بستر کشت گلخانه ای

بستر کشت گلخانه چیست(فروش انواع بستر کشت هیدروپونیک، بذر و نهال)

یکی از عوامل مهم در رشد گیاهان گلخانه، انتخاب خاک مناسب است. مشکل فقیر شدن تدریجی خاک که معمولا به خاطر تک محصول بودن به وجود می آید را می توان با انواع بسترهای کشت جبران کرد. انواع بستر کشت به نوعی خاک مصنوعی برای گلخانه محسوب می شوند و به نوعی نقش خاک را ایفا می کنند. اگر خاک گلخانه مناسب نباشد، یک راه حل پیشنهادی، ایجاد خاک مصنوعی کشاورزی و استفاده از بستر کشت گلخانه ای است. گیاهان موجود در گلخانه دارای محدودیت هایی از نظر محیط رشد ریشه در مقایسه با شرایط طبیعی هستند. برای جبران این کمبودها و محدودیت ها باید خاک بستر گلخانه ای به گونه ای انتخاب شود که در رشد گیاهان خللی وارد نشود در این مقاله از جوانه بان در صدد هستیم در باره بستر کشت گیاهان گلخانه ای صحبت کنیم .

 

بستر کشت گلخانه چیست؟

بستر کشت گلخانه با توجه به شرایط کنونی زمین و خاکی که از املاح آن کم شده است، یکی از مهمترین اجزای کشت است. با توجه به شرایط کنونی جهان ناچاریم به جای خاک طبیعی، از انواع بستر کشت متشکل از مواد مختلفی برای رفع نیازهای کشاورزی و پرورش محصول استفاده کنیم. بستر کشت در گلخانه به‌نوعی خاک مصنوعی گلخانه است که همان ویژگی‌ها و خاصیت‌های خاک رابرای گیاه دارد البته با کمی تفاوت.

بستر کشت گلخانه ای چیست

بسترهای کشت گلخانه ای چه فایده ای دارند؟

در پاسخ به پرسش اینکه بستر گلخانه چیست می توان گفت در واقع بستر گلخانه ای یا محیط کشت به مواد جامدی که به جای خاک در کشت گیاهان می توان استفاده کرد اطلاق می شود. گیاهان مختلف، نیازهای مختلفی دارند. هر گیاه به مواد معدنی و خاک مناسب خود نیاز مند است. برخی گیاهان، نیاز به خاک ندارند. برخی از آن ها نیز نیاز به آب ندارند. پس اولین کار در انتخاب بستر مناسب، تعیین نوع گیاهی است که قصد پرورش آن را دارید. بر اساس نوع گیاهی که قصد پرورش ان را دارید، در بستر کشت گلخانه ای شرایط ایده‌آلی که برای ریشه‌ ها در منطقه رشد ریشه باید باشد، تعیین می‌شود.

خاک بستر کشت گلخانه

خصوصیات بستر گلخانه ای می بایست به خوبی بررسی شود تا بتوان محصولاتی با کیفیت را انتظار داشت. در مورد خاک گلخانه و بستر کشت گلخانه باید گفت  استحکام کافی خاک و بستر گلخانه لازم است به طوری که بذر یا قلمه کاشته نشده به راحتی جابجا نشود، همچنین  آب کافی را در خود نگه دارد . از دیگر ویژگی ‌های بستر گلخانه ای مناسب، وجود خلل و فرج کافی برای تهویه است، به طوری که گیاه بتواند به راحتی تنفس داشته و آب در آن جریانیابد.لازم است بستر مناسب برای کشت  عاری از بذر و علف ‌های هرز و بیماری‎ ها باشد. بستر گلخانه برایکشت باید ظرفیت تبادلی کاتیونی بالا داشته باشند تا بتوانند عناصر غذایی را نگهداری کند و در موقع لزوم در اختیار گیاه قرار دهد. سطح شوری بستر کشت باید پایین باشد زیرا که شوری بالا باعث از بین رفتن گیاه می ‌شود. ازویژگی‎ های دیگریک بستر کشت گلخانه مناسب دسترسی آسان و قیمت مناسب آن است.

