آفات و بیماری های درخت پسته(آفات برگ و ریشه)
آفات و بیماری های درخت پسته جزء مشکلات بزرگ کشاورزان و باغداران به حساب می آید. شناسایی و درمان به موقع این آفات به داشتن باغات پسته سالم با محصولات مرغوب کمک بسزایی می کند. در حال حاضر انواع سم برای درخت پسته در بازار کشاورزی عرضه می شود که پس از تشخیص آفات درختان پسته می توانید نسبت به تهیه و نابودی آفت اقدام کنید. قصد ما در این مقاله از سایت جوانه بان معرفی آفات و بیماری های درخت پسته، راه درمان بیماری ها و بررسی علت رشد نکردن درخت پسته می باشد. همچنین آشنایی با علائم کمبود آهن در درخت پسته و علائم قارچی این درخت از دیگر اهداف می باشد.
معرفی آفات و بیماری های درخت پسته
شناخت آفات درخت پسته به پرورش دهندگان این گیاه ارزشمند کمک می کندکه با مشاهده کوچک ترین علامت، نوع آفت را شناسایی کرده و نسبت به درمان آن اقدام کنند. یکی از انواع مهم این آفات گال ها هستند که عامل انتشار آن باکتری بوده و بیشتر در قسمت های ریشه و ساقه درخت رویت می شود.همچنین به عنوان آفات ریشه درخت پسته نیز شناخته می شود. در ابتدا آفت گال تاجی پسته شکل برآمده با رنگ روشن دارد و با گذشت زمان رنگشان تیره تر و بزرگ تر می شوند. به دلیل اینکه باعث آسیب رساندن به شاخه و تنه درخت پسته شده و چنانچه درمان نشود درخت را به راحتی خشک می کند و به عنوان یک بیماری مهم درخت پسته محسوب می شود. جهت درمان آفت پسته بایستی کاملا گال خارج شود در صورتیکه آلودگی خیلی وسیع باشد کل شاخه آلوده حذف خواهد شد.
آفت پسیل پسته
پسیل پسته از حشرات مضر درخت پسته محسوب می شود. باغداران به این بیماری شیره خشک نیز می گویند چراکه عسلک تولید شده از حشره بر اثر مجاورت با هوا خشک شده و بصورت دانه هایی شکری شکل روی برگ درخت دیده میشود. این نوع آفت سبب رنگ زرد برگ درخت و حالت نکروز در آن نیز می شود. همچنین می توان علت جمع شدن برگ درخت پسته، خشک شدن زود هنگام و ریزش آن را ابتلاء به این بیماری دانست. بعلاوه در این نوع بیماری برگ های درخت نیز شیره چسبندگی ترشح می کنند. جهت درمان بیماری های درخت پسته راهکارهای گوناگونی وجود دارد. زمان مناسب مبارزه با این آفت هنگام رویش جوانه ها و قبل از شروع تخم ریزی آفت می باشد و در زمان گلدهی بایستی پایانیابد. جهت کنترل این نوع آفت پیشنهاد می شود ار کارشناسان کشاورزی راهنمایی بگیرید و سم برای درخت پسته را خریداری کنید.
کپک پودری
کپک پودری لکه هایی ریز سفید رنگ و به شکل پودر بر روی برگ و میوه های درخت پسته ایجاد می کند و بطور وسیعی در تمام سطح برگ دیده می شود. دلیل ابتلاء درخت پسته به این بیماری حرکت کند مواد غذایی در تنه درخت است. اگر درخت پسته مدت زمان زیادی در سایه باشد نیز احتمال مبتلا شدن به کپک پودری در آن وجود دارد. این نوع آفت درخت پسته به محصول تولیدی آسیب زیادی نمی زند.
بیماری دایبک پسته
یکی دیگر از انواع بیماری های درخت پسته می باشد که عامل باکتریایی دارد. در این حالت درخت صمغ زیادی تولید می کند. بعلاوهاین آفت باعث حالت دوده ای شکل در گیاه می شود. عامل مهم ابتلاء درخت به این بیماری هرس ناصحیح می باشد. به یاد داشته باشید در زمان هرس درختان از وسایل بهداشتی استفاده کنید. انتخاب روش هرس متناسب با درخت نیز بسیار اهمیت دارد.
