کود برای خربزه

بهترین کود برای خربزه کدام است؟ (رشد و درشتی)

کود برای خربزه از زمان شروع رشد تا زمان تشکیل میوه ضروری است. گیاهان جهت رشد مطلوب و تولید محصولات بازارپسند به مواد مغذی نیاز دارند. همچنین عناصر غذایی نقش کلیدی در بالا بردن کارایی و عملکرد گیاهان ایفا می‌کنند.در بین عناصر مورد نیاز بوته خربزه، نیتروژنیکی از عناصری است که روی بهبود رشد رویشی گیاه بسیار موثر است. البته در کنار برنامه کودی خربزه باید شرایط محیطی مناسبی نیز برای رشد گیاه نیز فراهم شود. اگر خاک تحت کشت آهک بالایی داشته باشد جذب مواد مغذی به وسیله ریشه بسیار دشوار خواهد بود. بنابراین باید علاوه بر استفاده بهترین کود برای خربزه به حاصلخیزی خاک تحت کشت گیاه نیز توجه کرد. اگر به پرورش بوته خربزه مشغول هستید و دوست دارید اطلاعات خود را در زمینه تاثیر کود حیوانی کود کلسیم و آهن بر روی خربزه افزایش دهید و همچنین بدانید که برای افزایش رشد و درشتی خربزه باید از چه کودهایی استفاده کنید مطالعه این مقاله از سایت جوانه بان برای شما مفید خواهد بود.

 

کوددهی خربزه

کوددهی خربزه باانواع کودهای شیمیایی و حیوانی باعث بهره‌مندی از گیاهی شاداب خواهد شد و میزان برداشت محصول را نیز بیشتر خواهد کرد. در ارتباط با گیاه خربزه خوب است بدانید که جزو گیاهان یک ساله و بوته‌ای است و برگ‌هایی پرزدار و پهن دارد. بوته خربزه جهت تولید میوه‌هایی آبدار و خوشمزه به نور زیاد و دمای محیط بالا احتیاج دارد و چنانچه دمای محیط پایین باشد جوانه نخواهد زد. به نظر شما بهترین کود برای خربزه کدام نوع است؟ در پاسخ به این سوال می‌توان گفت که در کشاورزان در گذشته بر این باور بودند که کوددهی خربزه با کود حیوانی و مرغی برای رشد بوته خربزه کافی خواهد بود. این درحالی است که در برنامه کودی خربزه تنها کود حیوانی برای درشتی خربزه کافی نیست و به کودهای دارای پتاسیم، نیتروژن و فسفر نیز نیاز است. لازم به ذکر است که مقدار مناسب کوددهی خربزه باید براساس نتایج آزمایش خاک تعیین می‌شود. چرا که اگر هر یک از عناصر مغذی مورد نیاز بوته خربزه به مقدار مازاد مصرف شود اثرات منفی روی رشد و عملکرد گیاه خواهد داشت. بنابراین آشنایی کشاورزان با برنامه کودی خربزه آن‌ها را راهنمایی خواهد کرد که در هر مرحله از رشد، گیاه به کدام عناصر غذایی بیشتر نیاز دارد.

برنامه کودی خربزه

اگر بخواهید کوددهی خربزه به صورت هدفمند باشد در ابتدا باید زمان مناسب مصرف هر کود را بشناسید و بعد از انواع کود برای خربزه استفاده کنید. در اصل زمان مصرف کوددهی  نسبت به نوع کود مصرفی از اهمیت بالاتری برخوردار است، به دلیل‌اینکه اگر کود جهت افزایش باردهی بوته خربزه را در موقع نامناسب استفاده کنید هیچ اثری بر روی گیاه نخواهد گذاشت. از این رو کشاورزان باید از برنامه کوددهی مناسب گیاه استفاده کنند. به طور کلی برنامه کودی خربزه شامل هفت مرحله است که شامل مرحله کاشت نشا، انتقال نشا به زمین اصلی، رشد بوته خربزه، پس از به گل رفتن، شکل‌گیری میوه، پیش از ایجاد تغییر رنگ در میوه و مرحله درشت و بزرگ شدن میوه تا پیش از برداشت محصول می‌باشد. در ادامه مطلب در رابطه با هر کدام از مراحل رشد خربزه بیشتر توضیح خواهیم داد.