خاک بستر کشت گلخانه ای

انواع بستر کشت گلخانه

انواع بستر کشت گلخانه برای جبران عدم وجود خاک مناسب در محل ساخت گلخانه استفاده می‌شود. سه گروه محیط کشت یا بستر متخلخل برای کشت هیدروپونیک براساس منشاء آنها وجود دارد که عبارتند از بستر کشت معدنی، بستر کشت مصنوعی و بستر کشت آلی.  بستر کشت معدنی شامل انواع سنگ ها و صخره ها است و شامل بستر کشت ماسه، بستر کشت سنگریزه، بستر کشت پشم سنگ، بستر کشت پرلایت، بستر کشت ورمی کولایت،بستر کشت زئولیتو بستر کشت پوکه معدن می شود.  بستر کشت مصنوعی شامل بستر کشت اسفنج، بستر کشت پلاستیک منبسطف بستر کشت پلی اورتان و بستر کشت فرمالدئید اورهاست . بستر کشت آلی شامل بستر کشت تراشه چوب یا خاک اره درشت و نیز بستر کشت پیتیعنی  بقایای پوسیده گیاهان در شرایط غیر هوازی در آب است.

آماده سازی بستر کشت گلخانه

آماده کردن محیط کشت شامل نرم کردن محیط کشت جهت افزایش قابلیت نفوذ است. مرحله بعد مرطوب کردن محیط کشت است که باعث انتقال بهتر  هم حرارت می شود. میزان آب باید به اندازه مورد نیاز کشت محصولباشد. لازم است بدانید مرطوب کردن محیط کشت 2-1 هفته قبل از ضد عفونی موجب جوانه‌زنی علف‌های هرز می شود.آماده سازی بستر کشت در گلخانه شامل ضد عفونی کردن بستر کشت در گلخانه اعم از استریلیزاسیون و پاستوریزاسیون می شود. هدف ضدعفونی بستر کشت گلخانه حذف عوامل بیماری‌زا، حذف نماتدها، حذف حشرات و حذف علف‌های هرز است.

بستر کشت گلخانه هیدروپونیک

استفاده از بستر کشت هیدروپونیک یکی از مهمترین مباحث کشاورزی مدرن است.سه حالت برای کشت هیدروپونیک هست ، یکی  استقرار ریشه گیاه در محیط آبی، دیگر  قرار گرفتن ریشه گیاه در هوا منوط بر این که همواره مرطوب باشند و سوم رشد ریشه در محیط جامد غیر از خاک که قابلیت نگهداری آب در اطراف ریشه گیاهان را دارد.در هر سه روش، اساس کار کشت هیدروپونیک بر آب است به این معنا که باید آب کافی در اختیار داشته باشید تا این سیستم کشت بتواند به خوبی جواب دهد.

بستر کشت هیدروپونیک

انواع بستر کشت هیدروپونیک

انواع مختلف روش های کشت هیدروپونیک به منظور کشت گیاهان متنوع وجود دارد .کشت هیدروپونیک در بستر آبیمتداول ترین نوع است که ریشه گیاه همواره در داخل آب قوطه ور است لذا گیاهانی باید برای این منظور انتخاب گردند که به حضور پیوسته در آب حساس نباشند.در  روش کشت هیدروپونیک در هواریشه در هوا قرار دارند و آب به صورت مداوم بر روی ریشه اسپری می شود تا خشک نشود. این روش حساسیت بالایی داشته و نیاز به کار پیوسته دارد.کشت هیدروپونیک در ورمی کولیتبه دلیل پتانسیل ماتریک منفی، آب را در اطراف ریشه گیاه نگه خواهد داشت.بستر کشت پشم سنگ، از یک نوع سنگ آتشفشانی به نام بازالت به دست می آید که غنی از مواد معدنی است. جالب است بدانید که حاصلخیزی بالای این نوع بستر کشت کشت هیدروپونیک در کنار تخلخل بالا، کمک می کند تا بهترین شرایط رشدی برای ریشه گیاه فراهم شود.کشت هیدروپونیک در گاتر که در واقع کانال هایی هستند که با مواد ساختمانی مختلف ساخته شده رسیدگی به محیط کشت و گیاهان خیلی ساده تر خواهد بود.

بستر کشت پرلیت

پرلیت منبسط شده بسیار سبک، بسیار متخلخل , هوادهی بسیار خوب دارد. چندین اندازه پرلیت به صورت تجاری وجود دارد که متداول ترین آن از ذرات ۱.۵ تا ۲.۵ میلی متری تشکیل شده است. مشکل اصلی آن ، شکنندگی فیزیکی است که به مرور زمان تخلخل خوب و هوادهی آن را از بین می برد.