پروانه چوب خوار درخت پسته
دغدغه اکثر پرورش دهندگان کشت پسته کشور حمله پروانه چوب خوار به درختان می باشد. لاروها با ورود به سرشاخه از مغز آن تغذیه کرده سبب خشک شدن آن می شوند. بیشتر شاخه های آلوده ریزش می کنند. بعلاوه با تغذیه از چوب درخت تولید سوراخ هایی در درون شاخه می کنند. کاهش رشد شاخه ها و محصول تولیدی از زیان های لاروهای این پروانه می باشد. هرس شاخه های آلوده یکی از راه های مبازره با این آفت می باشد. در مواقعی که آلودگی شدید باشد استفاده از سم مناسب با درخت توصیه می شود.
کنه درخت پسته
کنه ها از دیگر آفت های درخت پسته می باشند. این حشرات ریز خسارت های قابل توجهی بر باغات محصول وارد کرده و از گیاه تغذیه می کنند. از اثرات این آفت بر درخت را می توان به تغییر شکل برگ ها و سر شاخه های درخت و کاهش محصول تولیدی نام برد بعلاوه نوزادان کنه از دمبرگ ها تغذیه کرده و سبب سیاه شدن آن و ریزش میو ها می شوند. جهت درمان این بیماری بایستی آفت کش درخت پسته را خریداری و زمانیکهبیشتر گل های ماده پسته باز شده اند سمپاشی را آغاز کرد.
شته درخت پسته
انواع مختلفی از شته ها وجود دارند که به عنوان آفت درخت پسته شناسایی شده و از راه تغذیه مستقیم از گیاه و تولید عسلک و همچنین ایجاد گال در قسمت های مختلف گیاه اثران زیان باری بر باغات پسته می گذارند. شته چین دار برگ یا شته گالزای یکی از شته درخت پسته بوده که بر اثر تغذیه از گیاه سطح زیری برگ حالت چین دار پیدا می کند. بعلاوه سبب تغییر رنگ لبه برگ های پسته از سبز به قرمز می شود. در واقع علت قرمز شدن برگ درخت پسته آلودگی به شته می باشد. همچنین شته های معمولی درخت پسته نیز بیشتر به شکل حشرات سبز رنگی بر روی جوانه های درخت دیده می شوند و با تغذیه از درخت سبب تضعیف آن می شوند.جهت نابودی این آفات بایستی از آفت کش درخت پسته استفاده کرد. خرید سم کنفیدور نیز موثر باشد.چنانچه درخت پسته پرورشی شما دچار بیماری شده است و در انتخاب سم مناسب دچار مشکل شده اید از مشاوره آنلاین گل و گیاه کمک بگیرید.
سوسک سر شاخه خوار درخت پسته
سوسک سرشاخه خوار از دیگر حشرات مضر درخت پسته می باشد. این آفت زمانیکه به بلوغ می رسد از جوانه های رشد یافته درخت تغذیه می کند. چنانچه اقدامی جهت نابودی صورت نگیرد باعث می شود سرشاخه ها خشک شوند و درخت محصولی تولید نکرده و عقیم شود. بیشتر خسارتی که وارد می کند در فصل بهار و تابستان است. چوب درختانی که به تازگی هرس شده اند بهترین میزبان برای این آفت می باشد. هرس شاخه هایی که در حال خشک شدن هستند، تغذیه و آبیاری منظم و اصولی و در زمان آلودگی وسیع استفاده از سم مناسب از موارد مبارزه با این آفت می باشد.
بیماری ماسوی پسته
این نوع بیماری از جمله بیماری های درخت پسته شناخته شده که عامل آن قارچی بوده و خسارت زیادی را بر باغات پسته متحمل می شود. اثر این بیماری بر مغز پسته درخت می باشد. علائم آلودگی در مغز با هم متفاوت است. بعضی پسته ها سالم به نظر می رسد ولی مغز پسته به دلیل ابتلاء به بیماری فاسد شده و خشک می شود. گاهی مغز پسته آلوده ماده ای سفید رنگی ترشح می کند که در بین پوسته مشاهده می شود.تغییر شکل پسته از دیگر علائم این بیماری است. مصرف قارچ کش علیه این بیماری از گسترش آن جلوگیری می کند و باعث می شود میوه هایی بازار پسند داشته باشید.
