روش های مناسب و بهترین کود برای زمین های شور و اصلاح آن ها
وجود بیش از حد نمک در خاک باعث شده است امروزه بسیاری از کشاورزان به دنبال استفاده از بهترین کود برای زمین های شور باشند. چرا که اصلاح خاک شور و آهکی با گوگرد، هیومیک اسید یا سایر روش ها باعث می شود بتوانیم گیاهان و درختان بیشتری در زمین بکاریم. در این مقاله از کلینیک گل و گیاه جوانه بان قصد داریم با بهترین کودها جهت رفع و اصلاح شوری خاک آشنا شویم:
آنچه باید در مورد شوری خاک کشاورزی بدانیم
شوری خاک یکی از معضلاتی است که امروزه بسیاری از کشاورزان با آن سر و کار دارند. به طور طبیعی مقدار کمی نمک در خاک وجود دارد و تعداد محدودی از زمین ها هستند که مقدار نمک آن ها صفر است. زمانی که به دلایل مختلف میزان نمک موجود در آن ها بیشتر از حد عادی شود، به اصطلاح خاک زمین شور شده است. در این حالت است که کشاورزان به دنبال راه های مختلف یا استفاده از بهترین کودها برای زمین های شور و آهکی می گردند. چرا که درست است که گیاهانی مانند یونجه، شبدر، پسته، ذرت، جو، چغندر و پنبه به خاک های شور مقاوم هستند، اما این مساله به بافت خاک و رشد گیاهان آسیب می رساند.
علت شوری خاک کشاورزی
پیش از اینکه به دنبال بهترین کودها برای زمین های شور بگردیم، باید بدانیم علت این مساله چیست. در این صورت است که می توانیم از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کنیم و اثر این کودها را نیز بیشتر کنیم. بیشتر مواردی که باعث این مشکل می شود عبارت است از:
- آبیاری بیش از حد و نامنظم خاک کشاورزی
- استفاده از روش های قدیمی و منسوخ شده برای آب دادن به زمین
- آبیاری زمین با آب شور
- استفاده بیش از حد و بی رویه از کودهای شیمیایی
- کاشت یک گیاه به طور مداوم و هر ساله در زمین و استراحت ندادن به خاک
- شخم نزدن زمین و نداشتن زهکشی خاک
- عدم استفاده از بهترین کودها برای رفع شوری خاک کشاورزی
رشد گیاه در خاک شور چه مضراتی دارد؟
اما اکنون سوال این است که شوری خاک چه مضراتی دارد و چه بلایی سر گیاهان و درختان می آورد. این آگاهی برای استفاده بهتر و مطمئن تر از بهترین کودها برای زمین های شور کشاورزی بسیار مهم است. برخی از این مضرات عبارتند از:
- عدم رشد مناسب ریشه و در نتیجه رشد نکردن گیاه
- سوختن جوانه ها و میوه ها در بدو رشد
- سوختن و خشک شدن برگ ها و ساقه های درختان و گیاهان
- عدم باردهی محصولات و بهره وری کمتر کشاورزان هنگام برداشت محصول
- آسیب به بافت خاک و کم کردن میزان حاصلخیزی آن
شوری خاک را چگونه تشخیص دهیم؟
یک کشاورز با تجربه می تواند از روی ظاهر خاک و بافت خاک به شور شدن آن پی ببرد. اما مناسب ترین روش، آزمایش خاک کشاورزی است. با این روش پیش از استفاده از بهترین کود برای زمین های شور، می توانیم مواد مورد نیاز خاک، مقدار مصرف و گیاهان مناسب برای کشت در زمین را بدانیم. پس از دریافت نتیجه می توانیم با یک مشاوره باغبانی مشورت کنیم و تفسیر نتیجه آزمایش خاک را به آن ها بسپاریم.
بهترین روش و کود برای زمین های کشاورزی شور
گاهی با وجود مراقبت های لازم و پیشگیرانه برای جلوگیری از شوری خاک، میزان نمک موجود در بافت آن بیش از حد می شود. در این مواقع باید هر چه سریع تر بهترین روش ها و کودها را برای بهبود و اصلاح زمین های شور به کار برد. بهترین فعالیت هایی که می توان انجام داد عبارت است از:
- کاشت گیاهان مناسب مانند یونجه در زمین های شور که باعث اصلاح بافت هاک و کاهش میزان نمک در بافت آن ها می شود.
- یکی دیگر از فعالیت ها مصرف بهترین کود ارگانیک و شیمیایی برای زمین های شور است. کودهای آلی، هیومیک اسید، گوگرد و کود جلبک دریایی از جمله این کودها هستند.
- ژیپس نیز یکی از موادی است که برای اصلاح خاک های شور مناسب است. ژیپس کربنات ها و بی کربنات سدیم را به سولفات تبدیل می کند.
- آبشویی خاک یکی دیگر از کارهای موثر برای اصلاح خاک های شور است. با این کار میزان قابل توجهی از نمک اضافی خاک با آب حل شده و خارج می شود.
- ترکیب خاک های اصلاح شده با خاک شور نیز یکی دیگر از راه هایی است که بیشتر متخصصین آن را به کشاورزان پیشنهاد می کنند. این کار باعث متعادل شدن وضعیت خاک می شود.
- یکی دیگر از بهترین کارهایی که برای اصلاح خاک باید انجام داد، بهبود وضعیت آبیاری است. در ابتدا باید به مقدار لازم به خاک آب بدهیم و از آبیاری بیش از حد و کمتر از حد نیاز بپرهیزیم. پس از آن باید از روش های نوین آبیاری مانند آبیاری قطره ای استفاده کنیم.
