کشت آیروپونیک

کشت آیروپونیک و انواع آن+مزایای گلخانه آیروپونیک

همایش گلخانه ها

برای اطلاعات بیشتر در مورد این همایش رایگان اینجا کلیک کنید

کاهش میزان بارش سالانه و به دنبال آن منابع آبی کشور باعث شده است بیشتر مهندسین کشاورزی و افرادی که در زمینه کشت و پرورش گیاهان تخصص دارند، کشت آیروپونیک را برای پرورش برخی از گیاهان مناسب تر بدانند. اما عدم آشنایی اکثر افراد با این روش باعث شده است این روش نتواند جایگاه خود را در ایران پیدا کند. در این مقاله از کلینیک گل و گیاه جوانه بان قصد داریم به طور کامل در مورد انواع کشت ایروپونیک، مزایای آن و گیاهانی که می توان با آن پرورش داد صحبت کنیم:

 

کشت آیروپونیک چیست؟

کشت آیروپونیک یا هواکشت ( aeropponic )، روشی برای پرورش گیاهان در فضایی بسته یا نیمه بسته است که در آن برای تغذیه گیاه از خاک استفاده نمی شود. در این روش فضای گلخانه ها را با محفظه هایی که بتوان گیاه را در آن ها آویزان کرد پر می کنند. به طوری که معمولا گیاه درون حفره هایی که در قالب های مشخصی ایجاد شده اند قرار می گیرد تا ریشه های آن آویزان بماند. در این روش ساقه و برگ بیرون و در معرض نور آفتاب است اما ریشه ها درون محفظه هایی هستند تا از تابش نور خورشید در امان بمانند.

سوالی که برای بسیاری از افراد پیش می آید این است که چه چیزی جایگزین خاک و آب می شود؟ چرا که همیشه دیده و شنیده ایم که ریشه ها مواد غذایی مورد نیاز گیاه را از خاک یا آب گرفته و به ساقه ها، برگ ها و میوه های گیاه می رساند. اما آنطور که گفته شد ریشه معلق است و منبعی برای تغذیه ندارد. باید بگوییم در گلخانه های آیروپونیک، مواد غذایی مورد نیاز گیاه، در آب محلول بوده و به طور دائم به ریشه ها پاشیده می شوند؛ به طوری که ریشه دائما مرطوب است و خشک نمی شود.

انواع کشت آیروپونیک

انواع کشت آیروپونیک

سیستم کشت هواکشت و روش هایی که از طریق آبپاشی مواد غذایی را به ریشه می رسانند انواع مختلفی دارد. در ادامه انواع آن ها را شرح می دهیم تا بتوانید با شناخت آن ها، مناسب ترین روش را برای راه اندازی یک گلخانه آیروپونیک اصفهان، تهران، مشهد و شهرهای دیگر پیدا کنید.

شماره های تماس مشاوره و خرید

شماره خانم مهندس روشنی (از ساعت 8:30 تا 13:30):09133752734-

شماره آقای مهندس کلیچ (از ساعت 17 تا 20):09111298979

ایروپونیک کم فشار

سیستم آیروپونیک کم فشار یا LPA تجهیزات پیشرفته و گران قیمتی ندارد. همچنین نگهداری و راه اندازی آن نیز کم دردسرتر است. رسیدن مواد غذایی به ریشه در این روش توسط آبپاش های ساده انجام می شود. حتی گاهی از اوقات این آبپاش ها دستی هستند. اما در سیستم های کمی پیچیده تر پمپ های کم فشار آب را از طریق لوله های پی وی سی به سر آبپاش رسانده و آب اضافه نیز از سر ریشه ها چکه کرده و به داخل مخزن های خاصی می ریزد. یک تایمر نیز به سر پمپ متصل است که آن را در ساعات مشخصی خاموش و روشن می کند.

اگر قصد راه اندازی کشت آیروپونیک خانگی را دارید می توانید از این روش استفاده کنید. اما باید بدانید تا جایی که گیاه شما کوچک است آبرسانی به ریشه ها با این روش راحت است. بنابراین برای قلمه گیری و رشد سبزیجات خانگی مناسب تر به نظر می رسند.