بیماری سرخشکیدگی پسته
در حال حاضر بیماری سرخشکیدگی پسته را نیز می توان از مهم ترین آفات درختان پستهدانست. از دلایل شیوع این بیماری تغییرات آب و هوایی، تغذیه ضعیف درخت و نداشتن برنامه کوددهی پسته و کیفیت پائین آبیاری و همچنین عوامل زنده ای چون باکتری ها و قارچ هامی باشند. چنانچه سرشاخه های درخت پسته قرمز رنگ شده باشندکم کم به رنگ سیاه تغییر رنگ می دهند.در ادامه از انتقال مواد غذایی به سایر سرشاخه ها جلوگیری کرده و در نهایت سبب خشک شدن شاخه می شوند. جهت مدیریت این بیماری راه های مختلفی وجود دارد. حدالامکان مانع بروز تنش های آبی و تغذیه ای در درخت شوید. از ارقام مقاوم پسته به بیماری سرخشکیدگی استفاده کنید. شاخه های آلوده را هرس کنید. جهت مبازره شیمیایی با این بیماری از قارچ کش استفاده کنید. لازم به ذکر است که علت قرمز شدن تنه درخت پسته را نیز می توان ابتلاء به بیماری سرخشکیدگی دانست و پس از مشاهده تغییر رنگ تنه درخت بایستی سریعا نسبت به درمان آن اقدام کرد.
آفات برگ درخت پسته
پروانه برگ خوار پسته از آفات مهم باغات پسته بشمار می رود. اثر این آفت بدین صورت است که لاروهای پروانه پس از اینکه از تخم خارج می شوند از قسمت پارانشیم برگ تغذیه می کنند. زمانیکه بزرگتر شدند بقیه قسمت های برگ را خورده و فقط رگبرگ ها باقی می ماند. مصرف سم دیازینون می تواند به نابودی این آفت کمک کند. آفت آلترناریایکی دیگر از آفات برگی درخت پسته محسوب می شود، از نوع قارچی بوده و سبب بروز لکه های سیاه روی برگ یا میوه هاینرسیده پسته می شود. چنانچه درمانی انجام نشود برگ های درخت از بین خواهند رفت. جهت کنترل اینآفت بایستی از قارچ کش متناسب با شرایط اقلیمی محل پرورش درخت استفاده کرد. بعلاوه از آن دسته روش آبیاری استفاده شود که کمتر خاک اطراف تنه درخت را مرطوب کند. یکی دیگر از آفات برگ درخت پسته لکه برگی سپتوریا است. عامل این بیماری نیز قارچی بوده و از علائم این نوع قارچ درخت پسته می توان به ظهور لکه های کروی و کوچک روی برگ اشاره کرد. بهترین راه درمان و رفع این نوع بیماری استفاده از قارچ کش می باشد.
علت شیره دادن درخت پسته چیست؟
در بین بیماری های درخت پسته بیماری قارچی گموز که به آن شیره سیاه پسته نیز گفته می شود بسیار رایج است. این آفت طوقه و ریشه درخت پسته را آلوده کرده و سبب کاهش رشد و زرد شدن برگ درخت خواهد شد. چنانچه اقدامی جهت بهبود درخت صورت نگیرد با گسترش بیماری گیاه خشک می شود. نشانه های این بیماری در درختان پسته متفاوت است. چنانچه درخت به بیماری حساس باشد سریعا خشک خواهد شد. اگر درخت پسته نسبت به بیماری مقاوم باشدعلائم بصورت کم شدن پوشش برگی، خشک شدن سرشاخه ها، کاهش باردهی درخت مشاهده می شود. معمولا با برداشتن پوست تنه درخت آلوده صمغی به رنگ شیری خارج می شود که به مرور زمان به رنگ سیاه درمی آید. بعلاوه قطرات صمغ با اندازه های بزرگ و کوچک در شکاف های روی پوست درختان پسته آشکار می شود. به همین دلیل علت شیره دادن درخت پسته را می توان ابتلاء به بیماری گموز دانست.باید به این نکته توجه کرد که عامل بیماری زا توانایی تولید مثل رویشی و زایشی بر روی سطح آلوده درخت را داشته و زمانیکه شرایط مناسب باشد می تواند باعث عامل آلودگی جدید باشد. با این اوصاف چنانچه جهت کنترل و پیشگیری این بیماری اقدامی صورت نگیرد خسارت جبران ناپذیر بر باغات پسته وارد خواهد شد. یکی از راه های درمان بیماری های درخت پسته در زمان ابتلاء به این آفت استفاده از قارچ کش های مخصوص طوقه و ریشه می باشد. همچنین در زمان حذف درختان بیمار و خشک شده بایستی توجه خاصی صورت گیرد و درختان همراه با خاک نزدیک طوقه و ریشه بیرون کشیده شده و کاملا از بین بروند. تزریق قارچ کش به تنه درختان آلوده نیز یکی دیگر از راه های درمانی است.
