روش صحیح نگهداری از شفلرا در آپارتمان
نگهداری از گل شفلرا و داشتن یک گلدان زیبا از این گل در خانه باعث زیبایی هر چه بیشتر خانه و عوض شدن روحیه افراد می شود. شفلرا با داشتن برگ های چتری شکل جزء دسته گیاهان آپارتمانی تزئینی طبقه بندی می شود. همچنین به دلیل رشد بالا و زیبایی چشمگیری که دارد در بین علاقه مندان گل و گیاه بسیار محبوب می باشد. اما به یاد داشته باشید که به کار بردن بهترین روش و شرایط برای نگهداری و مراقبت از گیاه شفلرا می تواند از بروز بیماری ها و مشکلات مختلف در این گلدان جلوگیری کند. در این مقاله از کلینیک گل و گیاه جوانه بان نحوه صحیح نگهداری از این گل، انواع شفلرا و بیماری های آن، نحوه آبیاری و همچنین طریقه نگهداری در فصل زمستان را شرح می دهیم.
گل شفلرا را بیشتر بشناسیم
یکی از گل های مناسب برای نگهداری در آپارتمان و خانه، شفلرا است. این گل بومی جنگل های گرمسیر استرالیاست. این گیاه که از خانواده آرالیاسه استیک ساقه اصلی دارد که سایر ساقه ها از آن انشعاب می گیرند. طول هر کدام از آن ها نیز در صورت مناسب بودن شرایط نگهداری به 3 متر نیز می رسد. روی هر ساقه از انواع شفلرا نیز 3 تا 8 برگ به شکل اشک رشد می کنند که رنگ آن ها به رنگ سبز روشن براق و چرم مانند است.
شرایط مساعد برای نگهداری از شفلرا به گونه ای است که نمی توانید از این گیاه به عنوان گل های مناسب کاشت در باغچه استفاده کنید. به خصوص اگر محیط زندگیان خیلی گرم و خیلی مرطوب باشد. از شفلرا می توان درختچه ها و بونسای های زیبایی پرورش داد و از آن ها برای زیبایی محیط استفاده کرد. نحوه مراقبت از این گلدان را در ادامه با هم بررسی خواهیم کرد.
روش نگهداری از شفلرا در خانه
هر گیاهی بر اساس نوع نیازها، خانواده و زادگاهی که دارد، نیازهای متفاوتی نیز دارد. هر کدام به میزان متفاوتی نور و آب می خواهند. همچنین خاک آن ها نیز ویژگی های متفاوتی دارد و از میزان کود مختص به خودشان باید برایشان استفاده کرد. به همین دلیل است که برای اینکه تمام نیازهای شفلرا را در نظر بگیرید، باید طریقه نگهداری از شفلرا در آپارتمان را بدانید. البته افرادی که از گیاه شفلرا در محیط خانه نگهداری می کنند حتما برایشان سوال پیش آمده که این گیاه سمی است یا خیر؟ در ارتباط با پاسخ سوال باید گفت که این گیاه به دلیل تولید ماده کلسیم اگزالات هم برای انسان و هم برای حیوانات سمی می باشد. از این رو از تماس شیره گیاه با دست خودداری کنید چراکه سبب بروز حساسیت خواهد شد. همچنین خوردن شاخه و ریشه گیاه سبب مسمومیت می شود. در ادامه به شرح کامل نیازهای این گل و نحوه مراقبت از آن می پردازیم:
روش صحیح آبیاری شفلرا
گیاه شفلرا برای کسانیکه که اهل سفر هستند بسیار مناسب است چراکه مقاومت بالایی به کم آبی داشته و با مقدار کمی آب هم می تواند برای زمان طولانی به حیاتش ادامه دهد. بنابراین شفلرا یکی از گیاهانی است که می تواند خشکی را تحمل کند. اما بهتر است برای جلوگیری از بیماری های شفلرا نگذارید خاک آن خشک شود و به محض اینکه رطوبتش را از دست داد آبیاری را تمدید کنید، زیرا در صورت کم آبی بیش از حد برگ هایش آویزان و بیحال شده و از زیبایی گیاه کاسته خواهد شد. بهترین زمان آبیاری موقعی است که خاک گلدان تا عمق دو سانتی متری کاملا خشک شده باشد. علاوه بر این باید دقت کنید که تا خاک خشک نشده، به گلدان آب ندهید. چرا که در صورتی که خاک مرطوب باشد و آبیاری را انجام دهید، ریشه می پوسد. بعلاوه از نشانه های آبیاری مازاد زرد رنگ شدن برگ گیاه و عدم رویش برگهای تازه می باشد. بهترین روش نگهداری از شفلرا نیز این است که در فصول رشد و گرم میزان آبیاری را بیشتر کنید و در فصول استراحت گیاه که فصل های سرد است، از آب کمتری برای مراقبت از آن استفاده کنید. به این نیز توجه کنید که هنگام آبیاری، آب روی ساقه ها و برگ ها نریزد.
