علت رشد نکردن توت فرنگی

علت رشد نکردن توت فرنگی (کمبود عناصر غذایی و بروز آفات)

علت رشد نکردن توت فرنگی یکی از دغدغه‌های گلخانه‌داران محسوب می‌شود. از جمله دلایل رشد نکردن و کوچک شدن توت فرنگی می‌توان به فقر عناصر غذایی و ابتلا به آفات و بیماری‌ها اشاره کرد. میزان کیفیت توت فرنگی تولیدی روی بازارپسندی و فروش بیشتر محصول بسیار تاثیرگذار است، از این رو استفاده از کود در تمام مراحل رشد توت فرنگی از دانه تا تشکیل میوه از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود. به علاوه تقویت بوته توت فرنگی منجر به افزایش مقاومت در برابر بیماری‌ها نیز خواهد شد. در نتیجه آشنایی گلخانه‌داران با عوامل موثر روی رشد نکردن گیاه باعث پیشگیری بروز این مشکل خواهد شد. بنابراین سایت جوانه‌بان در این مطلب قصد دارد در رابطه با انواع آفات توت فرنگی گلخانه‌ای، بررسی علت کوچک شدن توت فرنگی و همچنین تقویت بوته توت فرنگی جهت رشد سریع اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهد.

 

علت رشد نکردن توت فرنگی چیست؟

توت فرنگی جزو گیاهان علفی محسوب می‌شود و به طور میانگین بین 3 تا 5 سال عمر خواهد کرد. این میوه ریز جثه به دلیل طعم خاصی که دارد بسیار محبوب است. در ساختار توت فرنگی مقادیر فراوانی آنتی‌اکسیدان و ویتامین ث وجود دارد در نتیجه مصرف آن برای سلامتی بسیار مفید خواهد بود. اگر به کشت توت فرنگی مشغول هستید حتما با مشکل رشد نکردن توت فرنگی برخورده‎اید. یکی از عواملی که می‌توان از آن به عنوان علت رشد نکردن توت فرنگی یاد کرد، فقر عنصر منیزیم است. زمانی‌که این گیاه با کمبود توت فرنگی مواجه شود پهنک‌های برگ قهوه‌ای رنگ خواهند شد. اگر جهت رفع کمبود منیزیم اقدامی صورت نگیرد فقر این عنصر در بین رگبرگ‌ها نیز گسترش می‌یابد و به صورت لکه‌هایی روی سطح گیاه نمایان خواهد شد. به علاوه کمبود منیزیم زمینه ابتلا بیماری را در گیاه نیز افزایش خواهد داد. در نهایت بوته توت فرنگی که دچار کمبود منیزیم شده باشد دچار توقف رشد می‌شود. لازم به ذکر است که میزان بحرانی عنصر منیزیم برای این گیاه حدود 0.25 درصد است. برای گیاه توت فرنگی مقدار منیزیم بین 0.25 تا 1 درصد بهترین حالت است. البته جهت رفع توقف رشد گیاه لازم است که از کود منیزیم استفاده کنید.

علت کوچک بودن توت فرنگی

بررسی علت کوچک شدن توت فرنگی

یکی دیگر از مشکلاتی که احتمال دارد برای توت فرنگی به وجود آید، کوچک شدن اندازه میوه است. به نظر شما ابتلا گیاه به انواع آفات و بیماری می‌تواند علت کوچک شدن توت فرنگی باشد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که عامل اصلی کوچک شدن میوه مساعد نبودن شرایط محیطی است و بیماری‌ها و آفات مخصوص این گیاه نقش چندانی روی تولید محصولات کوچک ندارند. بنابراین در رابطه با شرایط پرورش بوته توت فرنگی باید بدانید که آب و هوای گرم و خشک برای آن مضر خواهد بود. این گیاه علفی در ساختارش بافت چربی ندارد از این رو تامین آب مورد نیاز گیاه نه تنها برای رشد مطلوب آن بلکه برای حفظ شکل ظاهری توت فرنگی نیز الزامی است. این گیاه در شرایط کم آبی دچار پژمردگی خواهد شد. بنابراین عدم تامین آب مورد نیاز گیاه منجر به کوچک شدن اندازه توت فرنگی خواهد شد.


