چالکود ژئورایس

چالکود مرکبات (ترکیب چالکود درختان میوه)

چالکود مرکبات (درختان میوه) روش کوددهی رایج بین باغداران و پرورش دهندگان درختان میوه محسوب می شود. درختان مرکبات خزان کامل ندارند، ،به همین دلیل با توجه به میزان دمای هوا و همچنین طول روز که روی فعالیت ریشه درخت تأثیرگذارهستند زمان چالکود مرکبات مشخص می شودو در شرایطی کوددهی را شروع می کنند که فعالیت ریشه به حداقل خود برسد. جذب بهتر عناصر غذایی،رشد بهتر مرکبات و تولید محصولات با کیفیت از فواید این شیوه کوددهی می باشد. جهت استفاده از روش چالکود بایستی اطلاعات کافی در ارتباط با زمان و عمق چالکود و نوع کود مصرفی بدست آورید. مطالعه این مقاله از سایت جوانه بان می تواند شما را در انجام این روش کوددهی راهنمایی کند.

 

چالکود درختان مرکبات

روش چالکود بعنوان نوع خاصی از جایگزینی موضعی کودهای آلی و شیمیایی در خاک شناخته می شود. یکی از مشکلات خاک اکثر باغات مرکبات این است که دارای میزان بالایی کلسیم کربنات بوده و از لحاظ مواد آلی فقیرمی باشد. در این شرایط میزان نفوذ پذیری خاک بسیار پائین آمده و ریشه نمی تواند به خوبی رشد کند و گسترده شود. نتیجه رشد نامناسب ریشه جذب ناقص مواد مغزی می باشد.با توجه به اینکه درختان میوه هر ساله برای تولید محصول انرژی زیادی مصرف می کنند، از این رو تراکم و وسعت ریشه برای جذب هرچه بیشتر مواد غذایی بسیار اهمیت دارد. زمانیکه از کوددهی درخت مرکبات به روش چالکود استفاده می شود محیطی با تهویه خوب برای ریشه ها فراهم شده و می توانند بخوبی رشد و نمو کنند و میزان جذب بالاتری داشته باشند. ریشه درختان میوه در این شیوه کوددهی به رنگ سفید بوده و میزان تراکم بالایی دارد. علاوه بر این چاله هایی که در این شیوه حفر و با مواد آلی پر می شوند میزان نفوذ آب در خاک را نیز افزایشمی دهد. محیط بدون آهک و حاوی ترکیبات آلی چاله ها بهترین شرایط رشد ریشه را فراهم می کند. چنانچه ریشه درخت مرکبات رشد بالایی داشته باشد تغذیه گیاه و جذب عناصر غذایی نیز بطور کامل انجام می گیرد. در شیوه چالکود ریشه در تماس مستقیم کود آلی و شیمیایی بوده و می تواند برای چند سال متوالی غذای سالمی را در اختیار درخت قرار دهد.

غرقه نارنج اسپادانا در باسلام

چالکود مرکبات را چه زمانی استفاده می کنند؟

تغذیه مناسب درختان میوه جهت داشتن باغاتی با محصول ایده آل و سودآور بسیار حائز اهمیت است. بنابراین باید از راهکارهایی استفاده کرد که میزان جذب مواد مغزی توسط ریشه افزایش یابد. کوددهی زمستانه درختان راهکاری است که با تقویت درختان و تأمین قوای از دست رفته در فصل رویشی قبل به تولید محصول مرغوب کمک کی کند. چالکود زمستانه مرکبات نیز روشی است کهبا حفر چاله در نزدیک ریشه درخت، شرایط رشد بهینه ریشه را فراهم ساخته و تولید حداکثری مرکبات را تضمین می کند.از نظر کارشناسان کشاورزی در اواخر فصل پائیز که درخت میوه خزان شده باشد و پایان فصل زمستان درست موقعی که هنوز درخت وارد مرحله رشد رویشی جدید نشده است و پس از اتمام برداشت محصول بهترین زمان چالکود مرکبات (درختان میوه) محسوب می شود. در صورتیکه به غیر از زمان های گفته شده روش چالکود را بکار ببرید به دلیل اینکه ریشه فعالیت بالایی دارد احتمال اینکه ترکیب کودی داخل چالکود به ریشه صدمه بزند بسیار بالا بوده و بر کیفیت محصول تولید نیز اثر منفی خواهد گذاشت. باتوجه به اینکه درختان مرکبات بطور کامل خزان نمی شوند و در مناطق جنوبی کشور به دلیل اقلیم آب و هوایی هیچ وقت دما به زیر صفر نمی رسد، توصیه می شود که در این مناطق از این روش در پایان فصل آذر تا دیماه استفاده شود.

