نقش منگنز در گیاهان ( علائم کمبود منگنز در انگور، مرکبات ،پسته و سیب)
نقش منگنز در گیاهان بعنوان ماده مغزی معدنی جهت رشد مطلوب گیاهان و بهبود عمل فتوسنتز بسیار ضروری می باشد. چنانچه میزان نیاز گیاهان به عنصر منگنز تأمین شود سرعت جوانه زنی افزایش یافته و دسترسی به عناصر فسفر و کلسیم نیز بیشتر خواهد شد. با توجه به نقش حیاتی عنصر منگنز در سلامتی و سرسبزی گیاهان آشنایی با علائم کمبود این عنصر و استفاده بموقع از کود حاوی منگنز نیز بسیار اهمیت دارد. از این رو این مقاله از سایت جوانه بان مطالبی درارتباط با علائم کمبود منگنز در انگور، مرکبات، پسته و درخت سیب و همچنین بررسی سمیت منگنز در گیاهان ارائه می دهد.
نقش عنصر منگنز در گیاهان چیست؟
منگنز جزءعناصر کم مصرف گیاهان بشمار می آید با این حال برای رشد بهینه گیاهان لازم و ضروری می باشد. نقش عنصر منگنز در گیاه بسیار فراوان می باشد. این عنصر از طریق فراهم سازی انرژینقش اصلی رادر عمل فتوسنتز ایفا می کند. نتایجتحقیقات نشان می دهد عنصر منگنز عامل فعال کننده 35 نوع آنزیم بوده و در رشد بهینه لوله گرده، افزایش طول عمر سلول های ریشه و بالا بردن مقاومت ریشه در برابر عوامل بیماری زا نقش مهمی را ایفا می کند. از دیگر نقش منگنز در گیاه می توان به متابولیسم نیتروژن و کربوهیدرات ها در گیاه، فرآیند احیاء نیترات، افزایش جوانه زنی، رسیدگی سریع محصول درختان میوه اشاره کرد. نقش منگنز در تولید اکسیژن طی واکنش تجزیه آب را نیز نمی توان نادیده گرفت. فعال سازی آنزیم های دخیل در تولید اسیدچرب، خنثی کردن رادیکال های آزاد، تولید موادی همچون ریبوفلاوین و کاروتن ها از دیگر نقش های عنصر منگنز می باشد. علاوه بر این عنصر منگنز یکی از عناصر حیاتی در برنامه تغذیه غلات و سیب زمینی محسوب می شود. پسته نیز از اثرات فوق العاده عنصر منگنز بی نصیب نبوده و تأمین منگنز گیاهی سبب بهبود عملکرد درختان پسته خواهد شد. افزایش باردهی درختان پسته از دیگر اثرات مثبت این عنصر می باشد.لازم به ذکر است که حضور منگنز برای شکل گیری بذر تمام محصولات بسیار حیاتی می باشد.
کمبود منگنز در گیاهان چه علائمی دارد؟
علائم کمبود منگنز در گیاهان به آسانی قابل تشخیص است، اما کشاورزان بایستی به این نکته دقت کنند که علائم کمبود منگنز درگیاه بسیار شبیه کمبود آهن است با این تفاوت که گیاهی که به کمبود منگنز دچار شده باشد بخشی از کناره برگ ها به رنگ سبز باقی خواهد ماند. از دیگر علائم کمبود منگنز این است که برگ های گیاه زرد رنگ شده و بین رگبرگ ها حالت کلروز مشاهده می شود. به دلیل اینکه عنصر منگنز تحرک کمی دارد،برگ هایی که تازه رشد کرده اند تنها در قسمت نوک گیاه علائم را نشان می دهند. کاهش رشد و کوتاه قد شدن گیاهان از دیگر عوارض کمبود منگنز می باشد. علاوه براین در خاک های آهکی و قلیایی کمبود این عنصر بیشتر دیده می شود. از دیگر عواملی که سبب کمبود منگنز می شود کاهش مصرف کودهای حاوی منگنز می باشد. اصلی ترین آثار کمبود منگنز در درختان میوه رنگ زرد میان رگبرگ ها در برگ های جوان است. کم شدن میزان محصول، کاهش مقاومت در برابر آفات و بیماری ها و تنش های محیطی مثل گرما و خشکی از دیگر اثرات کمبود منگنز در گیاهان می باشد.چنانچه کمبود منگنز بسیار شدید باشد منجر به تخریب ساختار کلروپلاست شده و میزان غلظتش نیز در گیاه کاسته می شود. باید خاطر نشان کرد که برخی از درختان میوه به کمبود منگنز حساس تر بوده و آثار متفاوتی از خود بروز می دهند.