چنانچه دمای محیط به مقدار زیادی بالا رود گرما به ریشه توت فرنگی نیز منتقل خواهد شد. در واقع افزایش دمای محیط را می‌توان علت رشد نکردن توت فرنگی نیز دانست زیرا در این شرایط گیاه تحت فشار بوده و رشد چندانی نخواهد داشت. از دیگر مواردی که منجر به تولید توت فرنگی با ابعاد کوچک می‌شود می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تراکم بالای بوته توت فرنگی
  • بالا بودن سن گیاه
  • شرایط آب و هوایی نامطلوب
  • ژنتیک گیاه
  • انجام لقاح بیش از حد

 

آفات توت فرنگی گلخانه‌ای

یکی از چالش‌های پرورش توت فرنگی از مرحله کاشت تا برداشت آفات و بیماری‌های مربوط به این گیاه است. در طول مراحل رشد توت فرنگی از دانه تا میوه‌دهی احتمال ابتلا به بیماری در آن بسیار زیاد است. در واقع بوته توت فرنگی به نسبت به بیشتر بیماری‌ها حساس است و در صورت بروز نشانه‌های آلودگی در آن می‌تواند خسارات جبران‌تاپذیری به گلخانه‌داران وارد سازد. با توجه به این نکته که عرضه محصولات سالم، خوشرنگ و باکیفیت به بازار بر روی میزان فروش موثر است مدیریت صحیح آفات و بیماری‌های توت فرنگی گلخانه‌داران را جهت رسیدن به این هدف کمک خواهد کرد. به علاوه آشنایی با بیماری‎های رایج این گیاه، علائم بیماری و راه مبارزه با آن جهت جلوگیری از گسترش بیماری بسیار مفید خواهد بود.

در ارتباط با این گیاه باید گفت که آفات و بیماری‌ها قادر هستند بخش‌های مختلف توت فرنگی نظیر گل، ریشه، برگ و حتی طوقه گیاه را درگیر کنند و در صورت عدم درمان کل گیاه از بین خواهد رفت. در اصل علت رشد نکردن توت فرنگی را می‌توان ابتلا به انواع بیماری‌ها دانست. البته بیماری‎‌هایی که عامل بروز آن قارچ‌ها، باکتری‌ها، ویروس‌ها و کپک‌ها هستند با شناخت آثار و علائم بیماری و درمان به موقع قابل پیشگیری هستند. در مقابل بعضی از بیماری‌ها آنقدر شدید هستند که راه درمانی برای آن وجود نخواهد داشت. در ادامه مطلب به چند مورد از بیماری‌های رایج این گیاه اشاره خواهیم کرد.

سفیدک پودری توت فرنگی

سفیدک پودری توت فرنگی

آثار بیماری کپک پودری یا سفیدک پودری بیشتر بر روی سطح گل‌ها و برگ‌ها به شکل تورهای کرکی سفید رنگ قابل مشاهده است. از جمله عواملی که منجر به بروز این بیماری می‌شود می‌توان به رطوبت زیاد ایجاد شده بر اثر بارش باران و یا محلول‌پاشی بر روی سطح گیاه اشاره کرد. بطور کل احتمال بروز بیماری سفیدک پودری توت فرنگی در کشت گلخانه‌ای گیاه بیشتر خواهد بود زیرا در محیط گلخانه میزان نور کم است و در مقابل مقدار رطوبت بالا است. حال که با این بیماری آشنا شدید نوبت به بررسی راه مقابله با بیماری سفیدک پودری می‌رسد. مهم‌ترین راه مقابله با این نوع بیماری کشت گونه‌ای از توت فرنگی است که از نظر ژنتیکی به بیماری سفیدک پودری مقاوم باشد. این بیماری را باید از زمان تولید نشا کنترل کرد. سمپاشی و ضد عفونی‌کردن به موقع بوته توت فرنگی منجر به افزایش مقاومت گیاه خواهد شد و از بروز این بیماری جلوگیری خواهد کرد.

یکی دیگر از دلایل بروز این بیماری در گیاه توت فرنگی کمبود عنصر مس است. زمانی‌که گیاهی دچار کمبود مس می‌شود یک سری کپک‌های سفید رنگ بر روی برگ و حاشیه آن ظاهر خواهد شد. جهت پیشگیری از بروز این بیماری باید میزان مس مورد نیاز گیاه را با کوددهی مناسب تامین کرد. در واقع کوددهی توت فرنگی و تقویت گیاه از بروز بسیاری از بیماری‌ها جلوگیری خواهد کرد.