نور خورشید برای نگهداری از شفلرا
نور نیز در طریقه نگهداری شفلرا فاکتور مهمی می باشد. زادگاه شفلرا به گونه ای بوده است که نور تقریبا زیادی دریافت می کرده است. اما این نور را از میان شاخه ها و برگ های درختان بزرگ تر دریافت می کرده است. بنابراین بهترین کار این است که گلدان را در معرض نور غیر مستقیم خورشید قرار دهید. بطور کلی این گیاه به حدود 4 ساعت نور غیر مستقیم و فیلتر شده نیاز دارد. چناچه گیاه شفلرا نور کافی دریافت نکند برگ ها زرد شده و شاخه هایش بدون برگ جدید بلند می شوند. این گیاه به کاهش دما بسیار حساس بوده از این رو در زمستان باید به مکانی گرم انتقال یابد. نحوه نگهداری از شفلرا در زمستان نیز به این صورت است که می توانید گلدان را در پشت شیشه یا پنجره قرار دهید. علاوه بر این بهتر است آن را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید. چرا که برگ ها به خصوص در روزهای تابستان می سوزد. برای ایجاد تقارن در گلدان نیز هر از گاهی گلدان را بچرخانید تا تمام برگ ها نور آفتاب را به طور یکسان دریافت کنند.
نگهداری از شفلرا در خاک مناسب
خاک بستر اصلی برای نگهداری و مراقبت از گیاهان است. این محیط کاملا باید با نیازها و خواسته های گیاه متناسب باشد. از آنجایی که این گیاه به آب زیاد حساس است، خاک مناسب برای نگهداری از شفلرا در آپاتمان نیز باید سبک باشد. علاوه بر این باید زهکشی خوبی شده باشد تا آب را از خود عبور دهد. از دیگر مزیت های خاک با زهکشی عالی تضمین طراوت گیاه است. ته گلدان نیز باید سوراخ های متعددی ایجاد کنید تا آب اضافی از اطراف ریشه به بیرون گلدان هدایت شود. علاوه بر این خاک های میکس خزه دار برای این گل مناسب است. می توانید پیت ماس، خاک برگ، کوکوپیت و کمی ماسه را با هم ترکیب کرده و به جای خاک مناسب برای شفلرا استفاده کنید. در واقع خاکی مناسب شفلرا است که از نظر بافت سبک بوده و بهتر است که از لحاظ اسیدیته نیز خنثی باشد.
روش کوددهی صحیح
برای نگهداری از شفلرا، باید از یک خاک مغذی استفاده کنید تا تمامی نیازها برای زندگی و تقویت آن را داشته باشد. اما گاهی برای اینکه رشد به اندازه کافی باشد، باید از کودهای شیمیایی برای تقویت آن استفاده کنیم. مانند سایر گل ها و گیاهان آپارتمانی می توانید در بهار و تابستان که فصل رشد گیاه است، هر دو هفته یکبار به آن کود رقیق بدهید. زمان کوددهی بسیار مهم بوده چراکه مصرف کود در خارج از فصل رشد سبب پژمرده شدن گیاه خواهد شد. در پاییز و زمستان نیز که زمان استراحت آن است، هر یک ماه یکبار از کود برای تقویت آن استفاده کنید. از بین کودهای شیمیایی مختلف، مصرف کودهای سه بیست برای رشد شفلرا، بسیار مناسب است. چرا که تمامی مواد مغذی مانند پتاسیم، فسفر و نیتروژن را یک جا دارد.
دمای مناسب برای نگهداری از شفلرا
به طور کلی گیاهانی که در جنگل های گرمسیری رشد می کنند، در محیط های سرد نمی توانند به زندگی خود ادامه دهند. بنابراین بهترین دما برای نگهداری از شفلرا، دمای محیط را بین 18 تا 27 درجه سانتی گراد نگه دارید. دمای سرد تر از 10 درجه سانتی گراد باعث می شود گیاه دچار یخ زدگی و سوختن برگ شود. دمای بالای 34 نیز برای سلامت شفلرا مضر است و باعث رشد بی رویه ساقه ها می شود. علاوه بر این در نظر بگیرید که در روزها و شب های سرد زمستان، گلدان را از پنجره های سرد و وسایل گرمایشی و حرارتی دور نگه دارید. چرا که برگ ها آسیب دیده و خراب می شود.