کود برای مراحل اولیه کشت خربزه

مرحله اول: مواد مغذی مورد نیاز خربزه پیش از کشت

یکی از کارهای مهم قبل از کاشت خربزه انجام آزمون خاک است و کودهای مورد نیاز در این مرحله بر اساس نتیجه آزمایش خاک تعیین می‌شود. کود اوره، پتاسیم، فسفات و کودهای دامی و مرغی بیشترین کودهای مصرفی در مرحله پیش از کاشت هستند. بایستی خاطر نشان کرد که مصرف کود بدون توجه به نیاز گیاه هم منجر به مسمومیت گیاه خواهد شد و هم به دلیل قیمت بالای کودهای شیمیایی مقرون به صرفه نخواهد بود. به علاوه به نوع خاک تحت کشت نیز باید توجه کرد. در صورتی‌که به تغییر بافت خاک نیاز باشد می‌توانید با استفاده از کودهای دامی، پرلیت و ماسه به حاصلخیزی خاک کمک کنید. البته در مرحله پیش از کاشت بوته خربزه می‌توانید از کودهای سبز نیز استفاده کنید.

کود جلبک دریایی برای خربزه

مرحله دوم: عناصر غذایی لازم موقع کاشت بذر

اولین کاری که لازم است پیش از کاشت بذر در زمین و یا در سینی نشا انجام دهید این است که باید بذرها را با کودهای تحریک کننده رشد مانند هیومیک اسید و یا جلبک دریایی آغشته کنید تا درصد جوانه‌زنی بیشتر شود.

مرحله سوم: کود در زمان نشا

موقعی که گیاه در سینی نشا کاشته می‌شود تا زمان دو برگی شدن به کود احتیاجی ندارد. اما پس از دو برگی شدن کوددهی خربزه جهت تقویت آن ضروری است. در اصل در ابتدای کاشت بذر خربزه و منتقل کردن آن از سینی نشا به زمین اصلی باید از کودهای محرک رشد ریشه استفاده کرد. کنترل استرس و تنش‌های وارد شده به ریشه و همچنین بالا رفتن میزان جذب آب به وسیله آن از جمله فواید مصرف کودهای ریشه‌زا در این مرحله است. بهترین کود برای خربزه در این مرحله مصرف کود فسفر بالا،کود پتاس بالا و کودهای NPK است.

مرحله چهارم: تامین مواد مغذی خربزه حدود 10 روز پس از نشا

پس از اینکه نشا به شکل کامل در خاک قرار گرفت یعنی حدود 10 تا 15 روز پس از کاشت باید از کود هیومیک اسید استفاده شود. این کود باید همزمان با اولین آبیاری و با هدف تقویت  سیستم ریشه گیاه و توسعه آن استفاده شود. از دیگر مزیت مصرف این کود برای خربزه بهبود بافت خاک جهت جذب بیشتر مواد مغذی است. ذکر این نکته ضروری است که کودهای مصرفی در این مرحله را باید به شکل آبیاری و محلول‌پاشی استفاده کرد. به علاوه جهت جلوگیری از توقف رشد و کاهش تنش در گیاه می‌توانید محلولپاشی کود اسیدآمینه را انجام دهید.

کود برای درشتی خربزه

مرحله پنجم: مرحله شروع رشد تا پیش از گل دادن

در این مرحله قبل از رشد خربزه تا پیش از گلدهی باید از کودهای سه بیست استفاده کرد.فواید مصرف این کود افزایش میزان باردهی گیاه است و بایدبه صورت آبیاری استفاده شود. اگر هم از کود آهن برای خربزه استفاده کنید میزان سبزینگی گیاه بیشتر خواهد شد. یکی از مراحل حساس برنامه کوددهی خربزه، مرحله قبل از به گل رفتن است. هدف اصلی کوددهی گیاه در این مرحله افزایش میزان گلدهی و جلوگیری از ریختن زودتر از موعد گل است. بیشترین کودی که در این مرحله مورد استفاده قرار می‌گیرد کودهای فسفر بالا مانند کود 10 52 10 است. عنصر فسفر میزان انرژی مورد نیاز گیاه را تامین می‌کند و از این راه میزان گلدهی را افزایش خواهد داد. پس از کود فسفرنوبت به مکمل‌های حاوی عناصر روی و بور می‌رسد. روی و بور از جمله عناصر مهم مورد نیاز بوته خربزه هستند و در افزایش میزان گلدهی گیاه نقش بسزایی دارند. مصرف کود فروت ست بهترین راه تامین این دو عنصر به شکل همزمان است. با مصرف کود فروت ست برای خربزه می‌توانید شاهد اثرات فوق‌العاده آن روی گلدهی گیاه باشید.