روش چالکود مرکبات چگونه است؟

در چالکود مرکبات چاله هایی در نزدیکی ریشه درخت حفر می شود و پس از اتمام کار با کودهای مناسب آلی و شیمیایی آن ها را پر می کنند. نکته ای که در زمان پر کردن چاله ها باید به آن توجه کرد این است که نباید خاک وارد چاله ها شود زیرا میزان کارایی چالکود را کم می کند. محل مناسب چالکود بخش انتهایی سایه انداز درخت و در نزدیکی ریشه های جوان می باشد.مناسب ترین عمق چالکود مرکبات حدود 50-30 سانتی متر تخمین زده شده است. در این شیوه کوددهی تعداد چاله های حفر شده مهم هستند. چنانچه تعداد چاله ها کم باشد ریشه تماس کمتری با خاک اصلاح شده داشته و از میزان تأثیرگذاری چالکود بر رشد درخت کاسته می شود، در مقابل اگر چاله ها بیش از حد نیاز حفر شوند میزان هزینه های کوددهی بالا می رود. بطور کلی برای درخت مرکباتی که از ده سال بیشتر عمر دارند به ازای هر درخت 4-2 چاله حفر می شود. در باغات میوه ای که تراکم درختان بالا باشد کشاورزان از کانال کود به جای چالکود استفاده می کنند. مزیت حفر کانال برای مرکبات این است که میزان قاعده کانال در این روش زیاد بوده و سطح بیشتری را پوشش می دهد در نتیجه میزان جذب ریشه نیز بیشتر خواهد شد. کشاورزان بایستی این نکته را به ذهن بسپارند کهدر چالکود از حفر چاله در سطح خاک خودداری کنند، به این دلیل که این کار باعث می شود رطوبت خاک به سرعت از بین برود و اگر از کود دامی به عنوان منبع کود آلی استفاده کرده باشید با در معرض قرار گرفتن هوا اثر خود را سریع از دست می دهد و به محلی مناسب برای جمع شدن آفات و بیماری ها تبدیل می شود.همچنین در صورتیکه که چاله های حفر شده در تماس مستقیم با ریشهباشند احتمال اینکه به درخت تنش وارد شودو حتی دچار سوخته شدن ریشه شود، بسیار بالا می رود. افزایش آگاهی کشاورزان در ارتباط با نوع کودی که در چالکود استفاده می شود به آنها در انتخاب کود مناسب کمک خواهد کرد.

چالکود

برای خرید چالکود با شماره 09133752734 تماس بگیرید

کود چالکود مرکبات از چه ترکیبی تشکیل شده است؟

قبل از اضافه کردن کود در روش چالکود بایستی نیاز واقعی درخت براساس آزمایش خاک تعیین شود. کودهای شیمیایی متداولی که در چالکود مرکبات (درختان میوه) استفاده می شود شامل سولفات پتاسیم، سولفات آمونیوم و سولفات منیزیم هستند. در مقابل مصرف یکسری از کودها که حلالیت بالایی دارند مانند نیترات پتاسیم، سولفات پتاسیم و اوره در چالکود درختان میوه توصیه نمی شود. در صورتیکه از این کودها به مقدار زیاد همراه با کودهای آلی در چالکود استفاده شود میزان شوری خاک را افزایش می دهد. اگر برای کاهش میزان شوری اقدامی صورت نگیرد و این مشکل همراه با دمای بالای هوا و حداکثر فعالیت گیاه همزمان باشد باعث آسیب جدی به درخت همچون افزایش ریزش برگ، سرخشکیدگی شاخه می شود. جهت کم کردن میزان شوری بهتر است که از کودها به شکل گرانول استفاده شود که با سرعت کمی در آب حل می شوند و شوری زیادی تولید نمی کنند.کود دامی که در چالکود مرکبات استفاده می شود بایستی بطور کامل خشک بوده و بدون بذر علف هرز و آفات باشد. وجود این ترکیبات داخل کود دامی تعادل فیزیکی خاک را برهم می زند و احتمال ابتلاء ریشه درخت به بیماری را افزایش می دهد. اکثرکودهای شیمیایی که در چالکود مرکبات استفاده می شوند حاوی پتاسیم، فسفر و نیتروژن و ریز مغزی هایی همچون آهن و گوگرد هستند. یکی از نقش های کودهای شیمیایی این است که به پوسیده شدن کود دامی سرعت می دهند و میزان رطوبت آن را نیز کم می کنند. برای اینکه میزان ارزش غذایی کودی چالکود بیشتر شود می توان از کود سه بیست استفاده کرد که میزان مصرف آن بر اساس شرایط اقلیمی، نوع درخت و همچنین جنس خاک اطراف ریشه تعیین می شود. یکی از مزیت های استفاده از کودهای حاوی گوگرد و سولفات به همراه کود آلی در چالکود ایجاد افزایش اسیدیته خاک است. در محیط اسیدی ریشه مواد غذایی را به خوبی جذب می کند. در این راستا آشنایی با کاربرد و اهمیت شیوه کوددهی چالکود مرکبات نیز برای هر کشاورزی لازم و ضروری می باشد.

