کوددهی کلم و نحوه تغذیه و تنظیم برنامه غذایی برای آن
داشتن یک برنامه منظم و درست برای کوددهی کلم، باعث سودآوری بیشتر کشاورزان و باغداران می شود. چرا که داشتن یک برنامه غذایی درست برای کلم و تغذیه آن ها با کودهای مختلف، در زمان مناسب، با روش درست و به اندازه کافی می تواند باعث بهره وری بیشتر و محصولی سالم تر شود. در این مقاله از کلینیک گل و گیاه جوانه بان قصد داریم شما را با بهترین برنامه غذایی و کودی برای کلم آشنا کنیم:
پیش از کاشت و کوددهی کلم چه کارهایی باید انجام داد؟
هر کدام از گیاهان و درختان، مناسب برای رشد در آب و هوای به خصوصی هستند. علاوه بر این ویژگی های خاکی متفاوتی نیز دارند. بنابراین آنچه پیش از برنامه ریزی برای کوددهی کلم و در کنار آگاهی از آبیاری، نحوه برداشت و عملکرد کلم پیچ در هکتار لازم داریم این است که بدانیم آیا خاک ما و آب و هوایی که زمین در آن واقع شده است برای کشت این محصول مناسب است یا نه. پس از آن نیز باید با ویژگی ها و خصوصیات کامل خاک زمینمان نیز آشنا شویم تا بتوانیم بر اساس نقاط قوت و ضعف آن، بهترین برنامه غذایی برای کلم را در نظر بگیریم. همچنین میزان آبیاری محصول نیز با توجه به نوع خاک متفاوت است. در ادامه در مورد چگونگی اطلاع از خصوصیات خاک بیشتر می خوانیم:
آزمایش خاک کشاورزی پیش از تنظیم برنامه کوددهی کلم
بهترین کار برای تمام کشاورزان این است که سالانه حداقل یکبار نسبت به آزمایش خاک کشاورزی خود اقدام کنند. این کار پیش از کشت و کوددهی کلم نیز لازم است. در این روش پس از نمونه گیری از خاک باغ و تحویل آن به آزمایشگاه، دقیق ترین آزمایش ها روی نمونه ها انجام می شود. در نتیجه ای که دریافت می کنیم نیز موارد مختلفی مانند میزان شوری خاک و پی اچ آن، میزان حاصلخیزی و درصد اشباع خاک، میزان مواد مغذی داخل آن و نوع بافت به خوبی مشخص می شود. برای عملکرد بهتر نیز می توانید تفسیر نتیجه آزمایش خاک را به یک مشاوره باغبانی بسپارید.
بهترین کودها و عناصر برای تغذیه گل کلم
رشد یک گیاه وابسته به عناصر و مواد مختلف آلی و شیمیایی است. بنابراین برای رشد بهتر آن ها باید از انواع کودهای شیمیایی، کودهای آلی و حیوانی و همچنین ارگانیک استفاده کرد. امروزه با پیشرفت علم کشاورزی، کودهای مختلفی به بازار آمده اند که هر کدام از آن ها حاوی عناصر و مواد خاصی هستند. به همین دلیل قبل از کوددهی بوته کلم پیچ و کلم بروکلی باید بدانیم این گیاه به چه مواد و عناصری برای رشد بهتر و بیشتر نیاز دارد. شناخت این عناصر به بهره وری بیشتر محصول نیز کمک می کند. در ادامه با مهمترین آن ها آشنا می شویم:
نیتروژن
یکی از عناصر ماکروی بسیار مهم در رشد گیاهان، نیتروژن یا ازت است. نیتروژن در برنامه کوددهی کلم باعث افزایش میزان باروری و برگ دهی آن می شود. به همین دلیل نیز به میزان زیادی از آن در مراحل رشد مورد نیاز است. یکی دیگر از اثرات ازت، تولید پروتوئین های گیاهی در بوته کلم است. به طوری که اگر این گیاه به میزان مورد نیاز از این عنصر را دریافت نکند علاوه بر کم شدن میزان باروری و عدم جوانه زنی، باعث زرد شدن برگ ها، کوچک ماندن آن ها، عدم غده زنی و خراب شدن محصول در طول رشد می شود.