کانال ایتا نارنج اسپادانا

مرحله ششم: آغاز میوه‌دهی و پیش از تغییر رنگ میوه

پس از اینکه بوته خربزه به گل رفت زمان تشکیل میوه فرا می‌رسد. در واقع گیاه موقعی که وارد فاز تشکیل میوه شد به نیازش به عناصر ماکرو نظیر ازت، فسفر و پتاسیم بیشتر خواهد شد، زیرا این عناصر در شکل‌گیری میوه و بهبود کیفیت محصول تولیدی نقش مهمی دارند.در نتیجه باید در برنامه کودی خربزه از کود پتاسیم بالا نظیرکود 36 12 12 به همراه کودهای دارای مواد مغذی استفاده شود. به علاوه مصرف کود کلسیم برای خربزه همراه با کودهایی که خاصیت قارچ کش دارند نظیر پتاسیم فسفیت منجر به افزایش مقاومت گیاه در برابر بیماری‌های قارچی خواهد شد. موقع تشکیل میوه پیشنهاد می‌شود کود پتاس بالا را همراه با هیومیک اسید به شکل آبیاری یا محلول‌پاشی مصرف کنید.

عنصر مهمی که در تعیین میزان رنگ میوه نقش دارد، پتاسیم است. چنانچه در زمان تغییر رنگ میوه از کودهای پتاس بالا استفاده کنید محصولی خوش طعم، خوش رنگ و درشت برداشت خواهید کرد. بهترین شیوه مصرف این کودها به شکل آبیاری و محلول‌پاشی است. در این مرحله از برنامه کودی خربزه پیشنهاد می‌شود همراه با کود پتاسیم از آمینواسید نیز استفاده کنید به دلیل اینکه در رنگ‌گیری میوه خربزه نقش دارد و از گیاه در برابر سوختگی ناشی از تابش خورشید و ایجاد تنش و استرس جلوگیری خواهد کرد.

مرحله هفتم: عناصر غذایی مناسب موقع پایان میوه‌دهی تا پیش از برداشت

در این مرحله جهت درشت شدن و افزایش میزان باردهی گیاه کودهای پتاسیم دار استفاده می‌شود. جهت تاثیر بیشتر، کوددهی خربزه را باید تا حدود 20 روز پیش از برداشت محصول تکرار کنید. پیشنهاد ما کوددهی خربزه با کود پتاس بالا 36 10 10 است.

انواع کود برای خربزه

انواع کود خربزه

گیاه خربزه مانند سایر گیاهان جهت رشد مطلوب و تولید محصول باکیفیت و مرغوب به عناصر ضروری نیتروژن، پتاسیم و فسفر نیاز دارد. لازم به ذکر است که بوته خربزه به مقدار زیادی عنصر کلسیم به خصوص در مرحله تشکیل میوه احتیاج دارد. مصرف کود کلسیم برای خربزه در این مرحله منجر به افزایش اندازه محصول خواهد شد و از ترک خوردن میوه و کله قندی شدن شکل آن جلوگیری خواهد کرد. بهترین زمان مصرف کود کلسیم درست دو هفته پس از حجم گرفتن میوه و به شکل محلول‌پاشی است. از دیگر فواید مصرف این کود ممانعت از پوسیده شدن گلگاه است که سبب افزایش باردهی در خربزه خواهد شد. همچنین با مصرف کود کلسیم مدت زمان انبارداری محصول نیز افزایش خواهد یافت.بایستی خاطر نشان کرد که بخش زیادی از کود کلسیمی که استفاده می‌کنید دوباره به خاک باز خواهد گشت.

