کوددهی در پاییز

تغذیه و کوددهی در پاییز برای درختان باغات میوه و هسته دار

نحوه صحیح نگهداری و کوددهی در پاییز برای درختان و گیاهان و برای رشد بهتر میوه و هسته آن ها بسیار مهم است. اگر تغذیه و برنامه کودی درختان گردو، باغات مرکبات و میوه به درستی انجام شود، رشد آن ها سریع تر شده و بهره وری آن ها هنگام برداشت نیز بسیار بهتر می شود. این مقاله از کلینیک گل و گیاه جوانه بان، راهنمایی برای ترکیبات کوده در فصل پاییز و فصول سرد سال است.

 

نحوه مراقبت از درختان و گیاهان در پاییز

پیش از اینکه در مورد کوددهی پاییزه درختان صحبت کنیم باید نحوه مراقبت از گیاهان در فصول سر سال را بدانیم. فصل پاییز شروع زمان سرماست. به طور معمول نیز گیاهان به سرما حساس هستند و اگر از آن ها به خوبی مراقبت نشود از بین می روند. به همین دلیل نیز تمام کوشش یک کشاورز در این زمان ها این است که از آن ها در برابر سرما محافظت کرده و برنامه تغذیه و کوددهی درختان باغات مرکبات در فصل پاییز را به خوبی تنظیم کنند. برای مراقبت از گیاهان در این فصل نیز لازم است کارهای زیر را انجام دهیم:

غرقه نارنج اسپادانا در باسلام

  • باید روی خاک را با مالچ یا یک لایه خاک بپوشانیم تا از ریشه ها در برابر سرما محافظت کنیم.
  • از آنجایی که بیشتر گیاهان و درختان در این فصول به خواب می روند، باید آبیاری آن ها را کاملا کنترل شده انجام دهیم.
  • علف های هرز را باید به طور کامل هرس کنیم تا باعث آسیب به گیاهان و درختان نشوند.
  • درست است که در فصول سرما درختان و گیاهان باید استراحت کنند، اما این به این معنی نیست که گیاهان در این زمان ها به کودهای شیمیایی نیاز ندارند.
  • به دلیل امکان وزش بادهای سنگین و بارش های جوی در این فصول، باید برای گیاهان جوان تر مانند نهال ها از قیم استفاده کنیم.

کانال ایتا نارنج اسپادانا

اهمیت کوددهی درختان و گیاهان در پاییز

بسیاری از افرادی که به کاشتن گیاهان مشغول هستند هنوز اهمیت کوددهی درختان و گیاهان را در پاییز نمی دانند. یا حتی تفاوت آن را با کوددهی درختان میوه در بهار و زمستان را متوجه نمی شوند. به همین دلیل نیز باید پیش از هر چیز هدف از این کار را بدانیم. برخی از دلایل تقویت با بهترین کود برای رشد سریع درختان میوه نیز عبارت است از:

  • شروع فصل سرما باعث ضعیف شدن گیاهان می شود. بنابراین اگر با کودهای مختلف تقویت نشوند از بین می روند.
  • نحوه کوددهی در فصل های سرد سال، گیاهان و درختان را برای باردهی بیشتر در بهار و تابستان آماده می کند.
  • پاییز فصل و زمان مناسب برای کوددهی درختان هسته دار و درختان میوه است. تغذیه مناسب آن ها باعث می شود میوه های درشت تری داشته باشیم.

انواع کود مورد نیاز برای تغذیه و کوددهی در پاییز

اکنون باید در مورد بهترین کودهایی که برای فصول سرما باید گیاهان و درختان را با آن ها تقویت کنیم بدانیم. همچنین باید این کودها به اندازه کافی، در زمان معین، با روشی درست و با توجه به کمبودهای خاک و نیازهای گیاهانی باشد که در زمین کاشته شده است. در ادامه سعی کرده ایم انواع کودها و عناصری که در این فصل برای باغات و زمین های کشاورزی مورد نیاز است را معرفی کنیم:

کوددهی در پاییز 3

انواع کودهای حیوانی

برای بهبود بافت خاک زمین و بر طرف کردن نیازها و کمبودهای آن، می توان از انواع این کودها برای کوددهی در پاییز استفاده کرد. یکی از بهترین آن ها کودهای حیوانی هستند که از فضولات حیوانات و پرندگان درست می شوند. به دلیل تغذیه ای که آن ها دارند فضولاتشان نیز حاوی مواد مورد نیاز برای رشد گیاهان است. این کودها را می توان به انواع مختلفی تقسیم کرد که عبارتند از:

کود مرغی

کودهای مرغی بهترین منبع پتاسیم هستند. به همین دلیل نیز برای کودهایی که نیاز اساسی به عناصر میکرو مخصوصا پتاسیم دارند بسیار مناسب هستند. علاوه بر این میزان فسفر و نیتروژن کودهای مرغی نیز بسیار زیاد است. همچنین مقدار زیادی آهک و منیزیم نیز درون خود جای داده است.