رطوبت مورد نیاز برای نگهداری از شفلرا
هنگام پرورش گل ها و گیاهان آپارتمانی باید بدانیم هر چه شرایط محیطی و دمای ساختمان را نزدیک به زادگاه آن ها نگه داریم، گیاه رشد و عمر بیشتری داشته و بیماری ها نیز در حد کمتری می توانند به گیاه صدمه بزنند. بنابراین از آنجایی که این گل در آب و هوای گرمسیری رشد می کرده است، بهتر است فضای نگهداری از بونسای شفلرا را مرطوب نگه داریم. رطوبت مناسب برای آن نیز بین 40 تا 50 درصد است. برای این کار لازم است آب را در نزدیکی گلدان بخار کنید. یا می توانیم از حالت جزیره در زیر گلدان استفاده کنیم. برای این منظور می توانیم زیر گلدانی را از آب پر کرده تا ریشه رطوبت مورد نیازش را از پایین به خاک بکشد. البته مراقب باشید که میزان رطوبت آنقدر زیاد نشود که سبب پوسیدگی ریشه شود.
تعویض خاک و گلدان شفلرا
کوچک بودن گلدان می تواند باعث کوچک ماندن شفلرا و عدم رشد آن شود. بنابراین بهتر است برای نگهداری از گیاه شفلرا به محض کوچک شدن گلدان و بیرون زدن ریشه ها از گلدان، نسبت به تعویض آن اقدام کنید، در غیر اینصورت نسبت به تعویض گلدان اقدام نکنید چراکه با هر جابه جایی گیاه دچار تنش خواهد شد. بهترین زمان برای تعویض گلدان گل ها و گیاهان آپارتمانی، اواخر زمستان و اوایل بهار است. توصیه می شود بعد از اتمام کار با آبیاری گلدان از زهکشی کامل خاک مطمئن شوید.
اگر زمان زیادی از تعویض خاک گلدان شما گذشته و خاک ضعیف شده است، باید آن را با خاک مناسبی تعویض کنید. اما اگر زمان تعویض گلدان فرا نرسیده است و نمی خواهید ریشه را از خاک در بیاورید، بهتر است روی خاک گلدان را با خاک مناسب بپوشانید.
هرس و تمیز کردن برگ ها
بهترین زمان برای هرس کردن شفلرا، زمان بهار و تابستان است. در این زمان می توانید برگ هایی که به پیر شدن نزدیک هستند را هرس کنید. از افراط در این کار خودداری کنید. تمیز کردن برگ ها نیز می تواند به تنفس بهتر گل کمک کرده و بهترین شرایط نگهداری از شفلرا ابلق را مهیا کند. وجود گرد و غبار روی برگ های گیاه از سرعت فتوسنتز گیاه کم می کند، بنابراین بهتر است یک لیوان آب را با چند قطره شیر مخلوط کرده و با استفاده از یک دستمال روی برگ ها را هفته ای یکبار تمیز کنید. برای تمیز کردن برگ های گیاه لزومی ندارد که از ترکیبات صنعتی استفاده کنید به دلیل اینکه ترکیبات شیمیایی با انسداد روزنه های برگ تنفس را برای گیاه سخت می کنند.
نگهداری از گیاه شفلرا و تأثیرش بر گلدهی
از گیاه شفلرایی که در محیط خانه نگهداری می کنید نباید توقع گلدهی داشته باشید، به دلیل اینکه کلیه گیاهان جهت گل دادن به گرده افشانی نیاز دارند. البته نگهداری از شفلرا در محیط باز مانند حیاط یا بالکن احتمال گلدهی را بالا می برد و ممکن است که شاهد گل های سفید و صورتی شفلرا باشید.
