 لیتر هیومیک اسید در هر هکتار توصیه میشود. اگر همین مقدار کود را موقع تشکیل میوه مصرف کنید کیفیت محصول تولید افزایش خواهد یافت.
کود کلسیم برای توت فرنگی
یکی از عواملی که منجر به کاهش کیفیت و بازارپسندی میوه توت فرنگی میشود، پوسیدگی است. مصرف کود کلسیم از طریق افزایش مدت زمان نگهداری میوه باعث بالا بردن کیفیت محصول میشود و از پوسیدگی میوه نیز جلوگیری خواهد کرد. قرار دادن کود نیترات کلسیم در برنامه کودی توت فرنگی و مصرف آن در زمان آبیاری و یا به روش محلوپاشی بهترین راه تامین کلسیم مورد نیاز گیاه است.
کود سه بیست برای توت فرنگی
تامین عناصر ضروری برای گیاه توت فرنگی جهت تولید میوه خوش طعم و بازار بسیار مهم است. یکی از کودهایی که مصرف آن برای این گیاه توصیه میشود، کود سه بیست است. افزایش سرعت رشد و بهبود باردهی، از جمله اثرات مثبت این کود به شمار میآید. شایان ذکر است که قیمت خرید این کود برای توت فرنگی به عواملی همچون مقدار کود، اندازه بستهبندی، برند محصول و میزان کیفیت آن بستگی خواهد داشت.
بهرهمندی از محصولات با کیفیت و بازارپسند با کوددهی توت فرنگی
در این مطلب در ارتباط با انواع کود برای توت فرنگی و اثرات فوقالعاده آن روی سلامتی گیاه صحبت کردیم. با توجه به مطالب ذکر شده کوددهی توت فرنگی جهت بهرهمندی از محصولات با کیفیت و بازار پسند بسیار اهمیت دارد. چنانچه در ارتباط با تعیین مقدار کود، زمان مصرف و روش اصولی مصرف کود برای توت فرنگی برایتان سوالی پیش آمد و یا به دنبال برنامه کودی توت فرنگی به شکل تخصصی هستید میتوانید از مشاوره رایگان کارشناسان باتجربه مرکز نارنج اسپادانا استفاده کنید.
زمینه های خرید و مشاوره | نام کارشناس | زمان تماس | شماره تماس |
امور باغی و گیاهان آپارتمانی | آقای مهندس امیری | از ساعات 8:30 تا 19:30 به غیر از روزهای تعطیل | 09133752734 |
امور گلخانه ای و باغی | خانم مهندس چهارباغی | شنبه تا دوشنبه از ساعت 9 تا 13:30 | 09134925241 |
امور باغی، زراعی و آزمایشگاه خاک و آب | آقای مهندس کلیچ | از ساعت 17 تا 20 به غیر از روزهای تعطیل | 09111298979 |
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.