کودهای گوسفندی

در میان سایر کودهای حیوانی، کودهای گوسفندی بیشتر برای فصل های سرد سال مناسب هستند. چرا که به دلیل اینکه به سرعت جذب شده و اطراف ریشه را احاطه می کنند، به کودهای گرم معروف شده اند در نتیجه نیز آسیب های گیاهی را در برابر هوای سرد کمتر می کنند. به همین دلیل بهترین کود در زمان کوددهی پاییزه درختان میوه، گردو، مرکبات و سایر گیاهان است.

کودهای گاوی

کودهای گاوی نیز مانند کودهای گوسفندی سرشار از پتاسیم، نیتروژن و فسفر هستند. به همین دلیل نیز در ترکیبات کوده پاییزه بسیار مهم هستند. با این تفاوت که کودهای گاوی برای خاک های شور و سنگین بهتر هستند. البته میزان عناصر مفید در کود گوسفندی نیز بیشتر از کودهای گاوی است.

کوددهی در پاییز 5

کوددهی در پاییز با انواع کودهای شیمیایی

کودهای شیمیایی نیز جزء دسته دیگری از مواد غذایی مهم برای گیاهان هستند که انواع مختلفی دارند. برخی از آن ها برای کوددهی فصول سرد مانند پاییز و زمستان که گیاهان و درختان در حال استراحت هستند بسیار مفیدند. استفاده از این دسته از کودها باید بر اساس آزمایش خاک کشاورزی باشد. به طور کل مهمترین آن ها شامل موارد زیر می باشند:

کودهای کلات آهن

از مهمترین کودهایی که باید در برنامه کوددهی در پاییز در نظر گرفته شود، کودهای کلات آهن است. همانطور که می دانیم آهن برای رشد گیاهان بسیار مهم و ضروری است. در واقع آهن برای افزایش عملیات فتوسنتز و رشد بیشتر آنزیم های گیاهی و تشکیل پروتوئین در آن ها نقش بسیار مهمی دارد. همچنین با افزایش سطح کلروفیل در گیاهان باعث رشد گلدهی و جوانه زنی در آن ها می شود.کودهای کلات آهن حاوی مقادیر مورد نیاز آهن قابل جذب برای گیاهان است.

کودهای حاوی مس

از آنجایی که مس نیز یکی از مواد مورد نیاز برای مقاومت گیاهان و درختان در فصول سرد سال و هنگام خواب زمستانی است، کودهای کلات مس نیز از جمله کودهایی است که باید در برنامه کوددهی در فصل پاییز به آن ها توجه خاصی شود. این ماده باعث افزایش قدرت گیاهان برای مقاومت در برابر سرما و یخ زدگی در روزهای بسیار سرد سال می شود. علاوه بر این کمبود مس خاک را نیز برای کاشت گیاه و رشد میوه درختان بر طرف می کند.

هیومیک اسید

کوددهی در پاییز 4

یکی از کودهای شیمیایی مفید برای کوددهی درختان و گیاهان در فصل پاییز، هیومیک اسید یا اسید هیومیک است. این ماده آلی یکی از بهترین مواد برای اصلاح خاک کشاورزی و کمک به استقامت گیاهان در برابر سرما، گرما و تغییرات زیاد جوی است که همراه با سایر کودهای شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده باعث تهویه بهتر خاک شده و رشد جوانه زنی و به ریشه زایی گیاهان کمک می کند. همچنین هیومیک اسید باعث افزایش جذب عناصر میکرو یا ریز مغذی و عناصر ماکرو در خاک توسط ریشه ها می شود.

