علت بار ندادن درخت انگور چیست؟(روشهای درمان بار ندادن)
علت بار ندادن درخت انگور یکی از دغدغههای باغداران محسوب میشود. در حال حاضر دلایل زیادی وجود دارد که منجر به میوه ندادن انگور خواهد شد. با وجود اینکه شیوه نگهداری درخت انگور بسیار آسان است اما این نوع درخت در مقایسه با سایر درختان حساس تر بوده و اگر نکات لازم و ضروری نگهداری آن رعایت نشود بر روی میزان باردهی آن اثر منفی خواهد گذاشت. چنانچه به پرورش باغ انگور مشغول هستید با افزایش اطلاعات در زمینه دلیل بار ندادن درخت انگور میتوانید باردهی درختان خود را چند برابر کنید. در صورتی که سوال علت میوه ندادن درخت انگور ذهن شما را مشغول کرده است توصیه ما به شما مطالعه این مقاله از سایت جوانه بان است. در این مطلب در زمینه علت بار ندادن درخت انگور، علت خشک شدن، کوچک بودن، رشد نکردن و علت برگ ندادن درخت انگور صحبت خواهیم کرد.
علت میوه ندادن درخت انگور چیست؟
یکی از درختانی که تنوع بالایی دارد درخت انگور است. تا به حال بالغ بر 600 گونه و نژاد از درخت انگور شناسایی شده است. به علاوه میوه درخت انگور نیز کاربردهای زیادی دارد و از آن میتوان به برای تولید مربا، کشمش و… استفاده کرد. با توجه به اینکه پرورش و نگهداری درخت انگور کار دشواری نیست باغداران زیادی در این زمینه فعالیت دارند. امایکی از مسائل مهمی که در رابطه با درخت انگور بسیار مهم است بار ندادن آن خواهد بود. اگر جزو باغدارانی هستید که با درختان انگور بدون میوه روبرو شدهاید و به دنبال علت بار ندادن درخت انگور هستید در ادامه مطلب در رابطه با این موضوع بیشتر توضیح خواهیم داد.
عدم تامین نور کافی
انگور جزو گیاهانی است که به نور خورشید علاقه زیادی استو لازم است که در معرض مستقیم تابش نور آفتاب باشد تنها در این شرایط است که کلیه جوانههای درخت انگور به شکوفه تبدیل میشوند و خوشههای انگور درشت خواهد داد. در اصل علت میوه ندادن درختان درخت انگور را میتوان هر عاملی که منجر به توقف رشد جوانههای ابتدایی درخت شود دانست در این حالت درخت دچار نکروز ابتدایی جوانه خواهد شد و میوه نخواهد داد. به علاوه در صورتی که محل رشد درخت انگور سایه باشد و یا شاخههای آن در هم پیچیده شده باشند نور کافی به ساقههای درخت نخواهد رسید. در این شرایط احتمال نکروز جوانههای درخت بسیار بالا خواهد بود. برای رفع این مشکل کافی است درخت انگور را در محیطی بکارید که نور کافی به آن بتابد.
هرس غیراصولی درخت انگور
در ارتباط با هرس درختان میوه نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که نحوه هرس درخت انگور روی میزان باردهی آن بسیار اثرگذار است. در واقع یکی از اصلیترین عملیاتی که روی رشد شاخهها و همچنین تولید جوانههای تازه رشد کرده اثر دارد هرس کردن اصولی و در زمان مناسب است. هرس کردن به عملیاتی گفته میشود که در طی آن شاخههای اضافی رشد کرده و برگهای خشک گیاه از آن حذف میشود. با این کار انرژی بیشتری به شاخهها برای تشکیل انگور جدید منتقل خواهد شد. همچنین با حذف شاخههایی که اضافه رشد کردهاند نور و هوای بیشتر به شاخههای تازه درخت خواهد رسید.
با وجود اینکه هرس کردن درخت فواید فراوانی دارد اما در صورتیکه به شکل نادرست انجام شود تمام اثرات مثبت آن از بین خواهد رفت. بنابراین هرس کردن درخت انگور به شکل نامطلوب را میتوان یک دلیل بار ندادن درخت انگور به شمار آورد. در بعضی مواقع نیز باغدار به اشتباه ساقه پر از جوانه را قطع میکند که منجر به میوه ندادن درخت انگور خواهد شد. شایان ذکر است که برخی از باغداران تصور میکنند که باید کل شاخههای سال قبل درخت را حذف کنند تا شاخههای نو رشد کند، اما این تصور کاملا اشتباه بوده و باید درخت را به شکل اصولی هرس کرد.