فسفر
فسفر نیز یکی از عناصر ماکرو و درشت مغذی مورد نیاز برای بوته کلم به خصوص اوایل کاشت بذر و رشد نشاء است. کمبود این ماده و جای ندادن آن در برنامه کوددهی و غذایی کلم باعث رشد کم، بروز بیماری های مختلف در درخت به دلیل ضعیف شدن آن، حمله بیشتر آفات گیاهی و بروز مشکلات جدی برای ریشه است. کمبود فسفر و استفاده نکردن کودهای فسفر بالا، باعث می شود برگ های بوته کلم زرد شوند و سلامت خود را از دست بدهند.
پتاسیم
پتاسیم عنصر اصلی در تشکیل توته و پر شدن آن و کیفیت بالای محصول است. به همین دلیل نیز کمبود آن در برنامه کوددهی کلم باعث نامرغوب شدن بوته کلم، تغییر رنگ برگ ها و بروز بیماری های مختلف در محصول است. یکی از انواع این کودها، کود سولوپتاس و پتاس بالا برای کلم است. کمبود پتاسیم در خاک را می توانیم در مراحل مختلف رشد این گیاه به صورت محلول پاشی یا پودر به زمین اضافه کنیم.
نقش عناصر ریز مغذی در کوددهی کلم
عناصر ریز مغذی یا میکرو، آن دسته از عناصر هستند که نسبت به درشت مغذی ها، به مقدار کمتری برای گیاه استفاده می شوند. اما همچنان ارزش آن ها برای رشد بهتر و بیشتر گیاهان و درختان لازم است و نباید از مصرف آن ها چشم پوشی کرد. بهترین کودهای میکرویی که می توان در برنامه کوددهی کلم جای داد عبارتند از: آهن، کلسیم، منیزیم، بور، روی و منگنز. از دیگر کودهای موثر در این زمینه می توان به کودهای جلبک دریایی، هیومیک اسید و کودهای مرغی، گاوی و گوسفندی اشاره کرد.
برنامه کوددهی و غذایی کلم
هر کدام از گیاهان و درختان مراحل مختلف رشد مخصوص به خود را دارند. در هر کدام از این مراحل نیز اهمیت یکی از عناصر نسبت به سایر آن ها بالاتر است و اقدامات متفاوتی نیز باید برای تغذیه آن ها انجام داد. بنابراین برای برنامه ریزی دقیق کوددهی کلم، علاوه بر شناخت عناصر و کودهای مهم، باید بدانیم آن ها را چه زمانی به کار ببریم. در ادامه زمان بندی برنامه غذایی کلم را بر اساس مراحل رشد آن توضیح خواهیم داد:
کوددهی کلم هنگام نشاء کاری و کاشت بذر
اگر شما هم از جمله کسانی هستید که با کاشت انواع کلم آشنا هستند می دانید که بهتر است بذرها را در مکان مناسبی نشاء کرد و پس از رشد مناسب به زمین اصلی منتقل کرد. بهترین شیوه کوددهی و تغذیه کلم در این مرحله، بذرمال کردن آن ها با کودهایی است که حاوی روی، نیتروژن، آهن و آمینو اسید هستند. هنگامی که اولین آبیاری بذرها را آغاز کردیم نیز بهتر است از کودهای هیومیک اسید مایع، کودهای فسفر بالا و آهن استفاده کرد.
تغذیه کلم هنگام 2 تا 3 برگی
هنگامی که بذرها جوانه زدند و به مرحله ای رسیدند که 2 تا 3 برگ آن ها بلندتر از 3 سانتی متر رسید می توانید کوددهی کلم را با کودهای نیتروژن ادامه دهید. کودهای اوره مقادیر قابل توجهی از این عنصر در خود دارند. ازت یا نیتروژن در این مرحله باعث جوانه زنی بیشتر و رشد بیشتر برگ های می شود. با این کار نشاء برای انتقال به زمین اصلی آماده می شود.