چرا درخت پسته رشد نمی کند؟
برای علت رشد نکردن درخت پسته دلایل زیادی وجود دارد. متناسب نبودن رقم کاشت شده با شرایط اقلیمی منطقه می تواند باعث شود که درخت رشد مطلوبی نداشته باشد. نوع خاک تحت کشت درخت پسته نیز در رشد گیاه بی اثر نبوده و چنانچه سخت و آهکی باشد و عدمتهویه مناسب باعث می شود ریشه ها به خوبی رشد نکنند و بعد ازمدتی خشک شوند. دراین شرایط انتظار باردهی بالا از درخت پسته نداشته باشید. درخت پسته نیز مانند دیگر درختان برای رشد بهینه خود به تغذیه مناسب و رسیدگی نیاز دارد. اگر آبیاری بصورت منظم نباشد، هرس کردن به موقع و اصولی نباشد درخت پسته رشد ضعیفی خواهد داشت. بعلاوه آلودگی درخت به آفات و بیماری ها و بی توجهی به درمان آن یکی از دلایل دیگر عدم رشد درخت پسته می باشد. بهره مندی از برنامه کودی پسته نه تنها مواد مغزی مورد نیاز را تأمین می کند بلکه سبب افزایش محصول تولیدی خواهد شد که همراه با سودآوری برای کشاورزان می باشد.
معرفی علائم کمبود آهن در درخت پسته
عنصر آهن یکی از عناصری است که در ساخت کلروفیل نقش دارد. حرکت این عنصر در گیاه بسیار آهسته بوده و به همین خاطر علائم کمبود آهن بیشتر در برگ های جوان دیده می شود. کمبود این عنصر زمانیکه میزان مواد آهکی خاک افزایش یابد بیشتر می شود و جذب آهن توسط گیاه به خوبی صورت نمی گیرد. مصرف بیش از حد کودهای شیمیایی، میزان بالای شوری خاک، آبیاری بدون اصول، از دیگر دلایل کمبود آهن در درخت هستند. زرد رنگ شده پهنک برگ، ظهور نقطه های سوخته روی برگ، کاهش رشد شاخه ها و پوک شدن آنها، کم شدن تولید خوشه از علائم کمبود آهن در درخت پسته می باشند. چنانچه کمبود آهن رفع نشود تولید پسته کم شده و از کیفیت محصول نیز کاسته می شود و ضرر زیادی وارد می کند. کوددهی درخت پسته با آهن می تواند تمام این مشکلات را رفع کرده و داشتن درخت پسته ای با حداکثر تولید را تضمین کند.
همواره آفات و بیماری های درخت پسته سبب خسارت های جبران ناپذیری بر باغات می شوند. از این رو آشنایی با انواع بیماری ها و روش های مدیریت این آفات بسیار مهم می باشد. بعلاوه پرورش دهندگان این محصول بایستی اطلاعات ضروری در رابطه با انواع راه های پیشگیری و درمان بیماری ها را نیز کسب نمایند تا درختانی شاداب داشته باشند و محصولاتی با کیفیتی را به بازار عرضه کنند. برای مشاوره در ارتباط با آفات و بیماری های درخت پسته و برنامه غذایی مناسب باغات پسته با شماره 09111298979 (مهندس کلیچ) تماس بگیرید.
زمینه های خرید و مشاوره | نام کارشناس | زمان تماس | شماره تماس |
امور باغی و گیاهان آپارتمانی | آقای مهندس امیری | از ساعات 8:30 تا 19:30 به غیر از روزهای تعطیل | 09133752734 |
امور گلخانه ای و باغی | خانم مهندس چهارباغی | شنبه تا دوشنبه از ساعت 9 تا 13:30 | 09134925241 |
امور باغی، زراعی و آزمایشگاه خاک و آب | آقای مهندس کلیچ | از ساعت 17 تا 20 به غیر از روزهای تعطیل | 09111298979 |
با سلام خدمت جناب مهندس کلیچ یه سوال داشتم ما چند تاباغ کوچک داریم امسال به خاطر کم بودن محصول کل آن را خشک کردیم حدودا120کیلو پسته خشک شد جدیدا متوجه وجود لکه های قهوه ای در مغز پسته ها شدیم که شدت وضعف داره تو بعضی از پسته ها سر مغز باد کرده وسیاه شده ودربعضی مغز بیشتر در زیز وپشت آن فرو رفته گی های کوچک مشاهده میشه که زیز فرو رفتگی قهوای شده من تاحالا همچین چیزی ندیدم ونمیدونم چی هست؟ لطفا من رودذ صورت امکان راهنمایی بفرمایید
سلام وقت بخیر لطفا برای مشاوره با شماره 09133752734 تماس بگیرید. چون نیاز است اطلاعات بیشتری از شما دریافت کنند تا با دقت بیشتری به شما مشاوره بدهند