کانال ایتا نارنج اسپادانا

چرا استفاده از روش چالکود مرکبات اهمیت دارد؟

چنانچه از خاک مناسب مرکبات جهت کاشت استفاده شود باغداران می توانند شاهد درختانی سرسبز و سالم با میوه هایی خوش طعم و آبدار باشند. اما در حال حاضر خاک اکثر مناطق مناسب کاشت نبوده و میزان نفوذپذیری محدودی دارد و آب نمی تواند بطور کامل جذب خاک شود. روش چالکود مرکبات به این دلیل اهمیت دارد که وجود چاله هایی که از مواد آلی پر شده اند، میزان نفوذآب در خاک را بطور قابل توجهی افزایش می دهد.یکی دیگر از مشکلات خاک کشاورزی بافت سنگین آن است. این ویژگی سبب شده است که بعد از آبیاری میزان تهویه خاک کاهش یابد و به ریشه درخت اکسیژن کمی برسد. اگر ریشه در محیطی که میزان اکسیژن کم و دی اکسید کربن بالایی دارد به مدت زیادی باقی بماند صدمه دیده و فرآیند جذب مواد مغزی دچار اختلال خواهد شد. استفاده از این روش کوددهی با مخلوط کردن خاک میزان تخلخل و تهویه خاک را افزایش می دهد. بعلاوه کودهای شیمیایی به دلیل اینکه تحرک کمی دارند میزان جذب پائینی دارند، در حالیکه در روش چالکود، کودهای شیمیایی که در داخل چاله ها ریخته می شوند به راحتی توسط آبیاری به عمق خاک نفوذ کرده و در دسترس ریشه درخت قرار می گیرند.

چرا چالکود درختان میوه بهتر از پابیل خاک است؟

یکی از اقداماتی که کشاورزان در فصل زمستان انجام می دهند هوا دهی ریشه درختان مرکبات است که بعنوان پابیل خاک شناخته می شود. در پابیل درختان میوه احتمال آسیب رسیدن به ریشه ها بسیار بالا بوده و هزینه بسیار بالایی دارد. چنانچه باغداران روش چالکود را جایگزین کنند، با حفر چاله هایی که هرچند سال یکبار انجام می شود دیگر نیازی به پابیل خاک نبوده و از لحاظ اقتصادی نیز بسیار بصرفه خواهد بود. همواره علف های هرز در مصرف مواد مغزی رقیب اصلی درختان به حساب می آیند. اگر کود دامی استفاده شده در چالکود آلوده به بذر علف هرز باشد به دلیل اینکه به شکل توده در چاله ریخته می شود، شرایط مناسب برای رشد نخواهند داشت و بدین ترتیب مشکل علف های هرز با استفاده از این شیوه کوددهی تا میزان زیادی حل می شود.

اهمیت چالکود مرکبات

مواد مغزی موجود در کودها با استفاده از روش های مختلف کوددهی در اختیار گیاه قرار می گیرد. هرچه میزان توزیع کود یکنواخت تر باشد، کارایی آن برای درخت بیشتر خواهد شد. از این روجهت بهره مندی از درختان مرکبات پربار علاوه بر پیروی از برنامه کودی مناسب، انتخاب روش کوددهی نیز بسیار اهمیت دارد. چالکود درختان میوه از جمله مرکبات نوعی از کوددهی است که به شرط اعمال درست و اصولی بیشتر مشکلات کشاورزی همچون میزان بالای آهک خاک و همچنین کمبود مواد مغزی درختان میوه را رفع خواهد کرد. همچنین با بکارگیری این روش تولید محصول مرغوب از نظر کمی و کیفی نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

قبل از چالکود درختان میوه آزمون خاک انجام دهید

یکی از نکات مهمی که باغداران قبل از چالکود درختان میوه باید به آن دقت کنند انجام آزمون خاک باغ است. بسیار مهم است که بدانید خاک شما چه عنصر مغذی کم دارد تا بر اساس کمبود های خاک باغ خود ترکیب چالکود خود را مشخص کنید. قاعدتا در این مسیر نیاز به آزمایشگاه خاک کشاورزی و مشاوره های تخصصی کشاورزی دارید. آزمایشگاه خاک کشاورزی نارنج اسپادانا در این راه همراه شما است تا با انجام آزمون خاک باغ شما و مشاوره های لازم در زمینه ترکیب چالکود درختان میوه از جمله مرکبات، بهترین ذخیره سازی و نیرو را برای درختان خود مهیا کنید. جهت ارتباط با آزمایشگاه آب و خاک کشاورزی نارنج اسپادانا با شماره 09111298979 تماس حاصل فرمایید.

شماره تماس برای خرید و مشاوره
زمینه های خرید و مشاورهنام کارشناسزمان تماسشماره تماس
امور باغی و گیاهان آپارتمانیآقای مهندس امیریاز ساعات 8:30 تا 19:30 به غیر از روزهای تعطیل09133752734
امور گلخانه ای و باغیخانم مهندس چهارباغیشنبه تا دوشنبه از ساعت 9 تا 13:3009134925241
امور باغی، زراعی و آزمایشگاه خاک و آبآقای مهندس کلیچاز ساعت 17 تا 20 به غیر از روزهای تعطیل09111298979
0 پاسخها

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.