روش تکثیر و پرورش گل شفلرا
اگر شما هم به نگهداری از شفلرا در خانه مشغول هستید، باید بدانید که می توانید به راحتی آن را پرورش داده و تکثیر کنید. انواع روش هایی که برای این منظور استفاده می شود عبارت است از:
- تکثیر شفلرا به وسیله قلمه
- تکثیر شفلرا از طریق بذر
- پرورش از طریق خوابانیدن
تکثیر شفلرا به وسیله قلمه زدن
یکی از بهترین روش های تکثیر گیاه شفلرا، قلمه زدن است. اگر برایتان سوال پیش آمده است که موقع مناسب قلمه زدن این گیاه چه زمانی است؟ باید گفت که فصل های بهار و تابستان زمان مناسبی خواهد بود. در صورتیکه قصد دارید گیاه شفلرای خود را از طریق قلمه زدن تکثیر کنید ابتدا باید شاخه هایی از گیاه را انتخاب کنید که سالم و بدون هیچگونه آفت و بیماری باشد. شاخه های چوبی گیاه بهترین گزینه هستند. در مرحله بعد لازم است که با کمک یک قیچی تمیز که از قبل با الکل ضدعفونی کرده اید تعدادی قلمه به طول 8 تا 10 سانتی متر از گیاه تهیه کرده و برگ های قسمت انتهایی را جدا کنید. برای تسریع ریشه زنی گیاه توصیه می شود که بخش انتهایی قلمه ها را با هورمون ریشه زایی آغشته کنید. سپس باید قلمه ها در تعدادی گلدان به قطر 6 تا 9 سانتی متر کاشته شود. مناسب ترین ترکیب خاک مخلوط پرلیت و پیت ماس است.
تکثیر شفلرا از راه خوابانیدن ساقه
یکی دیگر از راه های تکثیر شفلرا، خوابانیدن ساقه است. جهت انجام این کار باید ساقه های گیاه را روی خاک بخوابانید و روی آن را خاک بریزید به طوریکه حدود 6 تا 8 سانتی متر ساقه در زیر خاک قرار بگیرید. برای نگهداری از شفلرا در این زمان رطوبت نقش مهمی دارد از این رو اجازه ندهید سطح خاک خشک شود. حدود یک هفته طول می کشد تا ساقه ها در زیر خاک ریشه دهند. از جمله محاسن این روش ریشه زایی این است که مواد مغذی از گیاه مادر دریافت می شود. پس از اینکه ریشه زایی انجام شد می توانید گیاه تازه را از شفلرای مادر جدا کرده و به گلدان دیگری منتقل کنید.
روش کاشت بذر شفلرا
برای شروع کار باید بذرها را در سینی بکارید. حواستان باشد که داخل سینی ها بذرها را نزدیک به هم نریزید. بعد از گذشت چند روز بذرها ریشه می دهند و به شکل نهال گیاه رشد خواهند کرد. زمانی که طول نهال ها به حدود 2 تا 4 سانتی متر رسید می توان آن ها را به گلدان منتقل کرد.
نحوه ارتباط با مشاورین گل و گیاه برای نگهداری از شفلرا
گاهی اوقات شرایطی رخ می دهد که با وجود به کار بردن بهترین نحوه نگهداری از یک گیاه، بیماری ها و مشکلات مختلفی به سراغ آن می آید. در چنین شرایطی بهترین کار این است که از یک مشاوره آنلاین گل و گیاه کمک بگیریم. بنابراین اگر هنگام نگهداری از شفلرا با سوالات و مشکلاتی مواجه شدید می توانید با مشاورین گل و گیاه جوانه بان تماس گرفته و با آن ها در این زمینه مشورت کنید. علاوه بر این اگر در شهر اصفهان هستید می توانید از خدمات گل و گیاه در منزل این مرکز نیز استفاده کنید. مراجعه به فروشگاه جوانه بان نیز می تواند به شما در تهیه و خرید انواع کود شیمیایی، سم حشره کش برای گیاهان و انواع خاک کمک کند. برای خرید انواع کود، سموم و خاک با شماره 09133752734 مهندس امیری کارشناس مجتمع کشاورزی نارنج اسپادانا و جوانه بان تماس بگیرید.
زمینه های خرید و مشاوره | نام کارشناس | زمان تماس | شماره تماس |
امور باغی و گیاهان آپارتمانی | آقای مهندس امیری | از ساعات 8:30 تا 19:30 به غیر از روزهای تعطیل | 09133752734 |
امور گلخانه ای و باغی | خانم مهندس چهارباغی | شنبه تا دوشنبه از ساعت 9 تا 13:30 | 09134925241 |
امور باغی، زراعی و آزمایشگاه خاک و آب | آقای مهندس کلیچ | از ساعت 17 تا 20 به غیر از روزهای تعطیل | 09111298979 |
سلام
ببخشید من یک شفلرا سرحال دارم و هرروز هم غبار پاشی میکنم وتوی این ۶ ماه هیچ مشکلی پیش نیومده ولی هر کجای روشهای نگهداری شفلرا را میخوانم اسمی از غبار پاشی نکرده میخواستم ببینم این کار اشتباه است
سلام وقت خوش لطفا برای مشاوره با شماره 09111298979 تماس بگیرید
چطوری این کارمیکنید
ممنون از اطلاعات مفیدی که توی سایت گذاشتید . گل باشید
سلام وقت خوش ممنون از شما