باردهی بیش از اندازه درخت انگور
یکی دیگر از دلایلی که میتوان علت بار ندادن درخت انگور دانست شکوفه دادن بیش از حد توان درخت است. در این حالت درخت برای کم کردن میزان بار و کاهش کیفیت محصول وارد مرحله شکوفه ریزی میشود. البته این حالت تا میزانی طبیعی است اما ریزش بیش از اندازه شکوفه ممکن است شرایطی را به وجود آورد که هیچ محصولی به بار ننشیند از این رو باید از مصرف بیش از اندازه مواد مقوی همچون انواع کود برای درخت انگور خودداری کنید.
ابتلا به آفات و بیماریها
برخی اوقات علت بار ندادن انگور میتواند ابتلا به آفات و بیماری باشد. در زمینه آفات و بیماریهای درخت انگور خوب است بدانید که این نوع درخت به بیماری سفیدک پودری و بوترایتس بسیار حساس است. این بیماریهای ذکر شده به طور مستقیم به جوانهها حمله میکنند و نمیگذارند که جوانهها تا حد زیادی رشد کنند. به علاوه بعضی از کنهها نیز از بافت جوانههای ابتدایی تغذیه میکنند که منجر به آسیب رسیدن به شکوفههای درون جوانه خواهد شد.لازم به ذکر است که ابتلا به آفات و بیماری علت برگ ندادن درخت انگور نیز به شمار میآید.کنههای زنگاری نیز از بافت درون جوانهها تغذیه میکنند که منجر به وارد شدن آسیب به خوشههای ریز داخل گل خواهد شد. برای اینکه درخت انگور را از ابتلا به این نوع بیماریها حفظ کنید لازم است که سمپاشی به موقع و مصرف کود مناسب را در برنامه خود قرار دهید. همچنین قطع شاخههای بیمار از درخت نیز میتواند کمککننده باشد.
مصرف اسید جیبرلیک
مصرف اسید جیبرلیک در درخت انگور منجر به بالا بردن میزان هورمون رشد در گیاه میشود و سرعت تقسیم شدن سلولهای ساقه و برگ را افزایش خواهد داد. بعضی از باغداران از این ماده جهت بزرگ شدن دانههای انگور و جدا شدن خوشهها در بعضی از گونههای انگور بدون هسته استفاده میکنند. البته نتایج نشان میدهد که مصرف این ماده اثر منفی روی باردهی درخت انگور دارد و میتوان آن را دلیل بار ندادن درخت انگور دانست. از این رو پیشنهاد میشود از اسید جیبرلیک فقط در موارد ضروری و به مقدار کافی استفاده شود.
کاشت انگور جنس نر دلیل بار ندادن درخت
بعضی اوقات علت بار ندادن درخت انگور را میتوان نر بودن گونه درخت دانست. بیشتر گونههای درخت انگور گل ماده و نر را به شکل همزمان در خود دارند، در این حالت درخت برای گرده افشانی به درخت دیگری نیاز ندارد. در صورتی که درخت انگور تنها قادر به تولید یک جنس گل باشد نمیتواند به بار بنشیند. در بین انواع گونههای درخت انگور نوع vitis Reparia فقط گل نر تولید میکند. در نتیجه خرید این مدل درخت انگور به افرادی پیشنهاد میشود که فقط پوشش گیاهی و زیبایی درخت مدنظرشان باشد.