کمبود منگنز در درخت سیب
کمبود عنصر منگنز بیشتر در خاک های تحت کشت با PH بالا بروز می کند. کمبود این عنصر در سیب باعث زردی برگ ها شده و حالتکلروز در قسمت حاشیه برگ ظاهر می شود، که در صورت عدم تأمین این عنصر کلروز به سمت رگبرگ ها نیز گسترش پیدا خواهد کرد. اگر درخت سیب به فقر شدید عنصر منگنز دچار شود عمل فتوسنتز در گیاه کم شده و حتی شاهد متوقف شدن رشد نیز خواهید بود. چنانچه به پرورش سیب در مناطق نیمه خشک مشغول هستید پیشنهاد می شود جهت رفع کمبود منگنز محلول پاشی کود سولفات منگنز را در برنامه کوددهی درختان سیب خود قرار دهید. همچنین مصرف کود سولفات منگنز در مناطق خشک تحت کشت درخت سیب بصورت محلول پاشی روی برگ های درخت و روی خاک راهکار مناسب جهت رفع کمبود عنصر منگنز خواهد بود.
کمبود منگنز در پسته
اکثر خاک های تحت کشت پسته خاصیت آهکی داشته و جذب عناصری همچون منگنز توسط گیاهان با محدودیت شدیدی رو به رو خواهد بود. چنانچه در درختان پسته عنصر منگنز به میزان کافی تأمین نشود خسارت های جبران ناپذیری بر باغات پسته وارد خواهد شد. از علائم کمبود این عنصر در پسته می توان به سوراخی شکل شدن برگ ها، کاهش میزان کلروپلاست، تغییر رنگ ناگهانی پوست میوه و همچنین تنه درخت پسته اشاره کرد. زرد رنگ شدن برگ درختان در حالتی که قسمت های حاشیه برگ سبز رنگ هستند و قرمزی رگبرگ ها از دیگر آثار کمبود عنصر منگنز در درختان پسته می باشد. بعلاوه در صورتیکه پسته کاران در کوددهی درخت پسته از عنصر منگنز استفاده نکنند شاهد رویش برگ های کوچک روی شاخه های درخت خواهند بود. با توجه حرکت کند عنصر منگنز، شروع علائم کمبود این عنصر در بافت های جوان تر درختان پسته می باشد. در صورتیکه که به تأمین عنصر منگنز در درختان پسته توجهی نشود رنگدانه های پسته رنگ قرمز پیدا کرده و بیشتر دانه ها بصورت پوک و نصفه مغز هستند.کارشناسان کشاورزی برای رفع کمبود منگنز در درخت پسته مصرف کود سولفات منگنز به شیوه چالکود را توصیه می کنند.
علائم کمبود منگنز در درخت انگور
عنصر منگنز در درخت انگور نیز نقش مهمی ایفا کرده و اگر درخت دچار فقر منگنز شود علائم کمبود حدود 3-2 هفته بعد از زمان گلدهی نمایان خواهد شد. آثار کمبود منگنز در درخت انگور با زرد رنگ شدن قسمت میانه رگبرگ های گیاه شروع شده و با بیشتر شدن حالت کلروز رنگ زرد رگبرگ های اولیه بیشتر شده در حالیکه رگبرگ های قسمت های کناره برگ سبز باقی خواهد ماند. در شرایطی که درخت انگور کمبود متوسط عنصر منگنز داشته باشد آثار فقر این عنصر تا پایان فصل تابستان در گیاه آشکار نخواهد شد. قرار دادن کود کلات منگنز در برنامه کودی درخت انگور می تواند از بروز علائم کمبود این عنصر پیشگیری کند.
کمبود منگنز در مرکبات
به دلیل حلالیت کم عنصر منگنز در خاک های آهکی، کمبود این عنصر در مرکبات نیز مشاهده می شود. در بین درختان میوه، مرکبات حساسیت بالایی نسبت به کمبود منگنز از خود نشان می دهند. عدم وجود منگنز کافی در مرکبات باعث بروز لکه هایی به رنگ سبز روشن تا زرد در میانه رگبرگ های اصلی خواهد شد. محصول تولیدی نیز از لحاظ اندازه کوچک تر از حالت معمول بوده و در شرایطی که کمبود منگنز بسیار حاد باشد میوه مرکبات بافتی نرم پیدا کرده و پوستی کمرنگ خواهد داشت.کشاورزان بایستی جهت رفع علائم کمبود منگنز حتما به قرار دادن این عنصر در برنامه کوددهی مرکبات توجه خاصی داشته باشند.

