نحوه مراقبت و شرایط نگهداری از پتوس در منزل
مانند سایر روش های نگهداری از گل و گیاهان آپارتمانی، شرایط نگهداری از پتوس هم خاص و منحصر به خودش است. آگاهی از این شرایط لازمه نگهداری و مراقبت از گیاه پتوس است. گرچه آنچه باید در مورد این گیاه رونده بدانیم زیاد است، اما کلینیک گل و گیاه جوانه بان سعی کرده است در این نوشته شما عزیزان را با نکات مهم و اساسی برای نگهداری از انواع گل پتوس آشنا کند. ابتدا شما بیشتر با این گیاه و نیازهای اساسی آن آشنا می کنیم:
آشنایی با پوتوس (Devil’s ivy)
گیاه پتوس از خانواده شیپوریان است. زادگاه این گیاه جنگل های جزیره سولومون است. این جزیره که در اقیانوس آرام جنوبی واقع شده است، آب و هوایی استوایی دارد. به همین دلیل است که آب و هوای مساعد برای گیاه آب و هوا یا خانه هایی گرم و مرطوب است. اگرچه به دلیل مقاوم بودن این گیاه، شرایط نگهداری پتوس چندان سخت نیست ولی به هر حال برای هر گیاهی نکات مهمی در رابطه با مراقبت از آن وجود دارد. به همین منظور در ادامه شما را با روش و نحوه نگهداری از پتوس آشنا می کنیم:
معرفی انواع پتوس
پتوس، انواع مختلفی دارد که فرق آنها در رنگ و میزان نور مورد نیاز است. برای خوب نگهداری انواع پتوس نیاز است که ابتدا آنها بشناسید. الان می خواهیم شما را با گونه های مختلف پتوس آشنا کنیم.
پتوس بلک
پتوس بلک، در خانه های شما حضور بیشماری دارد و معمولا اکثر مردم آن را در منزل نگهداری می کنند. از خصوصیات بارز پتوس بلک، مقاومت در برابر کم نوری است. این نوع پتوس توانایی رشد در نور مصنوعی هم دارد و در منزل می تواند براحتی از آن نگهداری کرد.
پتوس مرمری
پتوس مرمری، از زیباترین نوع های پتوس است. این نوع پتوس به نور زیادی نیازمند است، بنابراین نکته ای که در نگهداری پتوس مرمری باید در نظر بگیرید، پر نور بودن مکان نگهداری آن در منزل است.
پتوس نئون
پتوس نئون، از نوع های بسیار بسیار مقاوم در مقابل کم نور محیط است. گاهی آن را به غلط پتوس طلایی هم می گویند. پتوس نئون بخوبی می تواند در محیط های تاریک و کم نور خود را سازگار کند و رشد خوبی داشته باشد.
پتوس نقره ای
پتوس نقره ای، بسیار زیبا و دلربا است. این نوع پتوس دارای برگ های ضخیم به رنگ خاکستری و سبز است. بخاطر همین رنگ خاکستری است که به پتوس نقره ای معروف شده است. این نوع در برابر نور کم و کم آبی مقاومت خوبی نشان می دهند.
پتوس ابلق
پتوس ابلق، یکی از انواع رایج پتوس در مردم است. این نوع پتوس برگ های سبز رنگی دارد که رگه هایی از رنگ زرد روی آن مشاهده می شود. برای نگهداری پتوس ابلق، لازم است نور مناسب باشد. درست که این نوع به کم نوری مقاوم است، ولی کمبود نور، رگه های زرد روی برگ را از بین می برد. بنابراین با محو شدن این رگه های زرد رنگ پتوس ابلق شما به پتوس بلک تبدیل می شود.
پتوس سفید
پتوس سفید، از با نمک ترین نوع های پتوس است. روی برگ های این نوع، لکه های سفید به شکل تکه ای مشاهده می شود. برعکس دیگر نوع های پتوس، رنگ ها بصورت آبرنگی روی برگ ها خود را نشان می دهد و جلوه گری می کند. از ظاهر پتوس سفید معلوم است که به نور فراوانی نیاز دارد.