چگونه درخت انگور را پربار کنیم؟
در بخش قبلی علت بار ندادن درخت انگور را بررسی کردیم حال نوبت به این موضوع میرسد که برای درمان بار ندادن درخت انگور باید چکار کرد؟ جهت درمان عدم باردهی درخت انگور باید از یک سری روشهای و دستور العملها استفاده کرد. البته توصیه میشود برای بررسی علت بار ندادن درخت انگور و درمان آن از یک کارشناس کشاورزی کمک بگیرید. یکی از این راهکارها عوض کردن خاک تحت کشت به شکل منظم است. جهت انجام این کار کافی است که خاک تحت کشت را به عمق 40 سانتی متر مخلوط کنید و اجازه ندهید که خاک حالت شناور پیدا کند. بنابراین خاک مناسب درخت انگور نیز میتواند روی میزان باردهی آن اثر بگذارد. روش دیگر رفع بار ندادن درخت انگور آبیاری منظم است. در ارتباط با آبیاری درخت انگور باید گفت که هر 7 تا 10 روز نیاز به آبیاری دارد. به علاوه در شرایطی که منطقه شما بارندگی زیاد باشد پیشنهاد میشود که از سیستم آبیاری قطرهای استفاده کنید. بایستی خاطر نشان کرد که آّبیاری بیش از حد را میتوان علت خشک شدن درخت انگور دانست از این رو باید در میزان آبیاری دقت کنید.
یکی از روشهای دیگری که میتواند مشکل بار ندادن این نوع درخت انگور را حل کند کود مناسب برای درخت انگور است. بهترین زمان کوددهی درخت انگور فصل بهار و تابستان مشخص شده است. از جمله کودهایی که میتوان برای درخت انگور استفاده کرد انواع کودهای شیمیایی نظیر کود پتاسیم، فسفر، کودهای آلی، کمپوست، انواع کودهای مایع و… هستند. شایان ذکر است که عدم تامین نیازهای غذایی درخت را میتوان علت رشد نکردن درخت انگور دانست. پس استفاده از برنامه کوددهی انگور بسیار اهمیت دارد.
برداشت به موقعمحصول
اگر جزو باغدارانی هستید که علت بار ندادن درخت انگور برایتان مهم است خوب است بدانید که برداشت به موقع محصول میتواند به پربار شدن درختان شما کمک کند. جهت این کار باید در فصل پاییز میوههای رسیده را از درخت جدا کنید. نتیجه این امر جذب بهتر مواد مغذی و تولید میوه بیشتر خواهد بود.
انتخاب رقم مناسب برای کشت
برای اینکه بخواهید درخت انگوری پر بار داشته باشید لازم است که به نوع رقم درختی که قصد کاشت آن را دارید، توجه کنید. از این رو باید جهت تهیه رقم انگور آب و هوای منطقه خود را در نظر بگیرید تا درخت بتواند در آن محیط به خوبی رشد کند و باردهی بالایی داشته باشد.
هرس اصولی و به موقع درخت انگور
اگر شاخههای اضافی و ضعیف درخت را جدا کنید درخت انگور پر بار خواهد شد. البته پیشنهاد میشود بعد از برداشت کامل محصول شاخههایی که میوه داده بودند را نیز قطع کنید.
درخت انگور چند ساله بار میدهد؟
به نظر شما درخت انگور چند ساله بار میدهد؟ جهت رسیدن به پاسخ این سوال باید در ابتدا شرایط لازم برای رشد گیاه را بررسی کرد. چنانچه درخت در خاک مناسب کاشته شود و مواد مغذی آن نیز در اختیارش قرار گیرد یک سال بعد از کاشت به بار خواهد نشست. نوع رقم درخت انگور نیز روی زمان باردهی آن اثر خواهد گذاشت. ذکر این نکته ضروری است که دمای پایین هوا در فصل بهار یا زمستان به بافت نهال صدمه خواهد زد در نتیجه دیگر قدرت رشد نخواهد داشت. در این حالت احتمال دارد درخت انگور تا چندین سال بار ندهد.
علت کوچک بودن خوشه انگور
اینکه باغدار پس از کاشت نهال انگور و تلاش زیاد برای نگهداری آن انتظار برداشت محصولی با کیفیت و مرغوب را داشته باشد بسیار طبیعی است. البته باغداران برای بهرهمندی از محصولات درشت و بازارپسند از کودهای متنوعی استفاده خواهند کرد. اما در مقابل عواملی وجود دارند که بیتوجهی به آنها را میتوان علت کوچک بودن خوشه انگور دانست. مصرف بیش از اندازه کود و یا استفاده غیراستاندارد از کودها، نداشتن برنامه آبیاری، عدم استفاده از برنامه غذایی مخصوص درخت انگور و… تنها بخشی از عواملی هستند که روی کوچک شدن خوشه انگور اثر دارند. لازم به ذکر است که مصرف اصولی کود 36 12 12که نوعی کود پتاس بالا محسوب میشود میتواند منجر به بزرگ شدن دانههای انگور شود. در ادامه مطلب با چند عامل دیگری که روی اندازه خوشه انگور موثر هستند بیشتر آشنا خواهید شد.