کشت آیروپونیک پرفشار

کشت آیروپونیک پر فشار

پمپ هایی که در این سیستم آیروپونیک به کار برده می شوند، پمپ های پر فشار هستند. آبپاشی نیز به صورت قطرات بسیار ریز و مه مانند اما با فشار بالا انجام می شود. به همین دلیل است که آب حاوی مواد غذایی می تواند به همه جای ریشه برسد و حتی ریشه های بسیار بزرگ گیاهان را نیز تغذیه کند. این روش برای پرورش گیاهان بزرگ تر و با ارزش تر که مراقبت بیشتری نیاز دارند مناسب تر است. چرا که علاوه بر هوادهی مطلوب و دقیق، کوچک ترین قطرات را به ریشه ها می رساند و دارای سیستم تصفیه آب و استرالازیسیون مواد غذایی نیز می باشد. همچنین هزینه راه اندازی آیروپونیک پر فشار به گونه ای است که می توان برای گلخانه های کوچک و حتی خانگی نیز از آن ها استفاده کرد.

کشت ایروپونیک با مه ساز التراسونیک

یکی از انواع روش های هواکشت که برای کشت و کارهای بزرگ و تجاری بسیار مناسب است، آیروپونیک با استفاده از مه ساز التراسونیک است. در این روش از سیستم های گرمایش هوای تحت فشار استفاده می شود. طول عمر گیاهان رشد یافته در این روش زیادتر بوده و کیفیت آن ها نیز معمولا بهتر است. در این روش دمای محلول های غذایی کاملا کنترل و مدیریت می شود. همچنین آبپاشی به صورت مه و با قطرات ریز و با استفاده از سیستم پر فشار بوده و تغذیه گیاهان نیز زمان بندی دقیقی دارد. اگر به راه اندازی کسب و کاری بزرگ و حرفه ای فکر می کنید این روش می تواند پاسخگوی نیازهای شما باشد.

مزایای کشت آیروپونیک

مزایای کشت آیروپونیک چیست؟

کسب اطلاعات در مورد کشت آیروپونیک و شناخت انواع آن ها نمی تواند دلیل کافی برای جایگزین کردن این روش با روش های دیگر پرورش گیاهان باشد. برای اینکه افراد بیشتری به سمت انجام این روش کشت کشیده شوند باید در مورد مزایای آن بیشتر بدانیم. برخی از مهمترین مزیت های کشت ایروپونیک سبزیجات، گل ها و گیاهان عبارت است از:

  • از این روش در همه مناطقی که خاک نامناسبی برای کشاورزی دارند قابل اجراست.
  • در روش آیروپونیک دیگر خبری از شخم زمین، حذف علف های هرز و مبارزه با آفات خاک و گیاهان نیست.
  • این روش برای کسانی که حافظ محیط زیست هستند مناسب است. چراکه به دلیل کاهش استفاده از سموم و آفت کش ها، آلودگی خاک، آب و هوا کمتر است. همچنین بافت خاک نیز کمتر آسیب می بیند.
  • صرفه جویی در مصرف آب و منابع در این روش بسیار زیاد است. چرا که تنها به مقدار نیاز آب به ریشه ها پاشیده می شود.
  • رشد ریشه ها در این روش به دلیل اینکه بیشتر در معرض اکسیژن هستند بیشتر است. به همین دلیل سرعت رشد و بلوغ گیاه نیز بیشتر است.
  • با استفاده از روش هوا کشت در هر فصل می توان بدون در نظر گرفتن گرما، سرما و بارش گیاهان مشخص را کشت کرد.
  • قابل کنترل بودن مواد غذایی و کودهای مورد نیاز برای رشد گیاه، باعث بهبود کیفیت، بو و طعم گیاهان می شود.
  • امکان دسترسی گیاه به دی اکسید کربن، باعث افزایش عملیات فتوسنتز در گیاهان می شود.
  • رشد گل ها و گیاهانی مانند گل رز و زعفران با کشت آیروپونیک امکان پذیر است. به همین جهت خروج ارز از کشور کاهش پیدا می کند.