بیماری تریپس توت فرنگی

عامل بروز این بیماری در گیاه توت فرنگی حشراتی باریک به نام تریپس هستند که حدود 1.2 میلی متر طول دارند. این حشرات تنها با چشم غیر مسلح قابل دیدن هستند. این حشرات اغلب از برگ‌ها، میوه و بیشتر از گل‌های گیاه تغذیه می‌کنند. از جمله آثار این بیماری می‌توان به قهوه‌ای رنگ شدن کلاله و بساک گل، ایجاد حالت نکروز بر روی کاسه گل و همچنین کم شدن ابعاد گل اشاره کرد. اگر لاروها و حشرات بالغ از میوه گیاه تغذیه کنند منجر به بروز آثار زنگ‌زدگی روی سطح آن خواهد شد. نتیجه این امر کاهش مدت زمان ماندگاری میوه در انبار و ظاهری نامطلوب خواهد شد. بهترین سم برای توت فرنگی جهت نابودی بیماری تریپس سم کنفیدور و دیازینون است.

سیاه شدن توت فرنگی

سیاه شدن ریشه توت فرنگی

یکی دیگر از بیماری‌های رایج گیاه توت فرنگی سیاه شدن ریشه و پوسیده شدن آن است. از جمله آثار و علائم این بیماری می‌توان به کوتاه شدن بوته، پژمردگی گیاه در ساعات گرم روز، ریزش زودتر از موعد گل، تولید تعداد میوه کمتر و آثار سیاه‌شدگی روی ریشه اشاره کرد. در واقع می‎‌توان علت رشد نکردن توت فرنگی را سیاه شدن ریشه گیاه نیز دانست. یکی از راه‌های پیشگیری از بروز این بیماری مدیریت صحیح است. برای انجام این کار باید نکات زیر را رعایت کنید:

کانال ایتا نارنج اسپادانا

  1. بوته توت فرنگی را در زمین‌هایی با خاک تحت کشت سنگین پرورش ندهید.
  2. خاک مناسب این گیاه باید زهکشی قابل قبولی داشته باشد.
  3. در زمان آبیاری از غرقابی کردن گیاه بپرهیزید.
  4. از عوامل بیولوژیک جهت کنترل بیماری استفاده کنید.

علت قرمز شدن برگ توت فرنگی

گلخانه‌‌دارانی که به پرورش توت فرنگی مشغول هستند حتما با مشکل بروز لکه‌های قرمز رنگ روی برگ توت فرنگی آشنایی دارند. هر زمان بر روی برگ گیاه لکه‌های کوچک کروی شکل قرمز رنگ در بخش بالای برگ مشاهده کردید بدانید که بوته توت فرنگی به بیماری لکه برگی مبتلا شده است. از دیگر آثار این بیماری می‌توان به تغییر رنگ بخش مرکز لکه‌ها به رنگ سیاه و تولید لکه‌هایی به رنگ زرد به دلیل افزایش دما (27 درجه سانتی‌گراد) را نام برد. برای کنترل این بیماری لازم است محیط گلخانه نور مناسب و تهویه خوب داشته باشد. همچنین تمامی اصول بهداشتی زراعی رعایت شود. باید رقم‌های توت فرنگی مقاوم به بیماری را جهت پرورش انتخاب کرد. ذکر این نکته ضروری است که بهترین قارچ‌کش برای توت فرنگی جهت درمان این بیماری کلروتالونیل است. بهترین زمان استفاده از قارچ‌کش ابتدای مراحل رشد خواهد بود.

 