کود آهن برای خربزه

کود آهن برای خربزه

عنصر آهن نیز همانند بیشتر عناصر ریزمغذی که در خاک‌هایی با خاصیت آهکی وجود دارند به شکلی است که برای گیاه قابل جذب نیست. از این رو اگر کودهای آهن معمولی برای گیاه استفاده شود نمی‌تواند نیازش به عنصر آهن را رفع کند. از این رو باید کود کلات آهن برای خربزه به کار برد تا از اثرات منفی آهک موجود در خاک حفظ شود و با شیوه محلول‌پاشی نیز قابل استفاده باشد. بالا رفتن میزان سبزینگی گیاه و افزایش میزان جذب مواد مغذی از جمله اثرات مثبت کود آهن برای خربزه محسوب می‌شود.

کود حیوانی برای خربزه

یکی دیگر از انواع کود برای خربزه، کود حیوانی است. مصرف کودهای حیوانی علاوه بر تامین عناصر ضروری گیاه، منجر به اصلاح بافت خاک نیز خواهد شد و تا حدودی می‌توانند جایگزین مناسبی برای کودهای شیمیایی باشند. در بین انواع کود حیوانی، استفاده از کود مرغی برای خربزه منجر به تامین نیتروژن مورد نیاز گیاه خواهد شد. البته در زمان مصرف کود مرغی این نکته را به خاطر داشته باشید که حتما قبل از مصرف آزمایش خاک انجام دهید تا میزان نیتروژن خاک مشخص شود. ذکر این نکته ضروری است که بهترین زمان کود مرغی برای خربزه قبل از کشت است.

کود برای درشتی خربزه

بهترین زمان مصرف کود برای درشت شدن خربزه پایان مرحله رشد گیاه و 50 روز مانده به موقع برداشت محصول است. یکی از عوامل مهم که روی درشتی خربزه موثر است زمان آبیاری است به دلیل اینکه با افزایش سایز خربزه احتمال ترک خوردن آن افزایش خواهد یافت.چنانچه به دنبال راهی برای درشت شدن خربزه هستید باید عناصر پتاسیم و کلسیم مورد نیاز گیاه را تامین کنید. البته لازم است که تا مرحله میوه‌دهی خربزه تمامی عناصر غذایی آن تامین شده باشد و خاک ظرفیت جذب مواد مغذی را داشته باشد. جهت افزایش سایز محصول خربزه می‌توان کود پتاس بالا به کار برد.

کود پتاس بالا برای خربزه

کود برای رشد خربزه

بهترین کود برای رشد خربزه هیومیک اسید است. قرار دادن هیومیک اسید در برنامه کودی خربزه منجر به تولید محصولات مرغوب و بازارپسند خواهد شد. مصرف این کود علاوه بر افزایش رشد آن با تاثیر روی فعالیت میکروارگانیسم‌های خاک باعث افزایش حاصلخیزی خاک خواهد شد. از دیگر کودهایی که منجر به افزایش رشد بوته می‌شود می‌توان به کود جلبک دریاییکه محرک رشد و ضد تنش نیز هست، اشاره کرد.

برداشت محصول خوش طعم و ایده آل با کوددهی خربزه

کود برای خربزه جهت بهره‌مندی از گیاهی شاداب و سرحال و همچنین برداشت محصول بازارپسند بسیار اهمیت دارد. مصرف کود در تمام مراحل رشد خربزه تا میوه‌دهی ضروری است. کود فسفر منجر به افزایش گلدهی و ریشه‌زایی خواهد شد. همچنین اگر می‌خواهید گیاه خربزه محصولی درشت خوش طعم تولید کند و مقاومت بیشتری در برابر ابتلا به انواع بیماری و آفات داشته باشد باید از کود پتاسیم استفاده کنید. و در آخر اگر جزو کشاورزانی هستید که به پرورش خربزه مشغول هستید و به یک برنامه کودی مناسب نیاز دارید می‌توانید از مشاوره کارشناسان کشاورزی باتجربه مجموعه نارنج اسپادانا استفاده کنید.

شماره تماس برای خرید و مشاوره
زمینه های خرید و مشاورهنام کارشناسزمان تماسشماره تماس
امور باغی و گیاهان آپارتمانیآقای مهندس امیریاز ساعات 8:30 تا 19:30 به غیر از روزهای تعطیل09133752734
امور گلخانه ای و باغیخانم مهندس چهارباغیشنبه تا دوشنبه از ساعت 9 تا 13:3009134925241
امور باغی، زراعی و آزمایشگاه خاک و آبآقای مهندس کلیچاز ساعت 17 تا 20 به غیر از روزهای تعطیل09111298979
0 پاسخها

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.