چه گیاهانی را می توان با سیستم آیروپونیک پرورش داد؟

تقریبا تمامی گیاهانی که قلمه آن ها در آب ریشه دار می شوند را می توان با روش کشاورزی آیروپونیک تکثیر کرد. به خصوص قلمه گیاهانی مانند گردو، زیتون، پسته، مرکبات، سیب، زعفران، ارکیده و بنفشه آفریقایی که قلمه گیری آن ها سخت و زمان بر است. همچنین پرورش گیاهانی مانند توت فرنگی که رشد آن ها به دلیل تجمع عناصر غذایی به دور ریشه هایشان با مشکل مواجه می شود نیز با روش ایروپونیک امکان پذیر است. علاوه بر این کشت آیروپونیک برای پرورش سایر گیاهانی که در گلخانه ها رشد می کنند، مانند خیار، سبزیجات برگی، گوجه فرنگی و گیاهان آپارتمانی نیز بسیار مناسب است.

چه نوع کود و چه نوع آبی برای کشت آیروپونیک خوبه

چه نوع کود و چه آبی برای کشت آیروپونیک مناسب است؟

نکته های ظریفی در کشت آیروپونیک هست که دقت به آن ها باعث عمر بالای تجهیزات و رشد بهتر محصولات و سلامت بیشترشان می شود. در این میان استفاده از کود و آب مناسب مهمترین این نکات است. کود ایروپونیک باید محلول در آب بوده و بهترین کیفیت را داشته باشد. اما سوال اینجاست که از کدامیک از انواع آب برای این نوع کشت باید استفاده کرد. در ادامه هر کدام از آن ها را بررسی می کنیم:

  • آب چاه: این آب مواد معدنی بالایی دارد و امکان رشد باکتری نیز در آن بسیار بالاست. بنابراین برای این کشت مناسب نیست.
  • آب نرم: این آب میزان زیادی سدیم، کلسیم و منیزیم دارد و سدیم بالا برای گیاهان مضر است.
  • آب تصفیه شده و آشامیدنی: این آب علاوه بر مواد معدنی بسیار، کلر زیادی نیز دارد. بنابراین برای گیاهانی که با روش آیروپونیک کشت می شوند نامناسب هستند.
  • آب مقطر: بهترین گزینه برای هواکشت، آب مقطر است. چرا که هیچ گونه باکتری و میکروارگانیسمی در آن تشکیل نمی شود.

راه اندازی گلخانه آیروپونیک

برای راه اندازی گلخانه آیروپونیک به چه مواد و تجهیزاتی نیاز داریم؟

در حال حاضر افراد زیادی به سمت روش هواکشت جذب شده و می خواهند گلخانه های کوچک و بزرگی را در خانه یا منطقه وسیع پرورش گیاهان خود راه بیندازند. جهت رسیدن به این هدف، باید اطلاعات گسترده ای راجع به کشت آیروپونیک داشته و آموزش های لازم را جهت پرورش گیاهان با این روش ببینید. در ادامه به اختصار در مورد مواد و تجهیزات ایروپونیک صحبت می کنیم:

  • قالب برای نگهداری ریشه گیاه
  • محفظه در بسته برای نگهداری محلول اضافه بعد از اسپری
  • پمپ شناور و تایمر برای روشن و خاموش شدن آن
  • نازل های آبپاش و لوله برای توزیع آب از پمپ به محفظه های گیاه
  • مخزن برای نگهداری مواد غذایی گیاه
  • لوله برای برگرداندن محلول اضافه به مخزن

همچنین برای خرید و مشاوره  انواع کود، سم و خاک می توانید با شماره های که در قسمت زیر نماش داده شده است در زمان های مشخص تماس بگیرید.

شماره تماس برای خرید و مشاوره
زمینه های خرید و مشاورهنام کارشناسزمان تماسشماره تماس
امور باغی و گیاهان آپارتمانیآقای مهندس امیریاز ساعات 8:30 تا 19:30 به غیر از روزهای تعطیل09133752734
امور گلخانه ای و باغیخانم مهندس چهارباغیشنبه تا دوشنبه از ساعت 9 تا 13:3009134925241
امور باغی، زراعی و آزمایشگاه خاک و آبآقای مهندس کلیچاز ساعت 17 تا 20 به غیر از روزهای تعطیل09111298979

 

0 پاسخها

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.