شرایط نگهداری پتوس
روش مراقبت از گل و گیاه پتوس نسبت به گیاهان خانگی دیگر ساده تر است. چراکه به طور کلی این گیاهان حساسیت های خاصی نسبت به جابجایی، دمای هوا و نور آفتاب ندارند و خود را با تمام شرایط وفق می دهند. اما مهم است که بدانید چه میزان نور آفتابی برای آن ها کافیست، یا در هفته به چه مقدار آبی نیاز دارند و دمای ساختمان برای نگهداری از آن ها باید چقدر باشد. آنچه مهم است برای نگهداری از هر کدام از انواع این گیاه نیز باید به نکات ریزی دقت کنید. به طور مثال طرز مراقبت از پتوس ابلق و جید به طور کامل شبیه هم نیستند. در ادامه شما را با تمامی این موارد آشنا می کنیم تا بتوانید شرایط درست نگهداری پتوس را در منزل فراهم کنید.
میزان نیاز پتوس به نور خورشید
به طور کلی پتوس علاقه زیادی به سایه و نور غیر مستقیم خورشید دارد. به همین دلیل است که در صورتی جزء گیاهان مناسب برای کاشت در باغچه محسوب می شود که در سایه کاشته شود. طریقه نگهداری پتوسبه عنوان یک گیاه آپارتمانی نیز زمانی صحیح است که گلدان آن در اتاقی نگه داشته شود که آفتابگیر باشد. اما مطمئن شوید در هیچ ساعتی از طول روز را زیر نور مستقیم خورشید نباشد. زمانی که دیدید رنگ برگ ها پریده شده است و رو به سفیدی یا زردی می رود می توانید به این نتیجه برسید که نور آن ها کم است. به طور مثال برای فراهم کردن شرایط نگهداری از پتوس بنفش و بلک و برای جلوگیری از تغییر رنگ برگ آن باید به میزان نوری که دریافت می کند خیلی دقت کنید.
دمای مناسب برای نگهداری پتوس
دمای مناسب برای نگهداری از پتوس بین 15 تا 25 درجه سانتی گراد است. بنابراین در روزهایی از سال که هوای بیرون از منزل برای آن ها مساعد است و شرایط نگهداری پتوس برگ پهن و سایر انواع آن فراهم است، می توانید بیرون از ساختمان هم از آن مراقبت کنید. اما مراقب سرد شدن هوا هنگام شب باشید. زیرا این گیاه اگر چه می تواند گرمای بیش از 25 درجه را تحمل کند، اما به ندرت می تواند در هوای سرد زنده بماند.
آبیاری گیاه پتوس
میزان آبیاری این گیاه به اندازه ای مهم است که اندکی سهل انگاری در این مساله زیبایی برگ ها را خدشه دار می کند. به طور مثال شرایط نگهداری پتوس سفید یا ارتشی آبیاری هنگام خشک شدن خاک گیاه است. که اگر آن را رعایت نکنید برگ پتوس قهوه ای می شود. این تغییر رنگ برگ نیز احتمالا نشان دهنده آسیب به ریشه در اثر آب زیاد است. بنابراین با در نظر گرفتن فصل های مختلف سال و گرمی و سردی هوا، زمانی به گیاه آب بدهید که خاک آن خشک شده است. به طور قطع شرایط نگهداری از پتوس در زمستان ایجاب می کند در این فصل آب کمتری به گیاهتان بدهید.
بهترین ترکیب خاک پتوس
اولین نکته این است که خاک گیاه باید زهکشی شده باشد. بنابراین لازم است هر چند وقت یکبار گل را از گلدان خارج کرده و آن را زهکشی کنید. اما نیازی نیست از ترکیب ماسه و سنگ در خاک این گیاه استفاده کنید. ترکیب خاک برگ که همراه با مواد مغذی و کود باشند بسیار برای این گیاه مساعد است. به طور مثال با حفظ شرایط نگهداری پتوس نئون و خاک مناسب می توانید برگ های بسیار زیبای آن را سال های سال حفظ کنید.