بستر کشت ورمیکولیت

ورمی کولیت یک سنگ از جنس سیلیکات میکا است که در ۱۰۰۰ درجه سانتی‌گراد گداخته شده و آب آن از بین می رود. هر ذره از کانی ورمی کولیت دارای صفحات نازکی است که به صورت موازی روی هم قرار گرفته و بین آن‌ها رطوبت است که در دماهای بالا منبسط شده و باعث حرکت صفحات از روی هم شده و ساختاری شبیه آکاردیون باز به وجود می‌آید.در واقع بستر ورمی کولیت از دو ماده معدنی با نام های ورمیکولایت و بنتونیت تشکیل یافته است. هنگامی که این مواد در دمای بالای 1000 درجه سانتیگراد و به مدت 10 تا 15 دقیقه حرارت می بینند منبسط می شوند. محصول بدست آمده از لحاظ وزنی سبک، ضدعفونی شده و دارای خاصیت نگهداری آب و هوای زیاد است و محیط کشت مناسبی برای جوانه زنی بذر و ریشه زایی قلمه‌هاست.

بستر کشت ورمیکولیت

ویژگی های بستر کشت ورمیکولیت

ورمی‌کولیت به دلیل قابلیت نگهداری آب و مواد غذایی و تهویه و وزن مخصوص ظاهری پایین یک محیط کشت بدون خاک محسوب می‌شود.  به علت ضعیف بودن از نظر مواد غذایی باید با محلول‌های غذایی آن را تقویت کرد. ورمی‌کولیت را نباید با خاک مخلوط کرد چون فشرده شده و باعث کاهش منافذ آن می‌شود. همچنین قبل از استفاده باید آن را خیس کرد، ولی نباید فشرده شود.بستر کشت ورمیکولیتضربه پذیری خوبی دارد. متخلخل و غیر محلول در آب است.هر لیتر آن ۵۰۰-۴۵۰ لیتر آب در خود جای می‌دهد.حاوی منیزیم، پتاسیم (کافی برای رشد گیاهان) و کلسیم (ناکافی برای رشد گیاهان) بشکل قابل استفاده برای گیاهان از طریق ریشه است.بدلیل منافذ بزرگ بین ذرات، تهویه و زهکشی آن مناسب است. بدلیل بار منفی زیاد روی سطح هر صفحه ظرفیت تبادل کاتیونی آن بالا است.خاصیت بافری دارد، در نتیجه توانایی مقاومت در برابر تغییر pH را داراست.

بستر کشت خیار گلخانه ای

خیار گلخانه ای نیاز به بستر بسیارغنیدارد،از این رو پس از شخم خاک گلخانه، کود حیوانی کاملاً پوسیده به خاک اضافه می شود برای کاشت خیار، بستر کشت باید PH بستر کشت خیار باید 6.5 تا 7.5 باشد.بستر مناسب برای کشت خیار، لومی شنی است و باید دارای زهکش مناسب و عاری از آلودگی ها باشد.ECآب حدود 2 و حداکثر 3 دسی زیمنس بر متر است.

بستر کشت خیار گلخانه ای

نظر کارشناسان کشاورزی درباره بستر کشت گلخانه

گلخانه را می توان یکی از مکان هایی دانست که  علاوه بر درآمدزایی اقتصادی می تواند محلی برای آرامش  انسان باشد .اتفاقاتی در جهان افتاده است که سبب شده به جای خاک طبیعی، مجبور به استفاده از مواد دیگر جایگزین خاک  باشیم. بستر گلخانه ای با توجه به شرایط کنونی زمین و خاکی که از املاح آن کم شده است، یکی از مهم ترین اجزای کشت  است. انواع بستر گلخانه ای برای جبران عدم وجود خاک مناسب در محل ساخت گلخانه استفاده می شود. مشاوران و کارشناسان کشاورزی نارنج اسپادانا و  جوانه بان در کنار شما هستند تا به شما بگویند در انتخاب بستر کشت مناسب چه  نکاتی مهم را باید در نظر داشته باشید  و چه نوع بستری برای گیاه شما مناسب تر است. برای خرید و مشاوره می توانید با شماره های که در قسمت زیر نماش داده شده است در زمان های مشخص تماس بگیرید.

شماره تماس برای خرید و مشاوره
زمینه های خرید و مشاورهنام کارشناسزمان تماسشماره تماس
امور باغی و گیاهان آپارتمانیآقای مهندس امیریاز ساعات 8:30 تا 19:30 به غیر از روزهای تعطیل09133752734
امور گلخانه ای و باغیخانم مهندس چهارباغیشنبه تا دوشنبه از ساعت 9 تا 13:3009134925241
امور باغی، زراعی و آزمایشگاه خاک و آبآقای مهندس کلیچاز ساعت 17 تا 20 به غیر از روزهای تعطیل09111298979
0 پاسخها

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.