- زهکشی منظم و شخم زدن زمین نیز یکی دیگر از روش هایی است که شوری خاک را کم می کند. این کار تمرکز نمک موجود در خاک را در لایه های زیرین کم می کند.
بهترین کود برای خاک زمین های کشاورزی شور
نظر بیشتر متخصصین کشاورزی این است که پس از اینکه زمین کشاورزی شور شد، با استفاده از بهترین کودها و عناصری که برای زمین های شور مناسب است این مشکل را بر طرف کنیم. یکی از بهترین این مواد برای اصلاح خاک شور با اسید هیومیک، گوگرد و کودهای آلی و ارگانیک است. برای این منظور می توانیم به جای خرید محلول ها و کودهای مخصوص این کار، خودمان آن ها را با هم ترکیب کنیم. برای این کار به موارد زیر نیاز داریم:
- ماده آلی به میزان 45 درصد از کل حجم کل کود برای اصلاح ارگانیک بافت خاک
- 20 درصد از حجم کل کود کربن آلی
- 10 درصد از حجم کل کود گوگرد برای ضد عفونی زمین از سموم و مواد اضافی
- 7 درصد عناصر ماکرو نسبت به حجم کل کود برای بر طرف کردن نیازهای اصلی خاک
- 4 درصد عناصر میکرو ( روی، آهن، منیزیم، منگنز، مس و کلسیم ) نسبت به حجم کل کود برای بر طرف کردن نیازهای اساسی خاک
- هیومیک اسید به میزان 10 درصد از حجم کل کود برای اصلاح بافت و مبارزه با عناصر غیر قابل هضم یا دیر هضم
- 4 درصد اسید فولیک برای کمک به جذب بهتر عناصر میکرو
مقدار مصرف این کود نیز 350 تا 500 کیلوگرم برای هر هکتار زمین در یک دوره کاشت است. برای هر درخت نیز سالانه مقدار 5 کیلوگرم از این کودها لازم است.
نحوه مصرف بهترین کود برای زمین های شور
آنچه در مورد انتخاب و استفاده از کودهای مختلف برای رفع شوری خاک گفته شد، نکات بسیار کلی بود که همیشه قابل استفاده نیست. چرا که شرایط هر خاکی به دلایل مختلف متفاوت است. بنابراین بهتر است پس از اینکه نکات مهمی که برای جلوگیری کردن از شور شدن خاک رعایت کردیم و بهترین کودها را برای زمین های شور کشاورزی انتخاب کردیم، بهتر است با یک متخصص در این زمینه مشورت کنیم تا ما را با زمان، نحوه و میزان مصرف این کودها آشنا کند. بهترین کار این است که در این مورد با مشاورین کشاورزی نارنج اسپادانا که دانش و تجربه لازم برای این منظور را دارند مشورت کنید. همچنین می توانید برای خرید و مشاوره انواع کود، سم و قارچ کش می توانید با شماره های که در قسمت زیر نماش داده شده است در زمان های مشخص تماس بگیرید. البه فقط در روزهای کاری تماس بگیرید.
زمینه های خرید و مشاوره | نام کارشناس | زمان تماس | شماره تماس |
امور باغی و گیاهان آپارتمانی | آقای مهندس امیری | از ساعات 8:30 تا 19:30 به غیر از روزهای تعطیل | 09133752734 |
امور گلخانه ای و باغی | خانم مهندس چهارباغی | شنبه تا دوشنبه از ساعت 9 تا 13:30 | 09134925241 |
امور باغی، زراعی و آزمایشگاه خاک و آب | آقای مهندس کلیچ | از ساعت 17 تا 20 به غیر از روزهای تعطیل | 09111298979 |
با سلام
ضمن تشکر از مطالب خوبتان و نشر دانش کشاورزی برای متخصصین، کارشناسان و بهره برداران عرصه تولید لازم به ذکر است بافت خاک یک صفت ذاتی خاک بوده و لایتغیر می باشد مگر اینکه مثلا شن یا ماسه و یا خاک رس را به مزرعه حمل و آن را با خاک اولیه مخلوط کنیم در حقیقت بافت خاک درصد شن، سیلت و رس تشکل دهنده خاک میباشد و آنچه که در خاکهای شور دچار تغییر می شود و یا در روش تشخیص شوری از ظاهر خاک مورد استفاده قرار می گیرد ساختمان خاک است نه بافت خاک. با تشکر
سلام ممنون از شما
سلام باتشکر از مطالب خوبتون لطفانوع و میزان و مقدار کود لازم برای هر هکتار زمین که از شوری رنج می برد را راهنمایی بفرمایید .
سلام وقت شما بخیر.شوری جذب مواد غذایی را شدیدا کاهش میده و باعث میشه شما مجبور باشید میزان خیلی بیشتری کود استفاده کنید تا نتیجش را ببینید که هم باعث آلودگی زمین میشه و هم هزینه زیادی روی دستتون میذاره.پیشنهاد ما اتفاده از ضد شوری و ضد سختی کورکشنه که بسته به میزان شوری زمین میزان مصرف متفاوته ولی به طور میانگین 5 لیتر در هکتارش میتونه مشکل شوری زمین را تا حد مطلوبی کاهش بده و منجر به افزایش عملکرد بشه
سلام
استفاده از چی؟!!!
کورکشنه ؟؟؟؟
سلام وقت خوش. استفاده از کود مایع کورکشن
سلام من زمینم شیرین وشن لومی ولی اب شور سال اول هم هست کشت میشه گندم کاشتم آبیاری غرقابی میخوام اب شیره کود مرغ بدم چی پیشنهاد میدین؟؟
سلام وقت خوش برای مشاوره با شماره 09133752734 تماس بگیرید