گلدان مناسب برای نگهداری از پتوس
اگر طبق آنچه گفته شد با میزان نیاز به آب و نوع خاک این گیاه آشنا شده باشید حتما نوع گلدان آن را نیز حدس زده اید. بهترین گلدان برای این گیاه از نوع سفالی است. قبل از ریختن خاک درون گلدان باید کف گلدان را به چند سوراخ کوچک مجهز کرده باشید که در صورت آبیاری زیاد، آب از کف گلدان بیرون رفته و تجمع آن باعث گندیدن ریشه و آسیب به گیاه نشود. این مساله در حفظ شرایط نگهداری پتوس حصیری بسیار مهم است.
تامین رطوبت هوا برای پتوس
از آنجایی که زادگاه این گیاه جنگل های استوایی است، می توانید حدس بزنید که هوای مرطوب برای پتوس بسیار خوشایند است. با این شرایط اگر در شهرهای شمالی زندگی می کنید گیاه شما بسیار سرزنده است. همچنین اگر شرایط نگهداری از پتوس در گلخانه را دارید، گلدان را درون گلخانه نگه دارید. در غیر این صورت نیز اگر در منطقه گرم و خشک زندگی می کنید کنار گلدان ظرف آبی قرار دهید که با بخار شدن آب آن به مرطوب شدن محیط کمک کند.
میزان نیاز گیاه پتوس به کود و مواد مغذی
برای رساندن مواد مغذی به این گیاه، به کودی که با خاک مخلوط کرده اید اکتفا نکنید. بهتر است ماهانه به تغذیه پتوس با کود بپردازید. این کار را بهتر است از آغاز بهار تا پایان ماه آبان انجام دهید. این مساله به گل دادن گیاه در فصل بهار هم کمک بیشتری می کند.همچنین شرایط نگهداری از پتوس ایجاب می کند هر بار بیشتر از 3 گرم کود به گلدانتان ندهید.
روش های مختلف تکثیر پتوس
برای این گیاه نیز مانند سایر گل های آپارتمانی، روش های مختلف پرورش و تکثیر وجود دارد که شما می توانید بر حسب نیاز و امکانات خود از یکی از آن ها استفاده کنید. این روش ها عبارتند از:
- تقسیم ریشه یا بوته و کاشت آن در گلدان
- قلمه زدن و نگهداری از ریشه در آب
- قلمه زدن و نگهداری از ریشه در خاک
آنچه قبل از هر چیز باید بدانید این است که به دلیل ناسازگاری بیش پتوس با آب زیاد و همچنین به دلیل ضعیف شدن ریشه هنگام نگهداری آن در آب، بهتر است روش های دیگر را برای تکثیر آن انتخاب کنید. همچنین استفاده از این روش برای نوع ابلق و رنگی آن، ممکن است باعث تغییر رنگ و از دست دادن یکی از رنگ های موجود در برگ شود. بنابراین بهتر است شرایط نگهداری از پتوس را در نظر گرفته و روش پرورش درستی را برای آن انتخاب کنید. در ادامه به ذکر نکات مهم و کلیدی در تکثیر این گیاهان می پردازیم:
ضد عفونی کردن وسایل و تجهیزات
به یاد داشته باشید تکثیر گیاه نیز نوعی عمل جراحی محسوب می شود. به همین دلیل لازم است قبل از استفاده از وسایلی مانند تیغ، بیلچه و حتی دست زدن به گیاه بدون دستکش، تمامی وسایل را ضد عفونی کنید. با اینکار از سرایت میکروب ها و قارچ ها با ریشه و ساقه گیاه جلوگیری کرده اید.
استفاده از قارچ کش ها برای ضد عفونی کردن ریشه گیاه
همانطور که می دانید قارچ ها در محیط مرطوب رشد می کنند. بنابراین خطر ابتلای ریشه پتوس به قارچ هنگام تکثیر از روش نگهداری قلمه در آب بیشتر از سایر روش ها است. اما به طور کل لازم است ریشه گیاه را قبل از کاشت در گلدان جدید به قارچ کش ها آغشته کنید تا شرایط مناسب نگهداری از پتوس را فراهم کرده و از بروز بیماری برای گیاهتان جلوگیری کنید.