گردهافشانی ناقص
اگر میخواهید خوشههای انگور بزرگ و درشت برداشت کنید باید گردهافشانی و تلقیح اثربخش صورت گیرد. در این حالت دانههای انگور بزرگ میشوند و میزان بازارپسندی محصول شما بیشتر خواهد شد. اما در شرایطی که عمل گردهافشانی و تلقیح به خوبی انجام نشود با خوشههای انگور کوچک مواجه خواهید شد.
هرس کردن غیر اصولی درخت انگور
درختچه انگور به صورت رونده رشد میکند و بسیار هرس پذیر است. بهترین زمان هرس درخت انگور فصل زمستان تعیین شده است. اگر هرس به شکل غیر اصولی انجام شود هم به درخت صدمه وارد خواهد شد و هم مواد مغذی کمتری به آن خواهد رسید. در این شرایط دانههای انگور درشت نخواهند شد. در اصل موقعی که هرس غیراصولی انجام میشود درخت برای اینکه رشد بخش رویشی خود را تامین کند به انرژی بیشتری نیاز دارد بنابراین مواد غذایی کمتری به برگ و خوشههای انگور خواهد رسید.
عدم توجه به تنک کردن خوشههای انگور
یکی دیگر از راههایی که باعث درشت شدن حبههای انگور میشود، عمل تنک کردن است. باغداران این عمل را با هدف کاهش میزان بار درخت انجام میدهند. در اصل درختان انگوری که میزان باردهی بالایی دارند قادر نخواهند بود خوشههایی با حبههای درشت تولید کنند. در این شرایطاگر تعدادی از خوشههای انگور توسط باغدار حذف شود مقدار بیشتری مواد مغذی به دیگر محصولات باقیمانده خواهد رسید و دانههای انگور درشت خواهد شد.
بررسی تخصصی علت بار ندادن درخت انگور
برداشت خوشههای انگور درشت و باکیفیت مستلزم نگهداری اصولی و فراهمسازی شرایط محیطی مناسب است. اگر جزو باغدارانی هستید که با مشکل عدم باردهی درختان میوه خود مواجه شدهاید و علت بار ندادن درخت انگور خود را نمیدانید باید از متخصصان حرفهای کمک بگیرید. پیشنهاد ما به شما استفاده از مشاوره رایگان کارشناسان کشاورزی با تجربه مجموعه نارنج اسپادانا است.
زمینه های خرید و مشاوره | نام کارشناس | زمان تماس | شماره تماس |
امور باغی و گیاهان آپارتمانی | آقای مهندس امیری | از ساعات 8:30 تا 19:30 به غیر از روزهای تعطیل | 09133752734 |
امور گلخانه ای و باغی | خانم مهندس چهارباغی | شنبه تا دوشنبه از ساعت 9 تا 13:30 | 09134925241 |
امور باغی، زراعی و آزمایشگاه خاک و آب | آقای مهندس کلیچ | از ساعت 17 تا 20 به غیر از روزهای تعطیل | 09111298979 |
عالی بود
سلام خلاصه بگید میخواهیم کودهامون رو بفروشیم وسلام
سلام ،خسته نباشید ،من یه نهال کوچیک انگورکه به گفته صاحب گل فروشی نهال ازنوع انگورسیاه میباشد،بعدمن نهال توی باغچه حیاط کاشتم،فقط اگر اشتباه نکنم فصل بهاربود،حالا کدوم ماه یادم نیست،درخت انگورکوچیک تا آخرتابستون طوری رشد کردکه هرکس میدیدفکرمیکرداین درخت ۵سالس،اینقدر رشته خوبی داشت،خلاصه ۲سال ازاین موضوع میگذره رشدبرگ وساقه فوقالعاده خوبی داره،ولی میوه نمیده،میخواستم ببینم علتشو شما میدونیدکه چرا میوه نمیده؟