انوع کودهای زیستی

کودهای زیستی یا بیولوژیک بی ضررترین کودهایی هستند که برای تقویت گیاهان به خاک داده می شوند. این کودها کمترین آسیب را به محیط زیست و بافت خاک و آب وارد می کنند. چرا که اغلب مانند کودهای ورمی کومپوست و خاک برگ طبیعی هستند و از مواد شیمیایی ساخته نشده اند. علاوه بر این استفاده از این کودها در زمان کوددهی در پاییز بسیار کم هزینه تر از کودهای دیگر است. این کودها در واقع بقایای همان موجودات زنده درون خاک هستند که به طور معمول باعث تقویت گیاهان و درختان می شوند. این موجودات شامل کرم ها و سایر موجودات زنده درون خاک، باکتری ها و میکروب های درون خاک و حتی برخی از جلبک های هستند که برای زیست جانداران مفیدند. مهمترین این کودها عبارتند از:

  • کودهای زیستی جلبکی
  • کودهای زیستی قارچی یا میکوریزا
  • کودهای زیستی باکتریایی ( ریزوبیوم، ازتوباکتر، آزوسپریلیوم )
  • ریز اندامگان کارآ
  • کودهای زیستی اکتینومیست ها یا فرانکیا

کوددهی در پاییز 2

بهترین شیوه برای کوددهی در پاییز

از کودهای مختلف می توان به عنوان پودری، محلول در آب و به صورت محلول پاشی یا به صورت چالکود استفاده کرد. اما بهترین روش کوددهی در پاییز و زمستان و برای آماده کردن زمین برای کشت ساده یا آماده سازی درختان و گیاهان جهت باردهی در فصل بهار و تابستان، بهترین روش چالکود کردن است. این روش به دلیل نوع کودهایی که در این زمان به خاک اضافه می شود و همچنین کم بودن نیاز زمین به آب، بهترین روش محسوب می شود. اما اگر محصول را برداشت کرده و مشغول آماده کردن و شخم زدن آن برای کاشت محصول جدید هستید می توانید از پاشیدن کودهای پودری قبل از شخم استفاده کنید.

مشاوره باغبانی جهت کوددهی درختان و گیاهان در پاییز

اگر شما هم از جمله کسانی هستید که برای تنظیم برنامه کوددهی درختان و گیاهانتان در فصل پاییز احتیاج به مشورت با متخصصین کشاورزی در این زمینه دارید، باید در این مواقع با مشاورین باغبانی مجرب مشورت کنید. به شما پیشنهاد می کنیم در این زمینه با مشاورین کشاورزی نارنج اسپادانا مشورت کنید تا بهترین توصیه های کودی را برای فصول سرد به شما بدهند. همچنین می توانید برای خرید و مشاوره انواع کود، سم و قارچ کش می توانید با شماره های که در قسمت زیر نماش داده شده است در زمان های مشخص تماس بگیرید. البه فقط در روزهای کاری تماس بگیرید.

شماره تماس برای خرید و مشاوره
زمینه های خرید و مشاورهنام کارشناسزمان تماسشماره تماس
امور باغی و گیاهان آپارتمانیآقای مهندس امیریاز ساعات 8:30 تا 19:30 به غیر از روزهای تعطیل09133752734
امور گلخانه ای و باغیخانم مهندس چهارباغیشنبه تا دوشنبه از ساعت 9 تا 13:3009134925241
امور باغی، زراعی و آزمایشگاه خاک و آبآقای مهندس کلیچاز ساعت 17 تا 20 به غیر از روزهای تعطیل09111298979
2 پاسخها
  1. رحیم مقدم
    رحیم مقدم گفته:

    سلام و درود . عارضم که بنده در باغچه خود پر بار ترین درخت هلو ، هلو انجیری و شلیل انجیری دارم هم پر بار و هم درشت ولی متاسفانه وقتی به اندازه رشد کافی که می رسند و قابل برداشت کرم هایی از داخل تک تک میوه ها کل محصول از بین می روند این درحالی است که دو بار اقدام به سمپاشی یک در هزار دیازینون کرده ام و کود شیمیایی 12 ،12 ، 36 محلول پاشی کرده ام و از کود حیوانی پوسیده هم در طول سال استفاده کرده ام اما موفق به برداشت حتی یک عدد هلوی سالم نشده ام . لطفا راهنمایی بفرمایید.

    پاسخ
    • علی امیری
      علی امیری گفته:

      سلام وقت خوش. احتمالا شما در زمان مناسب دیازینون را استفاده نکرده اید. همچنین کود ۱۲ ۱۲ ۳۶ هم باید در زمان مناسب استفاده شود. برای مشاوره بیشتر با شماره ۰۹۱۳۳۷۵۲۷۳۴ مهندس امیری تماس بگیرید

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.