تقویت بوته توت فرنگی

گیاهان جهت رشد مطلوب و میزان باردهی بالا به عناصر غذایی نیاز دارند. مواد مغذی ضروری بوته توت فرنگی نیز بایستی از طریق کوددهی مناسب و به موقع تامین شود. تقویت بوته توت فرنگی از طریق مصرف کود باکیفیت منجر به برداشت محصولات بازارپسند، تقویت خاک و کاهش ابتلا به آفات و بیماری‌ها خواهد شد. به علاوه گلخانه‌داران با استفاده از کود می‌توانند یکی از علت رشد نکردن بوته توت فرنگی که کمبود منیزیم تعیین شده است را رفع کنند. در کل باید گفت کودی برای گیاه مناسب است که در ترکیب آن منگنز، کلسیم، بر، آهن، فسفر، مولیبدن، انواع ریزمغذی‌ها و آمینو اسید وجود داشته باشد. چنانچه هر کدام از مواد مغذی مورد نیاز بوته توت فرنگی تامین نشود گیاه دچار مشکل خواهد شد. کود آلی، کود حیوانی، انواع کود شیمیایی، میکرو مغذی‌ها و ماکرومغذی‌ها تنها بخشی از مواد مغذی مورد نیاز توت فرنگی هستند. از این رو تنظیم برنامه کودی مناسب توت فرنگی از اهمیت بالایی برخودار است. لازم به ذکر است که اولین مرحله کوددهی این نوع گیاه پیش از کاشت است که علاوه بر تقویت بوته توت فرنگی منجر به تامین مواد مغذی خاک نیز خواهد شد. بهترین کودی که در این مرحله به گلخانه‌داران پیشنهاد می‌شود، مصرف کود دامی یا مرغی است. البته کوددهی در سایر مراحل رشد توت فرنگی باید براساس نتیجه آزمون خاک باشد. اگر به دلایلی از کود نادرست برای گیاه استفاده شود به میوه تولیدی آسیب جدی وارد خواهد شد. شایان ذکر است که یکی از محاسن انجام آزمایش خاک قبل از مصرف کود کاهش هزینه تهیه کود خواهد بود.

کود 12 12 36

کود برای درشت شدن توت فرنگی

اگر به دنبال کود برای درشت شدن توت فرنگی هستید باید مصرف کود پتاس بالا را در اولویت قرار دهید. کودهایی که درصد پتاسیم بالایی دارند سبب رشد سریع توت فرنگی (رویشی و زایشی) خواهند شد. نتیجه مصرف این کود برای توت فرنگی تولید بیشتر محصول خواهد بود. در اصل علت بزرگ شدن میوه توت فرنگی را می‌توان تامین پتاسیم مورد نیاز گیاه دانست. از دیگر اثرات مثبت مصرف کود پتاس بالا می‌توان به درشت شدن میوه، بهبود رنگ و طعم آن اشاره کرد. بهترین زمان استفاده از کود پتاس بالا در مرحله گلدهی و شکل‌گیری میوه است. بایستی خاطر نشان کرد که بوته توت فرنگی نسبت به آفات و بیماری‌ها بسیار حساس است از این رو با اضافه کردن کود پتاس بالا نظیر کود 121236 به برنامه کودی می‌توان مقاومت گیاه را در برابر عوامل بیماری‌زا افزایش داد.

افزایش گلدهی توت فرنگی

گلخانه‌داران علاوه بر بررسی علت رشد نکردن توت فرنگی باید دلیل کاهش گلدهی گیاه را نیز بررسی کنند.گیاه توت فرنگی جهت افزایش گلدهی به کودهای فسفر بالا نیار دارد. البته جهت افزایش تولید گل می‌توانید از هورمون گلدهی توت فرنگی (سیتوکنین) نیز استفاده کنید. چنانچه کود فسفردار را همراه با اسیدآمینه مصرف کنید میزان جذب سایر عناصر مواد مغذی گیاه نیز افزایش خواهد یافت.

بررسی تخصصی علت رشد نکردن توت فرنگی از چه راهی ممکن است؟

یکی از مشکلاتی که اکثر گلخانه‌داران با آن مواجه هستند، عدم رشد بوته توت فرنگی است. اگر به پرورش توت فرنگی گلخانه‌ای مشغول هستید و علت توقف رشد بوته‌های خود را نمی‌دانید پیشنهاد می‌شود بررسی تخصصی علت رشد نکردن توت فرنگی را به کارشناسان باتجربه مجموعه کشاورزی نارنج اسپادانا بسپارید. کارشناسان این مجموعه به صورت کاملا تخصصی مشکل عدم رشد بوته‌های توت فرنگی گلخانه شما را مورد بررسی قرار می‌دهند و بهترین راهکار را ارائه خواهند داد.

شماره تماس برای خرید و مشاوره
زمینه های خرید و مشاورهنام کارشناسزمان تماسشماره تماس
امور باغی و گیاهان آپارتمانیآقای مهندس امیریاز ساعات 8:30 تا 19:30 به غیر از روزهای تعطیل09133752734
امور گلخانه ای و باغیخانم مهندس چهارباغیشنبه تا دوشنبه از ساعت 9 تا 13:3009134925241
امور باغی، زراعی و آزمایشگاه خاک و آبآقای مهندس کلیچاز ساعت 17 تا 20 به غیر از روزهای تعطیل09111298979
0 پاسخها

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.