برنامه کوددهی کلم قبل و بعد از انتقال نشاء
زمانی که نشاء به اندازه کافی رشد کرد باید آن را در زمین اصلی بکاریم. اما قبل از کاشت نشا کلم پیچ قرمز و سفید در زمین کشاورزی باید خاک را با دادن کودهایی مانند کودهای مرغی و کودهای آلی همراه با گوگرد آماده کشت کرد. بعد از اینکه نشاء نیز در زمین کاشته شد، کوددهی کلم باید با هیومیک اسید و فولید اسید همراه با آبیاری، برای کاهش تنش گیاه آغاز شود. همچنین این زمان بهترین زمان برای مصرف کودهای فسفر بالا است.
تغذیه کلم در اولین آبیاری پس از کاشت نشاء
پس از اینکه نشاء در زمین کاشته شد باید تغذیه کلم را بر اساس نیازهای اساسی آن شروع کرد. بنابراین لازم است هنگام آبیاری زمین در روزهای بعد از کاشت، باز هم از کودهای هیومیک اسید در برنامه کوددهی کلم استفاده کنید. همچنین کودهای فسفر بالا و روی همچنان مورد نیاز برای گیاه در این مرحله از رشد است. این کار به مقاومت گیاه در برابر تنش ها و استرس های پس از انتقال مکان کمک می کند. علاوه بر این کودهای نیتروژن نیز در این مرحله از رشد کلم بسیار توصیه می شود.
کوددهی کلم هنگام تشکیل غده و رشد بیشتر آن
زمانی که اولین غده ها و توده های گیاهی تشکیل شد، لازم است برای پر بارتر شدن و سالم ماندن بوته کلم، به اندازه کافی به خاک زمین کشاورزی، کودها پتاس بالا اضافه کرد. این کار باعث می شود بوته بیشتر و بهتر رشد کند. داشتن بوته بزرگ تر برای هر کشاورزی بسیار مهم است. بنابراین بهتر است از این کودها به صورت محلول پاشی و هنگام آبیاری استفاده کرد. پس از رشد بوته نیز باید به خاک انواع کودهای میکرو و کودهای نیترات کلسیم، کودهای هیومیک اسید، فولیک اسید و آمینو اسید اضافه کرد.
مشورت با متخصصین برای تنظیم برنامه کوددهی کلم
برای اینکه بهترین برنامه ریزی را برای کوددهی و تغذیه کلم داشته باشیم، باید علاوه بر مطالعه و رعایت نکات بالا، با افراد متخصص در این زمینه نیز مشورت کنیم. این افراد بر اساس شرایط آب و هوایی، مشخصات زمین و تفسیر نتیجه آزمایش خاک، بهترین توصیه های کودی را به ما ارائه می دهند. برای تماس با این متخصصین می توانید به صفحه مشاورین کشاورزی نارنج اسپادانا مراجعه کنید. همچنین برای خرید و مشاوره انواع کود، سم و قارچ کش می توانید با شماره های که در قسمت زیر نماش داده شده است در زمان های مشخص تماس بگیرید. البه فقط در روزهای کاری تماس بگیرید.
زمینه های خرید و مشاوره نام کارشناس زمان تماس شماره تماس امور باغی و گیاهان آپارتمانی آقای مهندس امیری از ساعات 8:30 تا 19:30 به غیر از روزهای تعطیل 09133752734 امور گلخانه ای و باغی خانم مهندس چهارباغی شنبه تا دوشنبه از ساعت 9 تا 13:30 09134925241 امور باغی، زراعی و آزمایشگاه خاک و آب آقای مهندس کلیچ از ساعت 17 تا 20 به غیر از روزهای تعطیل 09111298979
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.