فراهم کردن شرایط نگهداری از پتوس بعد از تکثیر
بعد از تکثیر، مخصوصا هنگامی که از روش قلمه برای اینکار استفاده می کنید، ریشه پتوس قدرت کافی برای سازگاری با محیط را ندارد. بنابراین بهتر است بیشتر از سایر گلدان ها حواستان به آن باشد. آبیاری کم یا زیاد، نور بسیار شدید خورشید یا اتاق کاملا بدون نور، هوای خشک و آفات از جمله مواردی هستند که به زودی گیاه تازه ریشه داده را از پا در می آورند.
مشورت با متخصصین هنگام بروز مشکل
لازم است هنگام پرورش و نگهداری از این گیاه و آگاهی از شرایط نگهداری از پتوس زمانی که بیمار و آفت زده است، با فردی که دانش این کار را دارد مشورت کنید. زیرا گاهی تنها تجربه نگهداری اطرافیان از این گیاه برای بر طرف کردن مشکلات پتوس شما کافی نیست. به همین دلیل است که ما به شما پیشنهاد می کنیم در زمینه نحوه مراقبت از گیاه پتوس و سایر گل های آپارتمانی، مشکلات خود را با مشاورین گل و گیاه جوانه بان مطرح کنید. زیرا علاوه بر داشتن تخصص در این زمینه، امکان مشاوره آنلاین در زمینه گل و گیاهان آپارتمانی از جمله پتوس را نیز برای شما فراهم کرده اند. برای خرید و مشاوره انواع کود، سم و خاک می توانید با شماره های که در قسمت زیر نماش داده شده است در زمان های مشخص تماس بگیرید.
زمینه های خرید و مشاوره | نام کارشناس | زمان تماس | شماره تماس |
امور باغی و گیاهان آپارتمانی | آقای مهندس امیری | از ساعات 8:30 تا 19 ، برای گیاهان آپارتمانی لطفا بعد از ظهر ها از ساعت 16:30 تا 19 تماس بگیرید، به غیر از روزهای تعطیل | 09133752734 |
امور گلخانه ای و باغی | خانم مهندس چهارباغی | شنبه تا دوشنبه از ساعت 9 تا 13:30 | 09134925241 |
امور باغی، زراعی و آزمایشگاه خاک و آب | آقای مهندس کلیچ | از ساعت 17 تا 19 به غیر از روزهای تعطیل | 09111298979 |
[/av_notification]
پتوس گیاهی بسیار زیباست و من هم در منزل نگهداری میکنم مقاله شما آموزش خیلی خوبی بهم داد مچکرم از شما و خواهشم اینه که بیشتر در مورد گیاهان آپارتمانی مقاله بگذارید
سلام وفت خوش. ممنون از بازخوردی مثتی که می دهیدو حتما مقالات بیشتری در مورد پتوس به اشتراک می گذاریم
سلام مشاورانتون خیلی خوبند. گیاهانم رو دوباره زنده کردن .ممنون از شما
سلام ممنونم از شما و متخصصان گل و گیاهتون. خوبی این سایت اینه که میتونیم با متخصصان به صورت مستقیم در ارتباط باشیم
سلام وقت خوش. ممنون بخاطر بازخوردی که به ما دادید
پتوس خیلی گیاه متنوعی هست شناختنش در نگهداری از اون کمک زیادی میکنه
سلام. متشکر از مطالب خوبی که داره انواع پتوسها گذاشتید. خیلی عالی بود. من گیاه پتوس سیاه دارم. متاسفانه اخیرا زیر برگها شتههای قهوهای رنگی زده و داره برگهای جدید رو چروک میکنه. ضمنا برگهای قدیمیتر هم دارن بنفش کمرنگ میشن و بعدش خشک میشن و میریزن. چکار باید بکنم؟
سلام وقت خوش. برای مشاوره می توانید بسته ی سه روز مشاوره گل و گیاه را خریداری کنید
https://javaneban.ir/product/phone-consultancy/