برای پیوستن به اینستاگرام نارنج اسپادانا اینجا کلیک کنید
مسمومیت منگنز در گیاه
نقش منگنز در گیاهان اهمیت زیادی دارد. بدین گونه که عنصر منگنز جزء ریزمغزی های مهم و اساسی بشمار می آید و در رتبه بندی عناصر کم مصرف مورد نیاز گیاهانبعد از عنصر آهن قرار می گیرد. با وجود اینکه عنصر منگنز در سلامتی و تولید محصول با کیفیت و بازارپسند نقش مهمی را ایفا می کند ، اما مازاد این عنصر که می توان دلیل آن را نتیجه مصرف بیش از حد کودهای حاوی منگنز دانست، می تواند برای گیاهان خطرناک باشد. سمیت منگنز در گیاهان یکی از عوامل توقف رشد می باشد. از آثار وجود منگنز بیش از حد در گیاهان بروز نقاط قهوه ای رنگ در برگ های پیرتر است. اگر میزان مسمومیت بسیار شدید باشد تعداد لکه ها افزایش می یابد که به مرور زمان باعث ظهور زخم هایی در برگ های بزرگ گیاه خواهد شد. همچنین قسمت های نوک و کناره های برگ های مسن تر حالت سوختگی پیدا می کند. زمانیکه مقدار Ph کمتر از 5.5 باشد محلولیت عنصر منگنز بیشتر می شود و در این شرایط احتمال بروز آثار سمیت این عنصر بیشتر خواهد بود. جهت ممانعت از بروز سمیت عنصر منگنز استفاده از کودهای حاوی این عنصر متناسب با نیاز گیاهان بهترین راه می باشد.
تأمین منگنز درختان میوه را در اولویت قرار دهید
در حال حاضر بایستی در برنامه کوددهی مورد استفاده باغداران تأمین عنصر منگنزدرختان میوه جهت افزایش رشد و تولید محصول ایده آل در اولویت قرار گیرد. زردی برگ در سرشاخه ها و یا کاهش سرعترشد درختان میوه از نشانه های فقر منگنز و استفاده از برنامه کودی غیراصولی می باشد. در این حالت بایستی سریعا نسبت به رفع کمبود منگنز اقدام شود.کارشناسان کشاورزی جهت رفع کمبود این عنصر کم مصرف استفاده از کودهای حاوی منگنز را پیشنهاد می دهند. لازم به ذکراست که کود های منگنز بصورت تک عنصر یا تک کلاته و یا به شکل مخلوطی از عناصر پرمصرف و کم مصرف در بازار موجود هستند و کشاورزان با در نظرگرفتن مقدار نیاز و نوع گیاه که پرورش می دهند بایستی نسبت به خرید آن اقدام کنند. اگر تصمیم دارید از برنامه کودی اصولی و مناسب بهره مند شوید تا از بروز علائم کمبود عنصر منگنز در درختان میوه جلوگیری کنید بهترین راهکار مشاوره با کارشناسان کشاورزی با تجربه است. کشاورزان باید حتما از نقش منگنز بیشتر اطلاع داشته باشند. برای گفتگو با کارشناسان نارنج اسپادانا می توانید با شماره های زیر تماس بگیرید. همچنین برای مراجعه حضوری هم می توانید به آدرس اصفهان، خیابان آتشگاه، چهار راه بهشت، ابتدای خیابان زیتون، فروشگاه نارنج اسپادانا مراجعه کنید.
زمینه های خرید و مشاوره | نام کارشناس | زمان تماس | شماره تماس |
امور باغی و گیاهان آپارتمانی | آقای مهندس امیری | از ساعات 8:30 تا 19:30 به غیر از روزهای تعطیل | 09133752734 |
امور گلخانه ای و باغی | خانم مهندس چهارباغی | شنبه تا دوشنبه از ساعت 9 تا 13:30 | 09134925241 |
امور باغی، زراعی و آزمایشگاه خاک و آب | آقای مهندس کلیچ | از ساعت 17 تا 20 به غیر از روزهای تعطیل | 09111298979 |
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.